? Neredesiniz şu anda?
Berkshires'deyim. Boston'da, Adam McKay'ın "Don't Look Up" filminin cekimlerindeyim.

? Sağlıklı ego ile narsistlik, kendini beğenmişlik arasında ince bir cizgi var. Filmde sizin canlandırdığınız Dee Dee ile James Corden'in karakterinde bu ince cizgiyi goruyoruz. Sizin bu iki terimle ilişkinizi sorarak başlamak istiyorum. Cunku "Buyuk oyuncuların buyuk egoları olur" derler...
Şov dunyasında tanıdığım insanların coğu yuksek egolu hatta narsist gibi gorunebilir. Aslında o tavırların hepsi devasa bir guvensizliğin ortusudur. Bircok aktorun "Aslında cok utangac biriyim" dediğini duymuşsundur. Yalan soylemiyorlar. Sahne onlara hayatta yapamadıkları şeyleri yapabilme fırsatı veriyor.
? Dee Dee'yi oynamak nasıldı?
Buyuk bir narsisti oynamak cok eğlenceliydi. Son yıllarda Amerikan siyasi hayatına bakarsanız, narsisizm konusunda cok iyi bir ornek olduğunu gorursunuz! (Guluyor) İlham almak icin uzaklara gitmeme gerek yoktu. Hic zor değildi. Narsistlerle dalga gecmek kolaydır. Kendileri hakkında abartılı hisleri olan bu insanlar şeffaf ve komiktirler. Dee Dee bir tur diva. Keşke ben de odaya adım attığımda varlığımı hissettirebilsem onun gibi. Maalesef oyle bir ozelliğim yok. (Guluyor)
? Siz de sinemanın divasısınız!
Kendimi calışan bir oyuncudan başka bir şey olarak hic duşunmedim.
? Sizi etkileyen divalar var mıydı?
Sahnedeki kadınlardan her zaman ilham aldım. Liza Minnelli mesela. Yale Universitesi'nde oğrenciyken Liza'yı izlemeye gittim. Yale, cok entelektuel bir okul. Ders yukunden nefes alıp kacmak cok zor ama kactım.Tiyatro salonunun arka tarafında ucuz koltuklardan birine oturdum. Liza performansı arka sırada oturan bana yapmıştı sanki. O performans bana bir şey oğretti. Tiyatroda, oyunculukta, performans sergilemekte hayatı taklit etmek, sadece rol yapmak yeterli değil. Seyirciye verdiğin his, itici guc unsuru olmalı.
? 21 Oscar adaylığıyla bu alanda rekor sizde. Oduller hakkında neler duşunuyorsunuz?
Calışmaların odullendirilmesinden asla bıkmazsınız. Yaptığınız işlerin takdir edilmesi harika bir şey...
? Meryl Streep oyle bir isim ki, sizinle aynı sette olmak insanları korkutuyor. Sizinle calışmaktan cekiniyorlar.
Evet, bazı insanların bu konuda endişeli olduğunu hissediyorum. Ne duşunduklerini gercekten bilmiyorum. Ama bu ilk birkac gunde atlatmaları gereken bir şey. Oyunculuk sadece dinlemek ve hissetmektir. Yaptığınız işler bir bakıma size seviye atlatır. Ama alcakgonullu olmalısın. Bu işi yapmanın tek yolu bu.
YANLIŞ LİDERLİK YUZUNDEN BİRCOK İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
? Evinizde eşinizle, cocuklarınızla baş başayken yaşadığımız bu tuhaf Covid-19 donemiyle ilgili neler konuşuyorsunuz?
Bu olanlar bir bakıma terbiye, bir ceşit ıslah... Ama bir bakıma sadece. Diğer taraftan Amerika'da 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Hala da vakaların arttığı bir yorungede ilerliyoruz. Bircok insan kayıtsız kalınması ve bu konunun onemli bir şey olmadığı yonunde teşvik edildi. Yanlış liderlik yuzunden bircok insan hayatını kaybetti. Gercekten uzucu bir durum. Covid'in ustesinden geleceğiz. Dersimizi alacağız.
? İyimsersiniz yani...
Evet, iyimserim. Amerika Birleşik Devletleri'nde aklın sesi yeniden hakim oldu. Gerceklere dayalı, bilime dayalı birlik olduğumuz zamana geri doneceğiz.
BİR EBEVEYN OLARAK CENENİ TUTMAYI OĞRENMELİSİN
? Cocuklarınız da oyunculuk yapıyor. Sizden tavsiyeler alırlar mı?
Uc kızım da oyunculuk yapıyor. Butun tercihlerini bana danışmaktan ziyade birbirlerine danışarak yaptılar. Bana anlatmazlar. Dort cok farklı kişilikte cocuğum var ve onların kişiliklerini hep sevdim. Kim oldukları, kendi hayatlarında yaptıkları ve dunyayı ne yonde etkiledikleri beni hep gururlandırdı.
Evet, bazen dışarı cıktıkları insanın doğru kişi olmadığını duşunduğum oluyor ama dilimi ısırıyor ve hicbir şey soylemiyorum. Cunku bir ebeveyn olarak ceneni tutmayı oğrenmelisin.
? Cocuklarınız dunyadaki statunuzun farkına kac yaşında vardılar?
Dinlenmem gerektiğini ilk ne zaman fark ettiler bilmiyorum. Sanırım oğlum 10 yaşındaydı. Şimdi 40 yaşında ve kulturumuzde aşırı buyuk yerim olduğu gerceğine alıştı. Bunun muhtemelen hepsi icin korkutucu bir durum olduğunu duşunuyorum. Ama bu durumla en zarif ve bağışlayıcı şekilde başa cıktılar. Benim sucum olmadığının farkındaydılar. (Guluyor) ve işimi sevdiğimi biliyorlardı. Cocuklarım her şeyim.
MUZİKAL YAPMAK GERCEKTEN ZOR İŞ
? Gelelim yeni filminize. "The Prom" insanı mutlu eden bir film...
Filmde hoşgoru ve kabul mesajı eğlence, muzik ve dansla iletiliyor. Tam da bu donemde ihtiyacımız olan şey. Muzikal filmler Buyuk Buhran zamanında doğdu. İnsanlar eğlenceye hasret oldukları icin bu filmlere yoneldiler.
? Filmdeki danslarınız muthiş. Nasıl bir enerjidir bu?
Ahh dizlerim! 5 ay boyunca dizlerim ağrıdı. Harika dans koclarım vardı. Ryan Murphy sadece inanılmaz yetenekli değil, aynı zamanda son derece sabırlı ve affeden hocalar buldu bana. Benim icin zordu. Danstan ziyade akciğer kapasitesi. Muzikal yapmak gercekten zor iş. Sahnede muzikal yapıyorsan, gecede 2 saat cıkarsın ve işin biter. Bizim cekimlerimiz tum gundu ve dans sahnelerini ust uste defalarca cekiyorduk. Guclu ve dayanıklı olmalıydım. Haftanın 5 gunu gunde 1 mil yuzdum. Yuzmek gercekten yardımcı oldu.
? Ryan Murphy ile calışmak nasıldı?
Ryan şu anda inanılmaz bir guce sahip ve istediği hemen her şeyi yapabilecek durumda. Butun bu guce rağmen sadece kendisi icin anlamlı işleri yapıyor. Ryan ile ilgili olağanustu olan şeylerden biri; kapasitesi. Sınırsız enerjisi ve uretkenliği. Ona soylediğiniz her şeyi hatırlar. Tek kelimesini unutmaz, ki bir yonetmen icin cok alışılmadık bir durumdur.
SİNEMALARIN GERİ DONMESİNİ DORT GOZLE BEKLİYORUM
? Elimizde olmayan sebeplerden buyuk sinema salonlarını bırakıp dijital platformlara geciş yaptığımız bir donem yaşıyoruz. Korona sonrası sinemaları neler bekliyor? Neler duşunuyorsunuz?
Sinemaların geri donmesini dort gozle bekliyorum. Sinema deneyimi bambaşka bir şey. Tiyatro da oyle. Bunları kaybetmek, can damarlarını kaybetmek gibi. Bence geri gelecek ve herkes cok daha fazla takdir edecek. Tıpkı kıştan sonra ilkbaharı ozlediğimiz gibi, takdir ettiğimiz gibi. Koronayı aşalım, diğer tarafa daha akıllıca cıkacağız.
YEREL GAZETELERİN VARLIĞI COK ONEMLİ
? CPJ-Committee to Protect Journalists'e (Gazetecileri Koruma Komitesi) destek veriyorsunuz, değil mi?
Evet.
? Basına ve gazetecilere onem veren bir sanatcı olarak neler soylemek istersiniz?
Cok onemli. Burada Berkshires'deki lokal gazetem, korkunc mali sıkıntı icinde. Bence buyuk bir tehlike. Kucuk yerel haber kaynaklarınızı kaybettiğinizde o yerin dokusunu kaybedersiniz, ozgunluğunu yitirirsiniz. Hikayenin merkezindeki ayaklarınızı kaybedersiniz. Yerel gazetelerin varlığı cok onemli. Ama ozgur basının on plana cıkacağına dair umutlarım var.
NOEL'DE KARANTİNADA OLACAĞIM
? Noel gelmek uzere, planlarınız var mı?
Sanırım Boston'da bir otelde karantinada olacağım. Cunku cekimler devam ediyor. İki kızım New York'ta cekimde. Her gun test oluyorlar viruse karşı. Ben de, onlar da cok iyi izleniyoruz. Onlarla bir araya gelebilirim. Ailenin geri kalanı Kaliforniya'da. Bilmiyorum, bu sene boyle gececek sanırım.
Kaynak: Hurriyet