
Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet doneminin unlu hekim ve cerrahı Amasyalı tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'in, zehir ve panzehir calışmaları sırasında hayvanların dışında kendisini de denek olarak kullandığı ortaya cıktı.
Osmanlı tıp tarihi, Antik Anadolu tıp tarihi ve paleostomatoloji alanlarında yaptığı araştırmaların yanı sıra tıp tarihi alanındaki en onemli eserleri gunumuz Turkcesine kazandırarak, tıp tarihine onemli hizmetler veren Cukurova Universitesi Diş Hekimliği Fakultesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel'in 1992'de yazdığı ""Cerrahiyyetu'l Haniyye" adlı kitapta yer alan bilgilere gore, Amasya'da o donemde sıkca yılan zehirlenmesi yaşanıyordu. Tedavide kullanılabilecek ilaclar konusunda calışma yapan hekimlerden biri de Sabuncuoğlu oldu.
Sabuncuoğlu, panzehir uzerinde calışmalar yaparken geliştirdiği panzehiri once tavuk ve horozlar uzerinde denedi. Olumlu sonuc alınca kendi uzerinde denemeye karar verdi. Bunun icin cok zehirli bir yılan getirtti ve sol elinin baş parmağını ısırttı. Kendini zehirledikten sonra geliştirdiği panzehirden aldı. Panzehir sayesinde herhangi bir zehirlenme belirtisi yaşamadı; parmağı bile şişmedi. Sabuncuoğlu Şerefeddin hastaları icin kendini feda eden bir hekimdi.
190 hastalığa care buldu
Anadolu'nun ilk cerrahlarından biri olarak bilinen ve 190 hastalığa care bulduğu belirtilen Amasyalı Sabuncuoğlu'nun, gunumuzun tıbbında olduğu gibi hayvanları da denek olarak kullanması ve aynı işlemi kendisine de uygulaması onun ne kadar ilim sahibi bir hekim olduğunu gosteriyor.
1972 yılından beri biriktirdiği eserlerle Adana'da kendi adını taşıyan Tıp ve Diş Hekimliği Muzesi bulunan Prof. Dr. İlter Uzel, 1992 yılında 2 cilt halinde yayınlayarak tıp ve diş hekimliği kutuphanesine kazandırdığı Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun Cerrahiyyetu'l Haniyye kitabı ikinci ve tam renkli baskısının Turk Tarih Kurumu tarafından yapıldığını bildirdi.
Turkiye'de tıp tarihi ve deontoloji alanında doktora yapan ilk diş hekimlerinden olan Prof. Dr. İlter Uzel, tıp tarihine kazandırdığı eserler nedeniyle 2000 yılında Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Odulu ve 2011 yılında Puduhepa Bilim, Sanat Başarı Onur Odulu'nun sahibi olmuştu.
İlter Uzel'e, Amasya'da Tıp ve CErrahi Muzesi'ne donuşturulen Sabuncuoğlu'nun başhekimlik yaptığı Daruşşifaya'ya onun kullandığı aletlerin replikasını yaparak sunduğu katkı nedeniyle Amasya Belediyesi tarafından "Fahri Hemşeri" unvanı verilmişti. - ADANA
