Fransa'da basın kuruluşları, insan hakları orgutleri ve sendikalardan oluşan "Genel Guvenlik Yasasına Hayır" Kolektifi, ulkede toplumsal olaylara neden olan guvenlik yasa tasarısına karşı gosterilerin devam edilmesi cağrısında bulundu.
Kolektiften yapılan yazılı acıklamada, ulkede dun 90 kentte tasarıya karşı eylemlerin yapılmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Ulke genelindeki gosterilerin barışcıl şekilde duzenlendiği ifade edilen acıklamada, başkent Paris'teki eylemde polisin izlediği stratejinin şiddete yol actığı belirtildi.
Acıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kolektifin temsilcilerinin goruşme talebini kabul etmediği kaydedildi.
Ulke capında dun yapılan gosterilerin tepkinin boyutunu gosterdiği aktarılan acıklamada, tasarı geri cekilene kadar eylemlere devam edilmesi cağrısı yapıldı.
Bu arada, İcişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, ulke capında dun duzenlenen gosterilerde 95 kişinin gozaltına alındığını ve 67 polisin yaralandığını belirtti.
Paris'te dunku eylemde polis ile protestocular arasında catışma yaşanmıştı.
Fransız polisi, gostericilere biber gazı ve tazyikli suyla mudahale etmişti. Eylemciler bircok arac ve cop bidonu ateşe vermiş, mağaza ve bankaları yağmalamıştı.
Ulkede tasarının ozellikle 24. maddesi, basın ozgurluğu ile ozel hayatın gizliliğini ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekcesiyle eleştirilirken, son donemde gazetecilere ve eylemcilere karşı uygulanan polis şiddeti tartışma konusu olmuştu.
Tepkiler uzerine tasarının 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti.
Tasarı, guvenlik guclerinin goruntulerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası ongorurken, gosterilerde "drone" kameralarının yanı sıra guvenlik guclerinin gorev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek icin kullanılabileceği belirtiliyor.
Fransa'da sarı yeleklilerin gosterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, protestoculara karşı kullandıkları şiddetin goruntulenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma acılmıştı.
Sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilancosu, ulkedeki polisin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız guc kullandığını ortaya koyuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yusuf Ozcan