ANKARA'da 3 ay once kurulan Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda, Turkiye'nin yenilenebilir enerji ihtiyacını karşılamak ve ihracat fırsatlarını değerlendirmek icin uretim kapasitesi 2 katına cıkarılacak. Fabrikada uretilen guneş panelleri, eş zamanlı olarak Karapınar Guneş Enerji Santrali (GES) kurulumunda kullanılırken, buradaki kurulu guc de 40 Megavat'a ulaştı. Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, "Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz. Karapınar tamamlandığında 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını tek başına sağlayacak" dedi.
Kalyon Holding tarafından Ankara'da Başkent Organize Sanayi Bolgesi'nde kurulan Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı torenle 19 Ağustos 2020 tarihinde acıldı. Guneş paneli uretiminin Ar-Ge dahil tum aşamalarını entegre şekilde tek catı altında toplayan ve bu ozelliği ile dunyada tek olan fabrika; 100 bin metrekare kapalı alanda 400 milyon dolar yatırım ile kuruldu. Şuan yıllık 500 Megavat guneş paneli uretim kapasitesine sahip olan fabrikanın kapasitesi, 2021 Haziran ayında 1000 Megavat'a cıkacak. Şu anda bin 400 kişinin calıştığı fabrikada, kapasite artışından sonra 2 bin 100 kişi calışacak. Fabrikada gunde 4 bin adet uretilen paneller, 30 yıl kullanım omrune sahip. Uluslararası kuruluşlar tarafından sertifikalandırılan paneller, 1 milyar dolar yatırım ile hayata gecirilecek olan Konya'daki Karapınar GES kurulumunda eş zamanlı kullanılmaya başlandı.
'4 AŞAMASI DA TEK CATI ALTINDA'Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, 3 ay once hizmete giren dev tesisi medya temsilcileri ile birlikte gezdi, geldikleri noktayı anlattı. Cemal Kalyoncu, kısa surede buyuk mesafe aldıklarını ve onemli bir başarı sağladıklarını soyledi. Kalyoncu, 3 ay once Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile fabrikanın faaliyete gectiğini hatırlatarak, "400 milyon dolar yatırım ile kurduğumuz bu fabrikadan once Turkiye'de sadece, guneş paneli uretim aşamalarının dorduncusu yani montajı yapılıyordu. Yerli ve milli enerji stratejisi cercevesinde Turkiye'de ilk kez guneş paneli uretiminin 4 aşaması da tek catı altında toplandı. Hatta Ar-Ge merkezimizi de aynı catı altında organize ettik. Bu ozelliği ile de dunyadaki tek uretim merkezi olduk. Burada uretilecek paneller yuzde 75'in uzerinde yerlilik oranına sahip. Ar-Ge calışmaları ile bu oranı kısa surede yuzde 90'lara cıkartacağız" dedi. 'KAPASİTE İKİ KATINA CIKACAK'Turkiye'nin guneş enerjisi acısından buyuk avantaja sahip olduğuna vurgu yapan Kalyoncu, yenilenebilir enerji yatırımlarına onumuzdeki yıllarda buyuk ihtiyac duyulacağını soyleyerek, "Devletimiz yenilenebilir enerjiyi cok onemsiyor ve bu kapsamda YEKA Projesini buyuk bir hassasiyet ile uyguluyor. Turkiye'de onumuzdeki surecte yeni guneş enerji santrallerinin kurulması gerekecek. Ayrıca dunyada da ihtiyac artacak. Hem ulkemizin ihtiyaclarını hem de ihracat fırsatlarını gozeterek ilk başta 500 Megavat uretim kapasitesine sahip olan fabrikamızda kapasite artış kararı aldık. Bununla ilgili prosedurleri de başlattık, onumuzdeki Haziran ayında hucre ve guneş paneli uretim kapasitemiz 1000 Megavat'a cıkacak. Bin 400 kişiye sağladığımız istihdam rakamı da 2 bin 100 olacak" ifadelerini kullandı. '3 AYDA 40 MEGAVAT'A ULAŞILDI'Kalyoncu, Başkent Organize Sanayi Bolgesi'ne kurdukları fabrikada uretilen guneş panellerinin eş zamanlı olarak Karapınar GES kurulumunda kullanıldığına işaret ederek, "Fabrikamız uretime başlar başlamaz aynı gun Karapınar GES'in kurulumuna da başladık. Karapınar GES, 1 milyar dolar yatırım ile kurulacak ve 1000 Megavat kurulu guce sahip olacak. Kullanım omru 30 yıl olan 3.5 milyon panelin kurulumu tamamlandığında, Karapınar GES Turkiye'nin en buyuğu olacağı gibi Turk insanının yaptığı uzaydan gorunen ilk yapı olma ozelliğine de sahip olacak. Şu anda Karapınar'da 40 Megavat kurulu guce ulaştık ve elektrik uretmeye de başladık. Bu rakam cok onemli; cunku bundan 6 yıl once Turkiye'nin sahip olduğu guneş enerji kurulu gucu 40 Megavat'tı. Karapınar'da 3 ay gibi kısa surede 2014 rakamına ulaştık. Karapınar tamamlandığında 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını tek başına sağlayacak. Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz. Ulkemiz, atılan bu adımlarla enerji uretiminde dunyada iyi bir konuma geldi. Daha gidilecek yol var ve bu hedef doğrultusunda calışmaya devam edeceğiz" dedi.'İLERİ TEKNOLOJİ URETİLECEK'Sadece guneş paneli uretmeyeceklerini, Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda katma değeri yuksek, ileri teknoloji de ureteceklerini kaydeden Kalyoncu, şu ifadeleri kullandı: "Fabrikamızı kurarken sektorun bilgi ve teknoloji ussu olmayı da hedefledik. Bu amacla 2 bin 500 metrekare alanda dev bir Ar-Ge merkezi kurduk. Bu merkezde 100'den fazla muhendis ve akademisyen yeni teknolojiler uzerinde calışıyor. Ar-Ge merkezimiz ozellikle hucre ve modullerin verimini artırma, akıllı fabrika calışmaları ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesi uzerine calışmalar yurutuyor. Hasan Kalyoncu Universitesi ve ODTU Guneş Araştırmaları Merkezi de bu calışmaların onemli birer paydaşı olarak surece katkı sunuyor." 'MUCİZEYİ BAŞARDIK'Kalyon ailesinin ikinci nesil uyelerinden Kalyon Enerji Yonetim Kurulu Uyesi Kubra Kalyoncu Şeherli ise, "Ulkemizin geleceğini ve refahını doğrudan ilgilendiren bu yatırımı hayata gecirmek icin cok emek harcadık. Zamanında 'kurulamaz' denilen bu fabrikayı, 1.5 yıl gibi kısa bir surede hayata gecirdik. Bir mucizeyi başardık. Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nı, sadece bir uretim tesisi olarak değil, aynı zamanda bir teknoloji merkezi olarak konumlandırıyoruz. Geleceğin guneş teknolojilerine Ar-Ge merkezimizde imza atacağımıza inanıyorum" diye konuştu.MUHENDİS DE YETİŞTİRİYORKalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası ile Turkiye, guneş paneli uretiminde yeni bir teknoloji ile tanıştı. Polisolisyumdan ilk kez ingot elde edilirken wafer ve hucre uretimleri de ilk kez yapılıyor. Yeni teknoloji olduğu icin de Turkiye'de kalifiye eleman bulunmuyor. Bu nedenle de uretim merkezi icinde Solar Akademi adı altında eğitim faaliyetleri suruyor. Almanya, Cin ve Hindistan'dan konunun uzmanları tarafından eğitimler veriliyor. Bazı eğitimler online bazıları da makine başında uygulamalı yapılıyor. Fabrikada ayrıca 'Yıldız Operator' uygulaması dikkat cekiyor. Universiteden yeni mezun olan yaklaşık 70 kişiye 'Yıldız Operator' adı altında uygulamalı eğitim veriliyor. Mesleğin başındaki bu kişiler icinde ustun başarı gosterenler muhendis olarak devam edecekler. Diğerleri ise uretim aşamalarında operator olarak kendilerini geliştirecekler. Hasan Kalyoncu Universitesi'nin ilgili bolumlerinde okuyan oğrenciler de fabrikada eğitimden geciyor, deneyim kazanıyor. Bin 400 kişiye istihdam sağlanan fabrikanın butun uretim aşamalarında kadınlar aktif olarak gorev alıyor ve personelin yaklaşık yuzde 25'i kadınlardan oluşuyor.CARİ ACIĞA 400 MİLYON DOLAR KATKIAnkara Sanayi Bolgesi'nde uretilecek guneş panellerinin yanı sıra Karapınar GES'de uretilecek elektrik ile cari acığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolar katkı sağlanacak. 2 bin 600 futbol sahasına eşit 20 milyon metrekare alanda kurulacak Konya Karapınar GES, tek başına yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak. Santralin kurulumu tamamlandığında Turkler tarafından yapılan ve uzaydan gorulebilecek ilk yapı olacak. Guvenlik sistemi ve panellerin arıza tespitinde dronların da kullanılacağı santralde toplam 3.5 milyon adet panel kullanılacak. Her ay yaklaşık 100 bin adet panel kurulumu yapılıyor. Paneller Ankara'da uretilmeseydi yurtdışından ithal edilmek durumunda kalınacaktı ve bu da yaklaşık 400 milyon dolara denk geliyor. Santral, guneşi takip eden bir sisteme sahip, paneller doğuşundan batışına kadar guneşi takip edecek. Boylece yuzde 12 daha fazla elektrik uretecek. Kullanılacak panellerin iki yuzu de elektrik uretecek. Paneller on yuzune ışınları doğrudan aldığı gibi dolaylı yoldan gelen ve panelin arka yuzune yansıyan ışınlardan da elektrik uretecek. Burada da yuzde 15 civarında bir elektrik uretim artışı daha sağlanacak.