Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, dunyada yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağını, sektorde uretim ve ihracat fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Guneş paneli uretiminin, Ar-Ge dahil tum aşamalarını entegre şekilde tek catı altında toplayan ve bu ozelliğiyle dunyada tek olan Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda 500 megavat olan uretim kapasitesini artırma kararı aldık. Gelecek yıl hazirandan itibaren hucre ve guneş paneli uretim kapasitemiz 1000 megavata cıkacak, 1400 kişiye sağladığımız istihdam rakamı da 2 bin 100 olacak." dedi.
Kalyoncu, Ankara Başkent Organize Sanayi Bolgesindeki guneş paneli uretim fabrikasını ziyaret eden gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Toplam 400 milyon dolar yatırımla kurulan soz konusu fabrikadan once Turkiye'de sadece guneş paneli montajının yapıldığını anımsatan Kalyoncu, fabrikada uretilecek panellerin ilk aşamada, 1 milyar dolar yatırımla hayata gecirilecek olan Karapınar Guneş Enerji Santralinde (GES) kullanılacağını, boylelikle santralde ekipman kullanımında yuzde 75'in ustunde yerlilik sağlanacağını anlattı.
Karapınar GES'teki guneş paneli kurulumunun devam ettiğini ve kurulu gucun uc aylık surede 40 megavata ulaştığını dile getiren Kalyoncu, şoyle konuştu:
"Turkiye'de onumuzdeki surecte yeni guneş enerji santrallerinin kurulması gerekecek. Dunyada yenilenebilir enerji yatırımları artacak. Sektorde uretim ve ihracat fırsatlarının değerlendirilmesi gerekiyor. Bu sebeple, guneş paneli uretiminin Ar-Ge dahil tum aşamalarını entegre şekilde tek catı altında toplayan ve bu ozelliğiyle dunyada tek olan Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda 500 megavat olan uretim kapasitesini artırma kararı aldık. Gelecek yıl hazirandan itibaren hucre ve guneş paneli uretim kapasitemiz 1000 megavata cıkacak, 1400 kişiye sağladığımız istihdam rakamı da 2 bin 100 olacak. Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz."
Ar-Ge merkezi ile dunyada benzersiz
Kalyoncu, fabrikanın toplam 100 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu, bunun 2 bin 500 metrekaresinde Ar-Ge merkezinin yer aldığını soyledi.
Soz konusu Ar-Ge merkezinde 100'den fazla araştırmacının calıştığını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:
"Ar-Ge merkezinde ozellikle panel hucresi ve modullerin verimini artırma, akıllı fabrika calışmaları ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesi gibi konular uzerine calışmalar yurutuluyor. Burada uretilecek paneller yuzde 75'in uzerinde yerlilik oranına sahip. Ar-Ge calışmalarıyla bu oranı kısa surede yuzde 90'lara cıkartacağız. Merkez aynı zamanda 5 bin metrekare acık alan test platformuna sahip. Ayrıca merkezde, universite-sektor iş birliği kapsamında Hasan Kalyoncu Universitesi, ODTU Guneş Araştırmaları Merkezi ve TUBİTAK gibi saygın kuruluşlarla ortak projeler yurutulecek."
"Karapınar GES uzaydan gorulebilecek"
Kalyoncu, temiz enerji sektorunde atılan adımlarla Turkiye'nin dunyada da iyi bir konuma geldiğini belirterek, fabrikada Turkiye'de ilk kez guneş paneli uretiminin 4 aşamasının da tek catı altında toplandığını bildirdi.
Karapınar GES'in faaliyete gectiğinde 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını aktaran Kalyoncu, "Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz. Kısa zamanda cok buyuk mesafe aldık. Karapınar GES'te kullanım omru 30 yıl olan 3,5 milyon panelin kurulumu tamamlandığında, santral uzaydan gorulebilecek." diye konuştu.
Karapınar GES faaliyete gectiğinde Turkiye'nin elektrik uretiminde guneş enerjisinin payının yuzde 20 artacağı tahmin ediliyor.
Hem Ankara Sanayi Bolgesi'nde uretilecek guneş panelleri hem de Karapınar GES'te uretilecek elektrikle cari acığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor.
Uretimin 4 aşaması tek fabrikada
Kalyon Guneş Teknolojileri fabrikasında 4 uretim aşaması bulunuyor. Birinci aşama, "ingot" aşaması olarak isimlendiriliyor. Bu aşama, guneş paneli uretiminin ilk adımı olarak tanımlanıyor. Silindirik şekilde ozel bir ham madde yardımıyla "kutuk" adı verilen ingot uretimi gercekleştiriliyor. İngot uretiminde ham madde olarak kumda bulunan silisyumun işlenmesiyle elde edilen ve milyarda on saflık derecesine sahip olan polisilisyum kullanılıyor. Yaklaşık 350 kilo ağırlığında ve 4-5 metre boyundaki bir ingotun uretimi dakikada sadece 1,5 milimetre ilerlemeyle iki gun suruyor.
İkinci aşama "wafer" aşaması. Wafer, yaklaşık 16 santimetrekare ve 180 mikron kalınlığında bir plaka olarak tanımlanıyor. Bu işlemde, once silindir şeklindeki ingotun ucları kesiliyor. Ozelliğine gore 30-75 santimetre boylarında bir kez daha kesilen ingot parcalarının yuvarlak kenarları da kareleme işlemiyle kesiliyor ve ortaya koşeli bir kulce cıkıyor. Uretilen kulceler, elmas kaplı 55 mikron kalınlığında, saniyede 15 metre hıza sahip tel testereler ile 180 mikron kalınlığında dilimleniyor.
Ucuncu aşama olan hucre aşamasında ise elde edilen wafer ileri teknoloji urunu haline getiriliyor. Nano kalınlıkta yuzey kaplama ve değişik kimyasal prosesler kullanılıyor. Hucre fabrikasında silisyum dilimler 10'dan fazla kimyasal ve fiziksel yarı iletken uretim surecinden gecerek, fotovoltaik guneş hucresi ozelliği kazandırılıyor.
Son aşama ise panel aşaması olarak isimlendiriliyor. Uretilecek panele gore 60 ya da 72 adet hucre ozel bir zemin uzerinde yine ozel teknikler kullanılarak birbirlerine lehim yapılarak birleştiriliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gulşen Cağatay