
VAN Golu'nde bulunan dunyanın en buyuk mikrobiyalitleri, suyun cekilmesiyle birlikte Gevaş kıyılarında da ortaya cıktı. Van Golu'ndeki mikrobiyalitleri gormek icin daha once su altına dalış yapılması gerektiğini anlatan Van Yuzuncu Yıl Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Van Golu mercanları olarak ifade ettiğimiz dunyanın en buyuk mikrobiyalitleri, Van Golu'nde yer alıyor. Van Golu cekildikce kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan mikrobiyalitler gun yuzune cıkıyor. Mikrobiyalitleri gecmiş donemde gormemiz mumkun değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir cekilme soz konusu ve artık mikrobiyalitleri gorebiliyoruz" dedi.
Dunyanın en buyuk sodalı golu olan ve 3 bin 712 kilometrekarelik yuzey alanıyla da Turkiye'nin en buyuk golu olma ozelliği taşıyan Van Golu'nde, yağışların azalmasıyla son yıllarda cekilme meydana geldi. Van Golu'nde bulunan dunyanın en buyuk mikrobiyalitleri de cekilmeyle birlikte gun yuzune cıktı. Gevaş ilcesinin Altınsac Mahallesi'nde su yuzeyine cıkan mikrobiyalitler ilginc goruntuler oluşturdu. Oluşması binlerce yıl alan bu mikrobiyalitleri goren vatandaşlar da şaşkınlık yaşıyor. Mahallede yaşayanlar, gol seviyesinin cok duştuğunu belirterek, daha once mikrobiyalitleri gormediklerini bu yıl gol seviyesinin duşmesiyle birlikte gorduklerini soyledi.
SEVİYE DUŞTUKCE ORTAYA CIKIYORVan Yuzuncu Yıl Universitesi Su Urunleri Fakultesi Oğretim Uyesi Dr. Mustafa Akkuş, Van Golu'nun su seviyesinin oldukca değişken bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Van Golu'nun su butcesi yağışlar ve akarsularla gole su girdisi oluyor. Buharlaşmayla beraber golden su uzaklaşmış oluyor. Fakat son yıllarda artık kuresel ısınmayla beraber mevsimlerin suresi değişiyor. Yani kış mevsimi kısalıyor yaz mevsimi daha uzun bir seyir gosteriyor. Hal boyle olunca Van Golu'ndeki buharlaşma su girdisinden daha fazla oluyor ve su seviyesindeki cekilmeleri goruyoruz. Su seviyesi cekildikce Van Golu'nun gecmişine ait ve bu cevredeki gecmiş uygarlıkların izlerine ait eserlerin kalıntıların gun yuzune cıktığına şahitlik ediyoruz" dedi. HER SANTİMİ YUZLERCE YILDA OLUŞUYORVan Golu'nde bulunan dunyanın en buyuk mikrobiyalitlerini gormek icin daha onceleri gole dalış yapılması gerektiğini anlatan Dr. Akkuş, "Van Golu mercanları olarak ifade ettiğimiz dunyanın en buyuk mikrobiyalitleri Van Golu'nde yer alıyor. Van Golu cekildikce kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan mikrobiyalitler gun yuzune cıkıyor. Mikrobiyalitleri gecmiş donemde gormemiz mumkun değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir cekilme soz konusu ve artık mikrobiyalitleri gorebiliyoruz. Bu mikrobiyalitlerin her bir santimi yuzlerce surec icinde oluşmuş yapılardır. Bu bolgenin iklimine bu bolgenin gecmişine ait birer defter kitap gibi" diye konuştu.SU, ALTIN KIYMETİNDE OLACAKGoldeki cekilmelerin ozellikle eğimin duşuk olduğu bolgelerde belirgin olduğuna dikkat ceken Dr. Akkuş, "Aslında bu bize şunu gosteriyor. Artık onumuzdeki yıllarda yeni bir cağa giriyoruz. Eskiden atalarımız hep sudan ucuz diye ifade ederlerdi. Yani suyun bol olduğunu soylerlerdi. Fakat artık sudan ucuz değil. Cunku su altın kıymetinde olacak. Buna yonelik yonetim planları oluşturmamız, havzadaki urun desenini değiştirmemiz lazım. Daha az suya ihtiyac duyan bitkilerin yetiştirilmesine yonelmemiz gerekmektedir. Van Golu su seviyesi her yıl değişiyor. Bu mevsimde oldukca duşuyor. Onumuzdeki bugun karada olan kısımların tekrar su altında gorebiliriz. Fakat ilerleyen yıllarda Van Golu'nun şimdiki seviyesinden daha duşuk seviyede olduğuna şahitlik edeceğiz" dedi. MİKROBİYALİTMikrobiyalitler golun altından catlaklardan cıkan kalsiyum ve zengin suların etrafında ve siyano bakterilerin valtlerin toplanmasıyla oluşmaya başlıyor. Gol, karbonatlar yonunden zengin, sudan da kalsiyum cıkıyor. Kalsiyum karbonat cıktığında kirec taşı ve kalkerler oluşmaya başlıyor, silikatlar oluşmaya başlıyor ve katman yukarıya doğru buyuyor.













