CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Kovid-19'la mucadeleye ilişkin, "Doktorların, sağlık calışanlarının başarısını kendinize mal etmeyin. Onlar kim ne derse desin bu ulkenin aydınlık insanlarıdır. Onlar gunun 24 saatinde calıştılar." dedi.
Kılıcdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi uzerinde konuştu.

"Kovid-19 salgınından ve başarıdan soz edildiğini" soyleyen Kılıcdaroğlu, "Başarı kime ait? Sağlıkcılara. Sağlıkcılar kim? Cumhuriyet'in yetiştirdiği, en başarılı oğrencilerin gittiği tıp fakultelerinden mezun olanlar. Başarı var. 24 saat calıştılar. Cocuklarını bile gormediler, ailelerine bile rahatlıkla gidip goruşemediler, konuşamadılar. Sağlıkcıların başarısını hep beraber alkışladık. Onlar başarılıydı." diye konuştu.
"Sağlıkcıların onune hastaları gonderen, onlemi almayan, Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yanlış, eksik bilgileri verenin kim olduğunu" soran Kılıcdaroğlu, "Defalarca soyledim, saygın bir devlet vatandaşına yalan soylemez. Doğru bilgiler vermediniz. Israr ettiler. Turk Tabipleri Birliği soyledi, 'olumler daha fazla.' Turk Tabipleri Birliği'ni neredeyse linc edecektiniz. Ne oldu, kim doğruyu soyledi? Turk Tabipleri Birliği." ifadelerini kullandı.
Salgını onlemek icin onlem almanın siyaset kurumunun, hastayı iyileştirmenin de sağlık kurumunun gorevi olduğunu belirten Kılıcdaroğlu, sağlık kurumunun uzerine duşeni yaptığını, siyaset kurumunun serbest bıraktığını savundu.
"Neden onlem almadınız, hangi gerekceyle mitingler duzenlediniz, hangi haklı gerekceyle Avrupa'da birinci olduk?" sorularını yonelten Kılıcdaroğlu, "Doktorların, sağlık calışanlarının başarısını kendinize mal etmeyin. Onlar kim ne derse desin bu ulkenin aydınlık insanlarıdır. Onlar gunun 24 saatinde calıştılar." dedi.
Kılıcdaroğlu, sağlıkcıların hicbirinin AK Parti'li olmadığını, tamamının devlet memuru olduğunu belirterek, "Sağlıkcıların icinde her partiye oy veren insanımız var. Yapmamız gereken butun sağlıkcıları alkışlamaktır. 24 saat calıştılar." diye konuştu.
"Gerceği gormek istemiyorsunuz"
"Siyaset kurumu olarak sağlıkcılara birer aylık maaş ikramiye verelim." onerisinde bulunduklarını hatırlatan Kılıcdaroğlu, ancak sağlıkcılara birer maaş ikramiye verilmediğini ifade etti.
Bir yoğun bakım hemşiresi ve sağlık calışanlarıyla video konferans yontemiyle konuştuğunu hatırlatan Kılıcdaroğlu, "Yoğun bakım hemşiresinin gecen ay banka hesabına yatan para kac lira biliyor musunuz? 7 lira. Bu kadar adaletsizliğin acaba farkında mısınız? Vicdani kanaatinizi olcun, bir yoğun bakım hemşiresiyle konuşun. Bu bile yapılmadı. Uzgunum, gerceği gormek istemiyorsunuz. Acı ama gercek bu." ifadelerini kullandı.
Turkiye'nin dunyada en kotu yonetilen 4. ulke olduğunu ileri suren Kılıcdaroğlu, "Ben demiyorum, butun dunya soyluyor. Siyaset kurumu, siz onlem aldınız da biz karşı mı cıktık? Kovid-19 olayı cıktığında iktidarı 1,5-2 ay asla eleştirmedik. Nelerin yapılması gerekiyorsa tek tek onları saydık. Cunku sorun parti sorunu değil; sorun Turkiye sorunu, sorun dunyanın sorunu." değerlendirmelerinde bulundu.
"Sorunu yaşayanı dinlemediniz"
Kovid-19 dolayısıyla hukumetin stratejisini eleştiren Kılıcdaroğlu, şunları kaydetti:
"Stratejinin şoyle olması lazım; sağlık dolayısıyla salgını onleyecek onlemler alınacak. Ekonomik sorun cıkacak, ekonomik sorunu giderecek onlemler alınacak. İşsizlik sorunu cıkacak, işsizliği onleyecek onlemler alınacak. Bu stratejiyi uyguladılar mı? Uygulamadılar. Yol da gosterdik. Dedik ki bakın, bunu oğrenmek istiyorsanız Ekonomik Sosyal Konseyi toplayın. O insanların her biri bu sorunla karşılaştılar. Onlardan sorunu ve cozumu de dinleyin. Sonra siyaset kurumu olarak siz yaparsınız veya yapmazsınız. Ama sorunu yaşayanı bir dinleyin. Dinlemediniz.
TOBB'un başkanını, bilmem neyin başkanını cağırdınız. Doktoru var mı? Yok. Ciftcisi var mı? Yok. Esnafı var mı? Yok. Peki bu sorun nasıl cozulecek? '156 ulkeye yardım yaptık.' '9'u uluslararası kuruluşa yardım sağladık.' Allah aşkına kendinize şu soruyu sormadınız mı? İktidar 5 maskeyi dağıtmak icin aylarca kendi icinde tartıştı. Biz de dağıtmak istedik. 'Vay CHP'li belediyeler nasıl dağıtır, engel olalım.' Siz Kovid'le mucadele edeceğinize CHP'li belediyelerle mucadele etmeye başladınız. Akıl alacak şey değil. Kaldı ki CHP'li belediyeler sadece CHP'lilere yardım yapsa ben de kızarım, sizin de kızma hakkınız var. 'Herkese eşit davranacaksınız.' Bunu soyledik."
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sinan Uslu