Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Turkiye'nin ilk acil mudahale gemisi "Nene Hatun"u ziyaret ederek, Kıyı Emniyeti Genel Mudurluğunde denizde goreve başlayan ilk kadın kaptan Gizem Turan ile goruştu.
Bakan Karaismailoğlu, ziyarete ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Karaismailoğlu, "Şu an İstanbul Boğazı'nda 15 Temmuz Şehitler Koprusu'nun altında cok onemli bir gemideyiz. Nene Hatun Gemisi, tamamen yerli ve milli imkanlarla yapılmış, Yalova'da uretilmiş bir gemi. 18 metre genişliğinde, 88 metre uzunluğunda, Boğaz'da olan kazalara, kirliliğe ve yangınlara mudahale etmek uzere kurulmuş cok donanımlı ve dunyanın sayılı gemilerinden bir tanesi." ifadelerini kullandı.
Gizem Kaptan'ın hem gemi icin hem de Turk boğazları ve kıyı emniyeti icin cok onemli bir kişilik olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, "Gizem Kaptan, bizim calışma arkadaşlarımızdan bir tanesi. Kaptan olarak ilk defa Bakanlığımızda ve Kıyı Emniyetimizde gorev yapmaya başladı. 3 aydır bu gorevi yapıyor. Biz de onunla calışmaktan buyuk mutluluk duyuyoruz. Bayan arkadaşlarımızın sayısının onumuzdeki gunlerde artmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
"Mesleğimi cok severek yapıyorum"
Kaptan Gizem Turan da kurumda 3 ay once calışmaya başladığını hatırlatarak, "Cok destekleyici bir şekilde başladım. Sayın Bakanımız da burada. Kendisi gelip beni onurlandırdı. Bu geminin yapıldığı tersanede de daha once 7 aylık tersane kaptanlığı yapmışlığım var. Dolayısıyla benim icin ozel bir gemi." dedi.
Turkiye'de bu kuruma giren ilk bayan romorkor kaptanı olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
"Benden once bu mesleği icra eden ablalarım var. Ancak bu kurumda bu konumda gorev yapan ilk bayanım. Umarım devlet desteğiyle de benden kucuk kardeşlerim icin de bir yol acmışımdır diye duşunuyorum. Cok keyifli ve mutluyum. Her zaman denizi cok seviyordum. İzmir doğma buyumeyim. Universiteye kadar da hep İzmir'de denizin icerisindeydim. Mesleğimi cok severek yapıyorum. 2009'da İTU Deniz Ulaştırma İşletme Muhendisliği'ne girdim ve denizcilik maceram başlamış oldu.
Uzun seneler bir konteyner firmasında ikinci kaptanlığımın sonuna kadar uzak yolda calıştım. Daha sonra bu kuruma girmek istedim. İstanbul Boğazı'nda olmak ve buyuleyici etkisinde calışmak istedim. Şu an kurumdayım ve Boğaz guvenliğinden, emniyetinden, acil durumundan sorumluyum. Keyifle başladım ve keyifle devam ediyorum."
Ziyaretinde Nene Hatun Gemisi'ne ilişkin yetkililerden bilgi alan Bakan Karaismailoğlu'na, Kıyı Emniyeti Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Başkanı Durmuş Unuvar eşlik etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tolga Yanık