Deprem Bilimci Jeofizik Yuksek Muhendisi Prof. Dr. Ovgun Ahmet Ercan, Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilcesi acıklarında meydana gelen 5.5 buyukluğundeki depremi değerlendirdi.
Sozcu'ye konuşan Prof. Dr. Ercan, "Hic beklenmedik bir yerde oluşan bu deprem, bir ana depremdir. Daha buyuğu olmaz ama artcılar devam edecektir. Korku ve telaşa gerek yok" dedi.
[h=3]"DEPREMLER 2022'YE KADAR SURECEK"[/h]Bu depremin Antalya icin surpriz bir deprem olduğunu sozlerine ekleyen Ercan, şu ifadeleri kullandı;
"2018 ile 2021 arası deprem yılı olacak demiştim ama doğrusu 2020'de bu kadar deprem olacağını tahmin etmemiştim. Şu ana kadar 7 deprem oldu. Boyle bir şey gorulmedi.
Depremler 2022'ye kadar surecek. Şu anda hic deprem olmayan, 100-150 yılda bir deprem olan Siirt'te bile deprem oldu. Antalya'da bu buyuklukte bir deprem son yıllarda hic gorulmedi. Bu akıllara zarar.
[h=3]"KIBRIS DALMA BATMA KUŞAĞI, 700 KİLOMETREYE KADAR ETKİLİ"[/h]Guney Ege Dalma-Batma Kuşağının Afrika anakarasının yaklaşık 10 milyon yıldır 17 derece ile Anadolu'nun altına dalmasıyla gercekleştiğini soyleyen Ercan şoyle devam etti:
İki kuşak var. Bunun bir tanesi Guney Ege Yayı Mora'dan başlayıp, Girit uzerinden Rodos'a oradan Fethiye'ye gidiyor. Şu anda olan deprem Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı uzerinde oldu.
Bugune kadar buralarda bu buyuklukte bir deprem gormedik. Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı, Guney Ege Dalma-Batma Kuşağı gibi Kaş, Antalya ve Alanya'nın altına doğru bir dalış gosteriyor.
Şimdi bu dalış cizgisi aynı zamanda bizim Guney Doğu Akdeniz petrol aramaları icin de onemli bir cizgi. Şimdi bu kısma girmeyelim.
Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı, aşağı yukarı 700 kilometreye kadar Batı Anadolu'da Konya, Antalya, Muğla, Anamur, Alanya, Mersin ve Cukurova'nın altına kadar bir dalma gosteriyor.
[h=3]"BENİ KORKUTUYOR"[/h]700 kilometrelik Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı'nın bir ucunun İskenderun'da olmasının kendisini endişelendirdiğini de soyleyen Ercan, "Cunku İskenderun'da bu Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı gecmişte 7.5 dolayında buyuk depremler yaratmıştır. Burada Oludeniz ile Doğu Anadolu kırığı bir kesişme yaşıyor. Benim en korktuğun yer bu Kıbrıs Dalma-Batma Kuşağı'nın en doğu ucu olan Cukurova, Osmaniye, Adana, İskenderun ve Hatay" diye konuştu.
[h=3]"BU KAKTIRMA AFRİKA'DAN GELİYOR"[/h]Afrika ana karasının tıpkı Guney Ege Dalma-Batma Kuşağı gibi hem Kıbrıs'ı hem de Anadolu'yu Kuzeye doğru suruklediğini de sozlerine ekleyen Ovgun Ahmet Ercan şunları soyledi;
Bu kaktırmanın ana nedeni Afrika ana karası. Afrika ana karası, tıpkı Guney Ege Dalma-Batma Kuşağı gibi hem Kıbrıs'ı hem de Anadolu'yu kuzeye doğru suruluyor.
*Yani Anadolu'ya tosluyor. Toslamayla bunun bir okyanus kabuğu olması nedeniyle Anadolu'nun ustune doğru olmayıp, Anadolu ana karası daha hafif olması nedeniyle altına doğru gercekleşiyor.
Altına doğru dalarken toslama anında batı Toroslar, korfez cevresindeki Alanya, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır'a doğru giden Toros Dağlarını oluşturuyor. Buralar surekli yukseliyor ve dolayısıyla Anadolu geriliyor.
[h=3]"AFRİKA ANA KARASI UZERİNDEN OLUYOR"[/h]Depremin derinliğinin 69 kilometre olmasının da ozel bir anlam taşıdığını da soyleyen Ercan şu ifadeleri kullandı:
Turkiye anakarasında bu derinlikte depremler olmaz. Bu nedenle şu andaki bu deprem aslında Afrika ana karası uzerinde oluyor. Dolayısıyla Akdeniz Korfezi'nin altında oluyor.
Kırılan bolum 17 dereceyle dalan Afrika ana karasının uzerinden bir parca kopuyor. 69 kilometre derinde bir parca koptuğu zaman bir sarsıntı yaratıyor. Bu sarsıntının yuzeydeki izduşumu Kıbrıs ile Antalya Korfezi, yani deprem Anadolu ana karası uzerinde oluşmuyor.
Bu nedenle bu depremin cok buyuk etkisi olmaz. Parcalanan Anadolu'nun altındaki Afrika. Bu nedenle aşağısı cok sıcak, yaklaşık bin 800 ile 2 bin 200 santigrat olması nedeniyle Afrika ana karası eriyip hafifliyor. Bu kez Anadolu ana karasını yukarı doğru kaktırıyor.
[h=3]"BUNUN ARKASINDAN DAHA BUYUK DEPREM OLMAZ"[/h]Kendi duşuncesine gore bolgede bundan daha buyuk bir depremin olmayacağını da sozlerine ekleyen Ercan, "Bu bir ana depremdi. Bunun artcıları surecektir. Kimse tedirgin olmasın. Bu arada her depremden sonra jeofizik muhendisi olmadığı halde cıkıp 'ben burada 7 onda bilmem kac deprem bekliyorum' demelerine itibar edilmemeli. Bu soylemler Turkiye ekonomisi ve halkın huzurunu cok bozuyor. Buyuk deprem olacak diyerek ortaya cıkmak cok yanlış" dedi.