Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan, başkent Moskova'da bir araya gelerek, Karabağ'daki son gelişmeleri goruştu.
Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanlığında gercekleşen goruşmenin ardından Lavrov ve Ayvazyan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ermenistan'ın Karabağ'da bulunan 7 bolgedeki işgalini sonlandıran 10 Kasım tarihli anlaşmanın onemine işaret eden Ayvazyan, "Bu gecici bir anlaşma değildi. Kan dokulmesini durduran ve ateşkes sağlayan onemli bir kilometre taşıydı." diye konuştu.
Karabağ sorununun cozumune yonelik bazı ana konuların ise henuz cozulmediğini savunan Ayvazyan, "Dağlık Karabağ'daki catışma bolgesinde durumun istikrara kavuşmasının ardından Azerbaycan ile goruşme yapacağız." dedi.
Lavrov da Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan anlaşmanın uygulanmaya devam ettiğini belirterek, "Yaklaşık bir aydır ateşkesin fiilen uygulanmasından memnunuz, multeciler geri donuyor." ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Guvenlik Politikası Yuksek Temsilcisi Josep Borrell'in "Turkiye ve Rusya, Suriye, Libya ve Kafkasya'da etki alanlarını paylaşıyorlar." şeklindeki yorumunu da değerlendiren Lavrov, şoyle konuştu:
"AB'nin cağdaş bir şekilde davranacağını ve dunyayı etki alanlarına bolunmuş şekilde sunmaya calışmayacağını umuyorum. Bir catışmanın cozumune durustce katılım olursa, herkes icin yeterli alan olacaktır. Bu katılım bazı jeopolitik faydalar ve ucuncu tarafların faydası icin cıkar elde etme uğruna olmamalıdır. Turkiye, Rusya ve İran, Suriye krizi konusunda adım atmadan once bu konuda hic kimse adım atmamıştı. Kafkasya ise Rusya, Turkiye ve İran'ın komşu bolgesidir. Burada olanlara kayıtsız kalmamız mumkun değildir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Gurkan Abay