Enerjisa Enerji, enerji verimliliği ve tasarruf bilincini cocuklara benimsetmek amacıyla geliştirilen mobil oyununu kullanıcıların beğenisine sundu.
Şirketten yapılan acıklamaya gore, on yıl once "Enerjimi Koruyorum" sosyal projesi kapsamında geliştirilen oyunun, ara yuzu yenilendi, oyun haritası ve iceriği zenginleştirilip, detaylandırılarak mobil cihazlar icin uygun hale getirildi.

Gunde bir saat ile sınırlandırılarak yenilenen mobil oyunda, cocuklar enerji verimliliği ve tasarrufunu eğlenceli bir şekilde oğrenebiliyor. Ayrıca, cocuklar kendi ozel karakterlerini oluşturarak bu karakter aracılığıyla itfaiye, kurum, konut, pazar yeri ve market gibi tum kent oğelerini bir araya getirerek şehir kurabiliyor. Kurdukları şehrin enerji kaynaklarını da kendileri yonetebiliyorlar.
Bir saatin sonunda otomatik olarak kapanan oyunda, cocukların genel kulturlerinin gelişmesi icin soru-cevap ve farklı bolumler de yer alıyor.
Acıklamada goruşlerine yer verilen Enerjisa Enerji AŞ Ust Yoneticisi Murat Pınar, enerji verimliliğinin bugun en ucuz enerji kaynağı olarak kabul edildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı.
"Bu kavram ayrıca iklim değişikliğine karşı mucadelede ve surdurulebilir toplumlar ve şehirler yaratmak konusunda kritik bir oneme sahip. Bireysel olarak hepimizin davranışlarımızı değiştirmemiz ve enerji verimliliğine yonelik iyi alışkanlıklara sahip olmamız gerekiyor. Tam bu noktada Enerjisa Enerji olarak sorumluluk alıyor ve geleceğimiz olan cocukları ve tum toplumu enerji tasarrufu konusunda bilinclendirerek farkındalık yaratacak calışmalara değer veriyoruz. Bu doğrultuda, enerji tasarrufu farkındalığı yaratmak adına 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığıyla bir protokol imzalayarak Enerjimi Koruyorum isimli sosyal sorumluluk projesi ile 10 yılda 250 binden fazla cocuğumuzla tiyatro oyunlarımız ve enerji verimliliği eğitimlerimiz ile bir araya geldik. Enerjisa Enerji olarak takip ettiğimiz global trendler ışığında kullanıcıların davranışlarını değiştirmenin ve ikna etme konusunda 'oyunlaştırma'nın da gucune inanarak 'Enerjimi Koruyorum' mobil oyununu yeniledik. Amacımız oyundaki faydaların gercek hayata taşınmasını sağlamak. Dijitalleşen dunya ve yeni neslin beklentilerini de gozeterek ulkemiz ve dunyamız icin hayati onem taşıyan verimli kaynak kullanımına dikkat cekmeye ve bu yondeki calışmalarımıza hızla devam edeceğiz."
Cocuklarda enerji tasarrufu bilinci sınırlı
Ote yandan Turkiye capında yaklaşık 1000 cocuğun enerji tasarrufu farkındalığını ve davranışsal duyarlılıklarını olcmek amacıyla gercekleştirilen araştırma, 7-13 yaş arası cocukların yuzde 51'inin enerji tasarrufu hakkında cok az bilgi sahibi olduğunu ortaya koydu.
Bu oran iklim değişikliği ve kuresel ısınma konularında ise yuzde 74'e cıkıyor. Tasarruf farkındalığı yuzde 52 ile en yuksek 13 yaş cocuklar olurken 7 yaş cocuklarda ise yuzde 36 ile en duşuk olduğu goruluyor.
Araştırmaya gore, iklim değişimi konusu 10 yaş ustu cocuklar, Enerji Tasarrufu ve Kuresel Isınma konuları ise 11 yaş ustu cocuklar, daha kucuk yaş gruplarına kıyasla anlamlı olarak daha yuksek oranda farkındalığa sahip. 7-13 yaş arası cocukların neredeyse tamamı, farklı duyarlılık seviyelerinde olsalar da muslukları ve elektrikleri kullanım dışında kapalı tutmaya ozen gosteriyor.
Odulleri topluyor
Enerjisa'nın "Enerjimi Koruyorum" projesi, 2017 yılında Avrupa Stevie Odulleri'nde "Avrupa Yılın Sosyal Sorumluluk Programı" kategorisinde Gumuş odul kazandı.
Proje, 2018 yılında Turkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği'nin duzenlediği Surdurulebilir Kalkınma Akademi Odulleri'nde ise "Sorumlu Tuketim ve Uretim" kategorisinin de sahibi oldu.
Aynı yıl, "Kalbi Olan Şirketler" sloganıyla duzenlenen, dunyanın en onemli sosyal sorumluluk odul programlarından biri olan International CSR Excellence Awards'da, "En İyi Enerji Yonetimi Odulu" ve yine aynı yıl "Altın Pusula" odullerine layık goruldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gulşen Cağatay