Dunya Sağlık Orgutu (DSO) Turkiye Ofisi, bir haber sitesinde dunyadaki ve Turkiye'deki son Kovid-19 durumu hakkında yapılan roportajın bazı basın yayın organlarınca yanlış yorumlandığını bildirdi.
DSO Turkiye Ofisi'nin sosyal medya hesaplarından yapılan acıklamada, DSO Turkiye tarafından 4 Aralık Cuma gunu DW Turkce ile dunyadaki ve Turkiye'deki son Kovid-19 durumu hakkında bir roportaj yapıldığı aktarıldı.

Yazının bugun DW Turkce tarafından yayınlandığı belirtilen acıklamada, şunlar kaydedildi:
"Medyaya profesyonellikleri ve medyanın toplum farkındalığını artırmadaki savunuculuk rolu icin teşekkur ederiz. Ancak maalesef bazı medya kuruluşlarının DW Turkce roportajında yaptığımız bazı acıklamaları yanlış yorumladıklarını fark ettik. Acık ve tutarlı iletişim, toplumun yararına yonelik olması ve tum paydaşlar tarafından kanıta dayalı politika geliştirme ve karar alma icin son derece onemlidir. DW Turkce ile yaptığımız roportajın bir kısmını tekrar acıklık getirmek adına paylaşıyoruz.
1. Kovid-19'a ilişkin guncel durumu değerlendirebilir misiniz?
Dunya genelinde durum, oldukca endişelendirici. Cunku vakalar artıyor ve kışın gelmesi, insanların daha cok kapalı alanlarda vakit gecirmesiyle daha da artacak. Maske kullanımı ve diğer fiziksel mesafe tedbirleri sayesinde Turkiye'de durum, Avrupa ulkelerindeki ya da ABD'deki kadar kotu değil. Mesela dun bir alışveriş merkezine girerken kontrol yaptılar ve HES kodu olmadan kimseyi iceri almadılar. Aşıların gelişi yakın gorunse de maske kullanmaya, sosyal mesafeyi korumaya, kişisel hijyene ve hastayken evde kalmaya devam etmemiz gerekecek. Dediğin gibi, Turkiye'de durum, Avrupa veya dunyanın geri kalanındaki gibi kotu olmasa da yayılmanın azaltılması icin hepimizin sorumluluk alması gerekiyor, hem halkın hem de yetkililerin. Aksi takdirde, ABD'de olduğu gibi sağlık sistemini zora sokma ihtimalimiz var. Pandeminin kontrol altına alınması icin herkesin ustune duşen rolu oynaması gerekiyor.
2. Bildiğiniz gibi Turkiye'de gecen haftaya kadar Kovid-19 pozitifleri, vaka ve hasta olarak ikiye ayrılıyordu. Bugun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6 bin yeni hasta olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı gunde yaklaşık 30 bin Kovid-19 pozitif vakası olduğunu bildiriyor. Bu doğru bir yaklaşım mıydı sizce? Hangisi yaklaşım daha doğru?
Sayın Bakan Koca, halkla paylaşılmayan hicbir şeyin dışarıyla da paylaşılmadığını belirtmişti. Yani, o donemdeki sayılar bilinmiyordu. Ama, şu anki uygulama doğru olan uygulamadır. DSO, tum uye devletlerden semptomatik veya asemptomatik, tum pozitif vakaları bildirmesini istiyor. ABD Hastalık Onleme ve Kontrol Merkezi, 8 pozitif vakadan yalnızca birinin belirti gosterdiğini, diğer vakaların gozden kactığını ve bu yuzden enfeksiyonun sessiz sedasız yayıldığını bildirdi. Turkiye'de en azından asemptomatik vakalar da biliniyor ve izolasyona ve karantinaya alınıyor. Yani, asemptomatik vakaların da bir kısmı tespit edilerek yayılma azaltılıyor. Başka ulkelerin bunu yapmaması halinde yayılma, diğer ulkelerde devam edecek.
3. Uzmanlar, Turkiye'nin vaka sayıları konusunda şeffaf olmadığını belirtiyor. Turkiye'nin Kovid-19 yonetimi konusunda sizin fikriniz nedir? DSO ve Turkiye arasındaki iletişim nasıl ve DSO, Turkiye'deki gercek tablodan haberdar mıydı?
Turkiye, pandemiyi ilk gunden beri gayet iyi bir şekilde yonetiyor. Şimdi, diğer ulkelere kıyasla iyi durumdayız. Ama azaltım tedbirlerine bağlılığımızı surdurmeliyiz. Sağlık calışanları, bizim kahramanlarımız. Yatak ve hastane kapasiteleri artırıldı ama insan kaynağı kapasitesinin onemli olcude artırılması, aylar yıllar alıyor. Kahraman sağlık calışanlarımız icin herkesin sorumlulukla hareket etmesi gerekiyor. Turkiye ve Sağlık Bakanlığı ile cok guclu bir ilişkimiz var. Bolge Direktorumuzun son 6 ay icerisinde Turkiye'yi iki kere ziyaret etmiş olması, iki kurum arasındaki ikili ilişkilerin ne kadar guclu olduğunu gosteriyor.
4. Fahrettin Koca, Turkiye'nin Cin aşısından sipariş verdiğini soyledi ama sağlık uzmanları, bu aşının guvenilirliği konusunda endişeli. DSO, bu guvenilirliği teyit edebiliyor mu?
DSO'nun bir aşıyı, tedaviyi veya tanıyı teyit etme gibi bir gorevi bulunmuyor. Bizim gorevimiz, kanıtları paylaşmak ve rehberlik sunmak. Her ulkenin bağımsız bir duzenleyici kuruluşu var. Aşıların onaylanması veya onaylanmaması, ozellikle de acil durumlarda, bu kuruluşların takdirine kalmış. Kovid-19 pandemisi nedeniyle bircok ulkedeki duzenleyici kuruluş, aşı, tedavi ve testlere acil kullanım izni verdi. DSO COVAX kapsamındaki aşı ureticileri, verileri hem DSO hem de başkalarıyla paylaşıyor. Cin aşısı icin ikinci faz verilerini aldık ama ucuncu faz verilerini henuz almadık. Bununla birlikte, Cin aşısında uzun yıllardır kullanımda olan ve guvenilir bir yontem olan PH inaktif virus yonteminden yararlanılıyor.
5. Eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıydı?
Aşıların kullanımı yakın olsa da herkesin aşıya erişmesi, aylar surebilir. Ayrıca, aşı tek başına hayat kurtarmaz, aşılama hayat kurtarır. Turkiye de aşı dağıtım ve tahsis planını hazırlamış ve DSO rehberi doğrultusunda oncelik verilecek nufus gruplarını belirlemiştir. Ama yine de herkesin aşılanması aylar surecek. Maske kullanımı, sosyal mesafenin korunması, el hijyeninin sağlanması ve hastayken evde kalınması konusunda birlikte calışmalı ve aşının nufus genelinde kabul gormesi icin gereken mesajı yaymalıyız."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hatice Şenses Kurukız