ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletinde kongre secimlerinin kritik ikinci turu icin miting duzenleyip, eyaletteki Cumhuriyetcilere 5 Ocak'ta yapılacak secim icin sandığa gitmeleri cağrısında bulundu.
Senatodaki Cumhuriyetci coğunluğun kaderini belirleyecek Georgia eyaletindeki ikinci tur oylama oncesinde Trump, Cumhuriyetci adaylar David Perdue ve Kelly Loeffler'e destek vermek uzere eyalete gitti.
Trump, burada yaptığı konuşmada, "Bircok kişi, arkadaşlarım, 'başkanlık seciminden dolayı ofkeliyiz, sandığa gitmeyelim' diyor. Bunlar benim arkadaşlarım, cok iyi insanlar. Bu neredeyse bir protesto gibidir. Ama bunu yaparsanız, radikal sol kazanacak. Bu benim icgudum. Evet, bu kadar oy calındığı, bizden alındığı icin ofkelisiniz. Bunu yapamayız. Aslında tam aksini yapmamız gerekir." dedi.
Başkanlık seciminde yolsuzlukların yaşandığını ve secimin kendisinden calındığını ifade eden Trump, secimle ilgili davaları devam ederken partisinin aynı zamanda Georgia secimlerinin ikinci turuna da hazırlanması cağrısında bulundu.
Başta Cumhuriyetci Vali Brian Kempt olmak uzere eyaletteki Cumhuriyetci siyasileri eleştiren Trump, resmi olmayan sonuclara gore 13 bin oyla rakibi Demokrat Parti adayı Joe Biden'a karşı kaybettiği Georgia başkanlık secim sonuclarına karşı itirazlarında, partisinin kendisine gerekli desteği vermediğini soyledi.
Amerikan medyasında gun icinde, Trump'ın Kemp'e eyalet vekillerini ikna edip Seciciler Kurulu uyelerinin kendileri tarafından secilmesini sağlamasını ve gıyabi oylara yonelik inceleme başlatmasını istediği, Kemp'in de bunu reddettiği iddia edilmişti.
Georgia yasalarına gore, Kongre secimlerinde herhangi bir adayın yuzde 50 ve ustu oy alamaması durumunda secim ikinci tura gidiyor.
3 Kasım'da yapılan secimde mevcut senatorler Cumhuriyetci Perdue ve Loeffler gerekli oyu alamadığı icin secim ikinci tura kaldı.
Eğer, Perdue ve Loeffler bu sefer Demokrat Jon Ossoff ve Raphael Warnock'a karşı secimi kaybederlerse Cumhuriyetciler Senatodaki coğunluğu Demokratlara kaptırmış olacak.
Senatodaki 100 sandalyeden 50'si Cumhuriyetcilerin, 48'i ise Demokratların elinde. Georgia'yı Demokratlar kazanırsa Senatoda durum eşitlenecek ve Başkan Yardımcısının oyu ile iktidardaki parti coğunluğu elde etmiş olacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kasım İleri