Kocaeli'nin Kandıra ilcesinde yaşayan ve Yeşilcam'ın yakışıklı jonu olarak bilinen Sertan Acar, otelini muzeye donuşturdu. İcindeki 20 milyon yıllık fosiller ve daha bir cok değerli parcayla tarih kokan muze, arkeoloji oğrencileri icin okul haline geldi.
1970'li yıllarda Cuneyt Arkın, Yıldız Kenter gibi usta isimlerle birlikte rol alma fırsatı bulan Yeşilcam'ın Yakışıklı Jonu Sertan Acar, yaklaşık 8 filmde oynadıktan sonra hayali olan hekimliği yapabilmek icin kariyerinin en parlak doneminde sinemayı bıraktı. Daha sonra Kocaeli'nin Kandıra ilcesine bağlı Kerpe'ye taşınan Acar, burada kurduğu otelini adeta bir muzeye donuşturdu. Acar'ın muzesinde Kerpe'nin tarihinin hemen hemen her donemine ait bir parca bulunuyor. Kendisinin ve vatandaşların bulduğu tarihi eserleri muzesinde sergileyen Acar, bu parcaları Kocaeli muzesine kaydettirmeyi ihmal etmiyor. Yaklaşık 20 milyon yıllık fosillerin de yer aldığı muze, arkeoloji oğrencileri icin adeta bir okula donuşuyor.
"Kerpe'nin tarihine burada sahip cıkıyorum"
Kerpe'nin tarihinin cok eskiye dayandığını belirten Sertan Acar, "Burada batı Traklar, daha sonra Romalılar, Cenevizliler ve Osmanlılar yaşamışlar. Onlardan kalan bir takım tarihi eserler var. Bunlara da ben Kultur ve Turizm Bakanlığının izniyle sahip cıkıyorum. Hepsi de Kocaeli muzesine kayıtlı. Gozyaşı şişeleri, kandiller, cok eski fosiller var. Sırlı olanlar Bizans'tan sonra, sırsız olanlar Bitinya ve Roma kapları, yemek kapları, kadınlar icin o zaman yapılan koku şişeleri, batık gemiden cıkarılan aslan başlı bir kulp parcası. Bunlar buranın tarihi acıklıyor. Osmanlı luleleri var. Amforalar var. Bu amforalar balıkcıların ağlarına takılıp kurtardığımız amforalar. Yani Kerpe'nin tarihine burada sahip cıkıyorum. Kerpe'de yaşayanlar bu tarz tarihi parcalar bulduğunda bana getiriyorlar. Sağ olsunlar, hic biri de ucret istemiyor. Boyle şeyleri de ben Kocaeli muzesine kaydettiriyorum. Envanter defterim var. Dolayısıyla buraya universiteden de arkeoloji talebeleri, hocaları gelip ders yapıyorlar. Bir yerde burada tarihe de sahip cıkıyorum" dedi.
"Bunların hepsi birer değer"
Muzesinde yaklaşık 20 milyon yıllık fosillerin de olduğunu dile getiren Acar, "Bu bolgenin en yuksek yeri Caltepesi dediğimiz cezaevinin olduğu dağ. O dağın olduğu yeren az 20 milyon yıl once denizmiş ve tuzlu su. O dağın tarlalarından cıkan bir deniz kestanesi fosili var. İnanılmaz bir şey. Gene oradan cıkan bir deniz salyangozu fosili var. Buranın en yuksek dağı, zamanla dağ haline gelmiş, denizmiş ve tuzlu su. Bunların hepsi birer değer" diye konuştu.
"Bunlar ulkenin malı, sahip cıkmalıyız"
Otelinde oluşturduğu muzeye ozellikle uzak Doğuluların cok fazla ilgi gosterdiğini kaydeden Acar, "Bilhassa yabancılar cok geliyor, uzak Doğulular bunların onunden ayrılmıyor. Devamlı fotoğraflarını cekiyorlar, inceliyorlar. Arkeoloji talebeleri geliyorlar, ders calışıyorlar. Butun amforalarda calışmalarını yapıyorlar, doktoralarını hazırlıyorlar. Burası bir okul gibi yani. Bahcemizde de var. Bu tarihi eserlerin hepsi zaten muzeye bildiriliyor ve muzeye de bağlı. Dolayısıyla Kocaeli'den Amasya'ya kadar hicbir yerde boyle bir muze yok. Ben bir şeyler yapmaya calıştım. Bu bir hobi oldu bende. Hem tarihe olan saygımız dolayısıyla hem de bunlar ulkenin malı, sahip cıkmalıyız" şeklinde konuştu. - KOCAELİ