NESLİ tehlike altındaki Akdeniz foku, Antalya'nın Finike ilcesindeki limanda tekne sahibi Yavuz Denizer tarafından goruntulendi.
Finike Limanı'ndaki teknesine sabah saatlerinde gelen kaptan Yavuz Denizer, kıyıdaki kefal cinsi balıklara ekmek attığı sırada nesli tehlike altında olan Akdeniz fokunu fark etti. Akdeniz fokunu kefalleri kovarken gorduğunu belirten Denizer, "Beni gorunce başını cıkarttı ve 3-5 dakika bakıştık. Daha once de Akdeniz foku gormuştum ama liman icinde ilk defa karşılaştım. Cok sevimliydi, ekmek atınca kefaller geldiği icin o da onları yemeye geldi ve resmen bana teşekkur etti" dedi.

SAD-AFAG 33 YILDIR MUCADELE EDİYORSualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAG) Koordinatoru Cem Orkun Kırac, salgınla birlikte insanların doğadan elini cekmesiyle doğanın da nefes almaya başladığını soyledi. Kırac, 1987'de kurulan SAD-AFAG'ın 33 yıldır Turkiye kıyılarında nesli tehlike altındaki Akdeniz fokunu, yaşam alanlarıyla birlikte korumak icin mucadele ettiğini aktardı.'YAŞAM ALANI OLMADAN TURLER DE OLMAZ'Akdeniz foklarının yaşam alanlarının hem kıyı denizler hem de karasal kıyı olduğunu anlatan Kırac, "Genelde el değmemiş bakir kıyılar. Cunku habitat, yaban canlıları, yaşam alanı olmadan turler de var olamaz. Bundan dolayı SAD-AFAG kurulduğu gunden bu yana yaşam alanlarının korunmasına ayrı bir onem veriyor. Turkiye'de Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz toplam 8 bin 500 kilometre kıyı uzunluğu var. Hepsi cok ozel" dedi.DUNYADAKİ 750 AKDENİZ FOKUNDAN 110'U TURKİYE'DE YAŞIYOR. Akdeniz fokunun Karadeniz'de en son gozlem kaydının 1997'de alındığını soyleyen Kırac, "Ne yazık ki Karadeniz'de tukendiğini duşunuyoruz. Marmara'da cok az var. Esas populasyon Ege ve Akdeniz'de. Turun dunyadaki nufusu yaklaşık 750 birey. Turkiye'de de 100-110 Akdeniz foku var. Dort ana ulkede, Akdeniz'de Turkiye ve Yunanistan, Doğu Atlantik'te ise Portekiz Madeira Adası ve Moritanya'da" diye konuştu.EN BUYUK TEHDİT BETONLAŞMATurkiye'de doğal yaşam alanlarının en onemli yok olma nedeninin, betonlaşma ve insan baskısı altına girmesi olduğunu soyleyen Kırac, şoyle konuştu: "Birinci sırada olur olmaz her yere stabilize ve asfalt yol yapılması. Bu en buyuk tehlike, cunku doğal alanların yıkımının başlangıcı oluyor. Ne yazık ki bu kadar kolay. Yol girdikten sonra insan giriyor. Yazlık, kooperatif evler ve betonlaşmaya yol acıyor. Sadece Akdeniz foklarını değil, el değmemiş kıyıdaki diğer canlı turleri, yırtıcı kuşlar, orfoz, deniz cayırları, carettalar hepsini olumsuz etkiliyor."DİĞER TEHDİTLERAkdeniz fokunun yok olmasının 5 nedeni olduğunu belirten Kırac, bunları şoyle sıraladı: "Birincisi kıyıların betonlaşması ve insan baskısı. İkinci etken uzmanlık konusu olmamasına rağmen bazı doğa korumacılar tarafından deniz icindeki mağaralara verilen rahatsızlıklar. Ucuncusu, kasıtlı olarak veya balıkcı ağlarına takılarak oldurulmeleri. Dorduncusu, deniz trafiğinin artması. Beşincisi, deniz kirliliği. Birinci faktor yuzde 80, diğerleri yuzde 20 oranında sebep oluyor."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Mehmet CINAR