
Fransa'da guvenlik guclerinin goruntulerinin yayımlanmasını yasaklayan guvenlik yasa tasarısı karşıtı protestolar devam ediyor.
Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan "Genel Guvenlik Yasasına Hayır" girişiminin cağrısıyla Fransa genelinde 90'dan fazla eylem yapıldı.
Eylemciler, guvenlik guclerinin goruntulerinin yayımlanmasını yasaklayan tasarının 24. maddesinin yeniden yazılacağı acıklansa da bunun geri cekilmesini talep ediyor.
Başkent Paris'in yakın banliyolerinden Les Lilas'da toplanan eylemciler, "Macron istifa" ve "ozgurluk" sloganları attı.
Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan gostericiler, başkentin Repeblique Meydanı'na doğru yuruyuşe gecmek isterken polis engeliyle karşılaştı.
Bu sırada polis ile eylemciler arasında gerginlik yaşanırken, bircok ses bombası atıldı.
Polis ile sokaklara dağılan protestocular arasında catışma yaşandı. Polis, gostericilere biber gazıyla mudahale etti. Eylemciler, bircok arac ve cop bidonu ateşe verdi, bir mağazayı yağmaladı.
Fransız polisi, Gambetta Meydanı yakınlarındaki bir grup gostericiye barikat oluşturarak, bu kişilerin yurumesini engelledi.
Bir sure sonra Republique Meydanı'na ulaşan eylemciler ile polis arasında yeniden catışma yaşandı. Polis, protestoculara karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Gostericiler, meydanda cevreye zarar verdi ve bircok cop bidonunu yaktı.
Paris'teki eylemde serbest gazeteci Amar Taoualit, polisin kullandığı savunma silahı nedeniyle bacağından yaralandı.
İcişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Paris Emniyet Mudurluğunun acıklamalarına gore, ulke capındaki gosterilerde 42'si Paris'te olmak uzere 64 kişi gozaltına alındı ve 8 polis yaralandı.
İcişleri Bakanlığının verilerine gore de 5 bini Paris'te olmak uzere ulke genelindeki eylemlere 52 bin 350 kişi katıldı.
Ulkede son donemde basın ozgurluğunu ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekcesiyle eleştirilen guvenlik yasa tasarısının ozellikle 24. maddesi tartışılırken, son donemde polisin gazetecilere ve eylemcilere yonelik şiddetine tepkiler buyuyor.
Fransızlardan hukumete tepki
AA muhabirinin konuştuğu eylemciler, Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ozel raportorlerinin, tasarının uluslararası insan hukukuyla uyumsuz olduğu konusunda Fransız hukumetine yaptığı uyarının haklı olduğunu belirtti.
Ulkedeki Genel İş Konfederasyonu uyesi Dominique Carlie, tasarı kapsamında bilgilendirme ozgurluğunun kısıtlanmasına tepki gosterdi.
BM'nin uyarısına ilişkin "Bu bir gercek." diyen Carlie, hukumetin bu tasarıyla aslında Fransa'ya saldırdığını soyledi.
"Macron giderek otoriter oluyor"
Soyadını vermek istemeyen Isabelle, tasarının, guvenlik guclerinin goruntulerinin cekilmesi ve yayımlanmasını yasaklamasıyla kendilerini savunma hakkını ellerinden aldığını dile getirdi.
Polis şiddetinin ulkede uzun suredir surduğunu ve cekilip sosyal medyada paylaşılan goruntuler sayesinde ortaya cıktığını belirten Isabelle, "Bu yasa tasarısına tamamen karşıyım. Sadece 24. madde değil tasarının tamamının geri cekilmesini istiyorum." dedi.
BM'nin tasarıya ilişkin Fransız hukumetine yaptığı uyarıya değinen Isabelle, "Tamamen haklılar. Biz sarı yelekliler olarak 2 yıldır eylemler yapıyoruz ve buradaki sapmaları goruyoruz. Macron giderek otoriter oluyor. (BM'nin) bu uyarıyı yapması normal." değerlendirmesinde bulundu.
Protestoculardan Georgio da ulkede herkesin tasarıya karşı olduğunu soyledi.
Şu an yaşananların "sacma" olduğunu ifade eden Georgio, "(BM) Elbette haklı ama hukumetleri ikna etme gucu yok." diye konuştu.
Pauline de guvenlik guclerinin goruntulerini sosyal medyada paylaşamamaları halinde polis şiddetiyle mucadele edemeyeceklerini anlatarak, "(BM) haklı. BM nadiren tepki gosterir, tepki gosteriyorsa bu bir sorunun olduğunu gosterir. Bu durum beni endişelendiriyor. Bu yasa tasarısı yururluğe girerse Fransa'yı terk etmeyi planlıyorum." dedi.
Bu tasarıyı tehlikeli bulduğunu kaydeden Pauline, kendileri icin tehlikeli olan bir ulkede kalmak istemediğini, İspanya, Portekiz veya İskocya'ya gitmeyi planladığını belirtti.
Tartışmalı yasa tasarısı
Ulusal Mecliste kabul edilen tasarı, Ocak 2021'de Senatonun onayına sunulacak. Senatodan gecmesi halinde tasarı, bir kez daha Mecliste oylanacak.
Tepkiler uzerine tasarının 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti.
Tasarı, guvenlik guclerinin goruntulerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası ongorurken, gosterilerde "drone" kameralarının yanı sıra guvenlik guclerinin gorev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek icin kullanılabileceği belirtiliyor.
Fransa'da sarı yeleklilerin gosterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, protestoculara karşı kullandıkları şiddetin goruntulenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma acılmıştı.
Sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilancosu, ulkedeki polisin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız guc kullandığını ortaya koyuyor.



