Musluman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanlığı'na vekaleten atanan İbrahim Munir, ABD başkanlığına secilen Joe Biden'ın yonetime gelmesiyle Mısır ve bolgede değişimi uzak gormediğini soyledi.
Munir, Al-Jazeera Televizyonu'na yaptığı acıklamada, Biden'in işbaşına gelmesiyle Orta Doğu bolgesi ve Mısır'da değişim imkanına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Biden'in goreve gelir gelmez İhvan uyelerinin serbest bırakılması icin Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye baskı uygulayacağı beklentisi icinde olmadığını belirten Munir, bunun icin zamana ihtiyac olduğunu dile getirdi.
Munir, Biden'in Mısır politikasının, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın başkan yardımcılığını yaptığı donemlerdeki gibi olmayacağını duşunduğunu ifade ederek, "Yıllar gecti ve durumlar değişti. ABD yonetimi ve Dışişleri Mısır'da olan biteni gozden gecirdi. Dolayısıyla Biden'in politikası kesinlikle eskisi gibi olmayacak" dedi.
İbrahim Munir, ABD yonetiminin onceki İhvan anlayışının değişmiş olduğuna, bu durumun acıklığa kavuşturulması icin ABD Dışişleri'nden yetkililerle ve araştırma merkezleriyle daha onceden yapılmış goruşmelere işaret etti.
"Kapının acılacağını duşunuyorum"
İhvan'ın Biden yonetimiyle iletişimde olup olmadığına ilişkin soruya Munir, "Bu onun vakti değil. Ancak gonderdiklerimizin, senator ve milletvekilleri ile yapılan toplantılarda olanlar sanırım yeterli ve kapının acılacağını duşunuyorum. Biz sırtımızı beşere değil, Allah'ın takdirine dayıyoruz ancak sebeplere de tutunacağız" şeklinde cevap verdi.
Biden'ın onune gelen raporlarla haklarında daha once iletilenlerin doğru olmadığını kavrayacağını ifade eden Munir, "Biden yonetiminin ilk iki ayında onlarla iletişimin olmayacağını duşunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Farklı şeyler sunacağız"
Munir, İhvan'ın Biden'a ne sunabileceğine ilişkin soruya, "Amerika'ya 'sunacağımız' şeklinde ifade, zor bir ifade. ve bunu kabul da etmeyiz kesinlikle. Amerika'ya bir şey sunmayacağız. Bizler siyasal İslam dunyasına soyleniyor olandan farklı gorecekleri şeyi sunacağız." yanıtını verdi.
Bolgenin sukunete ve yeniden bir duzene ihtiyac duyduğuna dikkati ceken Munir, ABD yonetiminden demokratik değerlere ve halkın iradesine saygı duymaya geri donmesini talep etti.
Munir, İhvan'ın Mısır'da yonetime geri donme duşuncesi ve imkanına ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları kaydetti:
"Allah bilir Mısır'da neler olacak. Ancak rekabet etmek ya da etmemek bizim hakkımız. Teşkilatın politikaları belirleyen aygıtları var ancak benim goruşum istendiğinde; bunun vakti değil, cunku Mısır'ın sorunlarının cozulmesi icin herkesin calışmasına ve bir grubun değil, herkesin goruşuyle yonetilmeye ihtiyacı var derim"
Mısır'da secimle işbaşına gelen Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri bir darbeyle indirilmesinin ardından aynı yıl aralık ayında Musluman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) terorist orgut ilan edilerek yasaklanmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hamdi Yıldız