
SOKAĞA CIKMA YASAĞI
Yeni bir karar alınıncaya kadar, Turkiye genelinde hafta icleri her gun saat 21.00 ile 5.00 arası; hafta sonları cuma gunleri saat 21.00'de başlayacak, cumartesi ve pazar gunlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi gunleri saat 5.00'te tamamlanacak şekilde sokağa cıkmak yasak. Bu saatler dışında sokağa cıkmanın idari para cezası 3 bin 150 lira. Sokağa cıkma kısıtlaması suresince uretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, guvenlik, tarım gibi faaliyetlerin surekliliğini sağlamak icin bazı işkolları kısıtlamadan muaf tutuldu. Ancak bunun icin mutlaka bir belge gostermeniz istenecek.
65 yaş ve uzeri vatandaşlar hafta ici saat 10.00-13.00 arası 20 yaş altı vatandaşlar, 13.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa cıkabiliyor. Ancak bu saatlerde şehir ici toplu taşıma araclarını kullanmaları yasak.
Cumartesi ve pazar gunleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişciler saat 10.00-17.00 arası faaliyet gosterecek. 65 yaş ve uzeriyle 20 yaş altındakiler haric, zorunlu ihtiyaclarının karşılanmasıyla sınırlı olmak ve arac kullanmamak şartıyla vatandaşlar ikametlerine en yakın yerden alışveriş yapabilecek.
KARANTİNA YASAĞINI DELMEK...
Koronavirus testi pozitif cıkan kişilerin 10 gun, temaslı kişilerinse 14 gun evden cıkmaları yasak. İzolasyon kararına uymayan kişilere idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca TCK'nın 195'inci maddesinden yargılanıp 2 aydan 1 yıla kadar ceza alabiliyorlar. (Bursa'da karantina yasağını delen bir kişiye 3 ay 10 gun, Kayseri'de bir kişiye de 2 ay hapis cezası verilerek hukmun acıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi.)
İcişleri Bakanlığı Genelgesi'ne gore evde izolasyon ve karantina kurallarını ihlal eden kişiler idari ve adli cezaların yanı sıra yurt ve pansiyonlara yerleştiriliyor. Yurtlarda kalacak kişilerden konaklama bedeli ve temizlik malzemesi bedeli alınıyor. Bu ucretleri İl Hıfzıssıhha Kurulları belirliyor.
TEMASLI KİŞİLER HAKKINDA YANLIŞ BİLGİ VERMEK
İcişleri Bakanlığı, temas ettikleri kişiler hakkında eksik ya da yalan beyanda bulunan koronavirus tanılı kişiler hakkında cezai işlem yapılacağını duyurdu. 'Temaslıların doğru bilgilendirilmesi' konulu genelgeye gore, yalan ya da eksik beyanda bulunan kişilerin uc aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılabilmesi ongoruluyor.
MİSAFİRLİK: GİTMEK DE KABUL ETMEK DE SUC
Jandarma ve polis ekiplerince İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi hane ziyareti yasağının uygulandığı illerde misafir olduğu ve kabul ettiği tespit edilen kişilere evde bulunan kişi başına 3 bin 150'şer lira idari para cezası uygulanıyor. Kastamonu ve Kutahya'nın bazı ilceleriyle Bartın misafir yasağını ilk uygulayan yerleşim yerleri oldu. Yurt genelinde evlerde gun, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinlikler de yasak.
MASKE TAKMAK ZORUNLU
Ulke genelinde (meskenler haric olmak uzere) tum alanlarda (kamuya acık alanlar, cadde, sokak, park, bahce, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım aracları, işyerleri, fabrikalar vb.) istisnasız maske takma zorunluluğu var. Bu kurala uymamanın para cezası 900 lira.
ACIK ALANDA SİGARA İCMEK
Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen COVID-19 salgınının yayılmasının onlenebilmesi icin maske kullanımında surekliliğin sağlanması son derece onem taşıyor. Bu nedenle maskenin doğru ve surekli şekilde kullanımını temin amacıyla yurt genelinde vatandaşların yoğun bulunduğu, valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklarla ozellikle trafiğe kapalı olan bolgeler, ihtiyac duyulan meydanlar ve toplu taşıma arac durakları gibi alanlarda sigara icmek yasak. Bu yasağa uymamanın cezası da 900 lira.
Kaynak: Hurriyet