Eskişehir'de bir firma, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde otizmli bireylere destek vermek icin akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilen, evden eğitmeyi hedefleyen "MOTSİMO" adlı uygulama geliştirdi.
Eskişehir Osmangazi Universitesi (ESOGU) Teknokent'te robotik alanda hizmet veren firma calışanları, oğrenme zorlukları yaşayan ve otizm spektrum bozukluğu olan cocukların eğitimine katkıda bulunmak adına uygulamayı android cihazlar icin Google Play Store'dan kullanıma actı.
Uygulama ile renkler, hayvanlar, rakamlar, meyveler, boyutlar ve taşıtlar gibi en temel bilgilerin secme ve sesli testler ile oğrenme gucluğu ceken cocuklara oğretilmesi amaclanıyor.
Ayrıca, "sosyal oyku" eğitim kısmı ile oğrencilere yemek yeme ve oyuncak paylaşma alışkanlığı kazandırılmaya calışılıyor.
Firmanın genel muduru Erol Cıracı, AA muhabirine, Turkiye'de yaklaşık 500 bin otizmli birey bulunduğunu anlatarak, Kovid-19 salgını doneminde otizmli bireylere faydalı olabilmek adına bu uygulamayı geliştirdiklerini soyledi.
Cıracı, aileleri, yakın akraba ve cevrelerinin de hesaba katılmasıyla Turkiye'de cok sayıda kişinin otizmden etkilendiğini dile getirerek, "Milli Eğitim Bakanlığının verilerine gore Turkiye'de devlet okullarında eğitim goren 2 binden fazla otizmli cocuk var. Pandemi tedbirleri kapsamında eğitimine uzaktan devam etme zorunluluğu olan tum otizmli bireyler icin eğitim imkanı sunduk." dedi.
Kullanıcıların uygulamadan memnun olduğunu belirten Cıracı, şoyle konuştu:
"Uygulama icinde surekli pozitif desteklerin yer alması, otizmli cocuklardaki normalden duşuk dikkat suresi ve hızlı heves dağılımını aşmaya yardımcı oluyor. Bolumler icindeki testleri gercekleştirirken, otizmli bireyler oğrendikleri kavramları da pekiştirerek gelişimlerini artırıyor. Tamamen ucretsiz bir uygulama. Hedefimiz, otizmli bireyleri pandemi suresince eğitimde geride bırakmamak. Devletimizin surece pozitif anlamda destek sağlayacak tum fikirlere acık olduğunu bilmek calışanlarımıza ozguven veriyor ve elimizden gelenin fazlasını uretmek icin caba sarf ediyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selcuk Kızıldağ