Samsun'dan Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı icin bir tır dolusu cerrahi alet, medikal ve tıbbi malzeme gonderildi.
Cumhuriyet Meydanı'nda duzenlenen torende konuşan Vali Zulkif Dağlı, kentin medikal alanda onemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Dağlı, Azerbaycan'ın Ermenistan ile yaşadığı savaş sonrası medikal malzemeye ihtiyac duyabileceği duşuncesiyle bu calışmanın yapıldığını belirterek, "Kardeş Azerbaycan'ın bunlara şiddetle ihtiyacı olduğunu duşunuyoruz. Bir nebzede olsa, Samsun ili olarak kurtuluşun başladığı ilden, kurtulmuş olan Karabağ'a bu yardım tırını hep birlikte gonderiyoruz. Ben bu manada sanayicilerimize cok teşekkur ediyorum." dedi.

Azerbaycanlı kardeşlerin acı cekmelerine gonullerinin razı olmayacağını ifade eden Vali Dağlı, emeği gecen herkese teşekkur etti.
Buyukşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise guzel bir birliktelik orneği gostererek yardım faaliyetini gercekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
"Can Azerbaycan" ile iki devlet tek millet, kardeş ulke olunduğuna işaret eden Demir, "Karabağ'ı, 30 yıllık bir esaretten sonra kahramanca bir mucadele neticesinde o işgal topraklarını, tekrar oz topraklarına donuşturdu inşallah. Biz de bununla gurur duyduk, mutlu olduk." dedi.
Demir, Samsun'un cerrahi aletler, ilac sanayi ve medikal urunler noktasında onemli bir merkez olduğunu hatırlatarak, "Ulaşımını buyukşehir olarak sağlıyoruz. Değerli Medikal Kumelenme Derneği Başkanımıza, onun şahsında tum medikal ureticilerimize, ASKON Başkanımıza ve onun şahsında tum ilac ureticisi meslektaşlarımıza bu konuda cok teşekkur ediyoruz. Cok onemli ve anlamlı bir duyarlılık. Azerbaycanlı kardeşlerimizin savaş sonrası ihtiyac duydukları tıbbi malzeme ve sağlık noktasındaki yardımların anlamlı olduğunu duşunuyorum." diye konuştu.
Samsun Medikal Kumelenme Derneği (MEDİKUM) Başkanı Ahmet Aydemir de Azerbaycan'daki savaşın kendilerini derinden etkilediğini vurguladı.
Aydemir, savaş sonrası da Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmak istediklerine dikkati cekerek, "Sayın Valimin, Sayın Buyukşehir Belediye Başkanımızın onderliğinde bizler, sanayiciler olarak, MEDİKUM olarak boyle bir yardımı yapmayı duşunduk. ASKON'un burada MEDİKUM ile hareket ettiğini soylemek isterim. Umarım bir nebze olsun acılarını dindiririz. Umarım bundan sonra da boyle acılar yaşamaz. Can Azerbaycan, her daim iki devlet tek milletiz. Her daim biz yardıma hazırız." ifadelerini kullandı.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, kentte uretilen ilac ve tıbbi malzemeleri Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığına gonderdiklerini belirterek, "Savaş sonrası ihtiyac olan ilac ve tıbbi malzeme, ortopedik plak, implant, cerrahi alet, işitme cihazı, oksijen kullanım setleri, antiseptik ilac, anestezik ilac ve cerrahi maskeden oluşan yardım tırımız hazır. Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığına Samsun olarak gonderiyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından Samsun'da universite eğitimi alan Azerbaycanlı Fidan Aliyeva, gozyaşları icinde protokol uyelerine teşekkur etti. Azerbaycan ile Turkiye'nin kardeş olduğunu ifade eden Aliyeva, "Bunu herkes biliyor. Ama bu savaşta tekrar yanımızda olduğunuzu tum dunyaya karşı gosterdiğiniz icin kendim adına, ailem ve halkım adına cok teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Konuşmaların ardından yardım tırı Azerbaycan'a uğurlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Mehmet Kurkcu