GİRESUN'un Mesudiye koyunde dik bir yamacta fizik kurallarına aykırı bir şekilde ust uste duran ve iki parcadan oluşan 'gelin kayası' adı verilen kayalar, ilgi odağı oluyor. Efsaneye gore istemediği biriyle evlendirilince ettiği dua sonucu taşa donuşen gelinin hikayesine dayandırılan kayalar, gorenleri hayran bırakıyor.
Merkeze bağlı Mesudiye koyunun Taşhan Mahallesi'nde dik bir yamacta ust uste duran iki parcadan oluşan 'gelin kayası' ilgi cekiyor. Efsaneye gore istemediği biriyle evlendirilince ettiği dua sonucu taşa donuşen gelinin hikayesine dayandırılan kayalar, gorenleri hayran bırakıyor. Yuzyıllardır yamacta duran kayaları sosyal medyada gorenler, bolgeye geliyor.

Sıvacı Koyu Muhtarı Emrah Koc, kayalarla ilgili farklı efsaneler anlatıldığını belirterek, "Atalarımızdan oğrendiğimize gore eskiden babasının zoru ile bir kız istemediği bir yere gelin gidiyormuş. Ata binmiş, giderken 'Allah'ım beni taş et. Oraya gelin olarak gonderme' demiş ve burada taş olmuş. Tabi bir tek bu efsane yok. Buralarda herkes ayrı bir efsane anlatıyor. Oldukca dikkat ceken bir kaya. Etrafında hicbir kaya veya dağ yok ki zamanla tahrip olup da bu hale geldi denilsin. Bircok insan bu kayayı gormek icin buraya geliyor. Kaya bize de cok enteresan geliyor Allah'ın bir hikmeti" dedi.'AZICIK İTTİRSEN OYNAYACAK GİBİ'Koyde yaşayan Ali Taşhan da herkesin dilinde ayrı bir gelin efsanesi dolaştığını belirterek, 'Rivayetlere gore ağanın kızı ile coban birbirlerine aşık olmuş ve birbirlerine kavuşamamışlar. Daha sonra kız gelin olup giderken bir başkasına, taş olmak icin dua etmiş. Oracıkta taş olmuş. Kayanın duruşu cok değişik. Ben bildim bileli kaya orada aynı şekilde duruyor. Dedelerimiz zamanında da kaya aynı şekilde duruyordu. Bakıldığı zaman sanki azıcık ittirsen yerinden oynayacak gibi. Ama bu zamana kadar ne bir aşınması oldu ne de yerinden oynadı" diye konuştu.'EFSANEYİ DUYAN GELİYOR'Buradaki efsanenin herkesin dikkatini cektiğini soyleyen Necla Gulturk ise, "Ben bu koye 50 yıl once gelin geldim. Bana bir gelinin iki kayayı tek parmağı ile dikmiş oraya dediler. Yıllardır o kaya orada oylece durur. Yabancı arabalar gelir kayanın yanında fotoğraf cekilir gider. Efsanesini duyan buraya geliyor" ifadelerini kullandı.Hamide Taşan ise, "Biz cocuktuk, oldum şimdi 80'e dayandım. Dedelerimiz bize anlatırdı. Eski donemlerde taşlar buyurmuş. Bir gelin gelmiş koye iki taşı ust uste koymuş. Taş buyumuş, olmuş gelin kayası. O kayanın hikayesi bitmez dillerde dolanır. Gelen gideni hic eksik olmaz" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Selcuk BAŞAR