TURKİYE'de koronavirus aşısı geliştirme calışmalarının yurutulduğu 13 merkezden biri olan Hacettepe Universitesi Aşı Enstitusu'nde, yerli koronavirus aşısında hayvan deneyleri aşamasına gelindi. Hacettepe Universitesi Aşı Enstitusu Oğretim Gorevlisi Doc. Dr. Sezer Okay, "Şu an bu aşılarımızı hayvanlar uzerinde test etmekteyiz. Yerli aşımızda calışmalarımız başarıyla ilerliyor" dedi.
Turkiye'de koronavirus aşısı uzerine calışma yapılan 13 merkezden biri olan Hacettepe Universitesi Aşı Enstitusu'nde yurutulen calışmalar başarıyla devam ediyor. Haziran ayında başlayan yerli koronavirus aşısında hayvan deneyleri aşamasına gelindi. Doc. Dr. Sezer Okay, DHA'ya yaptığı acıklamasında, Hacettepe Universitesi Aşı Enstitusu olarak Turkiye Sağlık Enstituleri Başkanlığı'nın (TUSEB) desteklediği Covid-19 aşısı geliştirme projelerinin olduğunu anımsattı. Calışmalara haziran ayında başladıklarını belirten Okay, kısa zamanda uzun yol aldıklarını soyledi. Geliştirdikleri aşının protein temelli olduğunu ve alt birim aşı ceşidine girdiğini ifade eden Okay, "Guvenlilik acısından da guvenli bir aşı ceşididir. Viruse ait kucuk proteinleri biz kimyasal olarak sentezleyip, bunu aşı formulasyonu haline getiriyoruz. Şu ana kadar yaptıkları calışmalarda virusun spike proteinine ait mutasyona uğramayan bolgeleri belirledik. Bu bolgelere ait peptitleri kimyasal olarak sentezledik. Daha sonra bu peptitlerin laboratuvar ortamında herhangi bir soruna yol acıp acmayacağını belirledik. Peptitlerimiz butun testleri başarıyla gecti. Daha sonraki aşamada da ceşitli adjuvanlar (koruyucu) ekleyerek bu peptitlerimizi aşı formulasyonu haline getirdik. Sonuc olarak adjuvan eklediğimiz aşı formulasyonlarımızı laboratuvar ortamında test ettik. Bunlarda başarılı bulundu" diye konuştu.
'2021 YILI BİTMEDEN YERLİ VE MİLLİ AŞIMIZI ORTAYA KOYMUŞ OLACAĞIZ'

Doc. Dr. Okay, şu an ellerinde 9 farklı iceriğe sahip Covid-19 aşısı bulunduğunu kaydederek, şunları soyledi: "Şu an bu aşılarımızı hayvanlar uzerinde test etmekteyiz. Hayvanlar uzerinde hem herhangi bir yan etkiye neden olup olmadığına dair guvenlik testlerini gercekleştiriyoruz hem de bu aşının koruyuculuğu var mı bu testleri gercekleştiriyoruz. Bu da faz oncesi deneylerin son basamağını oluşturuyor. Yerli aşımızda calışmalarımız başarılı ilerliyor. Aşımızı 2 hafta arayla 2 doz olarak planladık. 2'nci doz aşıyı da yaptık. Onumuzdeki hafta aşılama sureci tamamlanacak. Yerli aşımızda şu ana kadar hayvanlar uzerinde herhangi bir problemle karşılaşmadık, hayvanlara bir olumsuz etkisini gormedik. Onumuzdeki hafta aşı yaptığımız hayvanlardan ornekler alınacak ve bu orneklerde de aşının etkin olup olmadığını belirlemiş olacağız. Biz de yerli aşımızda 2021 yılının ilk yarısında insan denemelerine gecmeyi planlıyoruz. Her şey yolunda giderse ve başarılı olursak, 2021 yılı bitmeden yerli ve milli aşımızı ortaya koymuş olacağız."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gizem KARADAĞ