SAMSUN (İHA) – Samsun'dan Azerbaycan'a bir tır dolusu tıbbi malzeme gonderildi. Uğurlama toreninde konuşan Samsun Valisi Zulkif Dağlı, "Kurtuluşun başladığı şehirden kurtulmuş olan Karabağ'a malzemeleri gonderiyoruz" dedi.
Cerrahi el aletleri başta olmak uzere medikal uretimde Turkiye'nin oncu şehirlerinden biri olan Samsun'dan Azerbaycan'a tıbbi malzeme ve ilac desteği gonderildi. Samsun Valiliği onculuğunde Buyukşehir Belediyesi, Medikal Sanayi Kumelenme Derneği (MEDİKUM) uyesi firmaların ve Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi iş birliğiyle gercekleştirilen Azerbaycan'a destek kampanyası icin hazırlanan, icinde ilac ve tıbbi malzemelerin bulunduğu yardım tırı yola cıktı. Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı'na ulaştırılmak uzere yola cıkan ve uzerinde Azerice ve Turkce "Karabağ Azerbaycan'ındır" yazısı bulunan tır, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın acıklamasının ardından hareket etti.

Yardım hakkında acıklama yapan Samsun Valisi Zulkif Dağlı, "Samsun ilimizde medikal sektoru cok iyi ve guzel bir kumelenme var. MEDİKUM başta olmak uzere burada 1 tır malzemeyi temin edip gonderelim şeklinde bir goruş ortaya cıktı. Şu an kardeş Azerbaycan'ın bunlara şiddetle ihtiyacı olduğunu duşunuyoruz. Kurtuluşun başladığı şehirden, kurtulmuş olan Karabağ'a malzemeleri gonderiyoruz. Buyukşehir'imiz lojistik acıdan organizasyon olarak buyuk desteği oldu. Kardeş ulkemize Samsun olarak borcumuz olduğunu duşunuyoruz. Ben sanayicilerimize gercekten teşekkur ediyorum. Samsun'a bu yakışırdı. Oradaki arkadaşlarımız sıkıntı cekmesinler kucuk bir medikal sıkıntı yuzunden oradaki cocuklarımız, buyuklerimiz sıkıntı cekmesin" diye konuştu.
Karabağ'ın 30 yıllık esaretten sonra Azerbaycan'ın oz topraklarına donduğunu belirten Samsun Buyukşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Bugun Samsun'da guzel bir birliktelik orneğini yaşıyoruz. Can Azerbaycan, tek millet iki devlet kardeş ulkemiz Azerbaycan, Karabağ'da 30 yıllık esaretten sonra kahramanca verilen mucadelenin neticesinde işgal topraklarını tekrar oz topraklarına donuşturdu. Biz de bununla gurur duyduk, mutlu olduk. Samsun ozellikle cerrahi aletler, ilac sanayi ve medikal urun uretimi noktasında Turkiye'nin en onemli kumelenme noktalarından biri. Bu kapsamda yapılan yardım cok anlamlı oldu. Buyukşehir Belediyesi olarak MEDİKUM ve ASKON uyesi firmalardan temin edilen yardım urunlerinin ulaşımını sağlıyoruz. Ortaya koydukları duyarlılıktan dolayı MEDİKUM, ASKON başkanlarımıza ve ureticilere teşekkur ediyorum. Samsun her turlu afette, savaşta, ozel durumlarda dunyanın her yerine destek noktasında uzerine duşeni yapmıştır. Emeği gecen herkese teşekkur ederim" ifadelerini kullandı.
ASKON adına acıklama yapan Ahmet Alp Doğru, Samsun'da uretilen tıbbi malzemelerden oluşan yardım tırını Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı'na gonderdiklerini soyledi.
MEDİKUM Başkanı Opr. Dr. Ahmet Aydemir ise, "Karabağ'daki savaş bizi cok derinden etkiledi. Valimizin ve Buyukşehir Belediye Başkanımızın onderliğinde bizle sanayiciler olarak boyle bir yardım yapmayı duşunduk. Beraber bunu organize ettik. Umarım bir nebze de olsa acılarını dindiririz. Umarım bundan sonra boyle acılar yaşanmaz. Her daim 'iki devlet, tek milletiz' her daim yardıma hazırız" şeklinde konuştu.
Torene denk gelen ve Samsun'da oğrenci olan Azerbaycanlı Fidan Aliyeva gozyaşlarına hakim olamadı. Teşekkurlerini ileten Aliyeva, "Turkiye'nin kardeş olduğunu her zaman biliyorduk. Bu savaşta yanımızda olduğunuzu tekrar dunyaya gosterdiğiniz icin kendim adına, ailem adına ve halkım adına teşekkur ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından tıbbi malzeme bulunan tır yolcu edildi. - SAMSUN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı