
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile goruşmesinin ardından yaptığı acıklamada, AB ile İngiltere arasında kesintiye uğrayan Brexit muzakerelerinin yeniden başlayacağını duyurdu. Bu kapsamda iki tarafın baş muzakerecilerine yarın Bruksel'de yeniden toplanma talimatı verildi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir hafta suren yoğun Brexit muzakerelerinin ardından dun AB'nin baş muzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere'nin AB danışmanı David Frost anlaşma koşulları uzerinde uzlaşılamadığı icin goruşmelerin "duraklatıldığını" duyurmuştu. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen bugun İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile gercekleştirdiği telefon goruşmesinin ardından kameraların karşısına gecti. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen yaptığı acıklamada, muzakerelerin yeniden başladığını bildirerek, "AB ve İngiltere arasında devam eden muzakereler hakkında bugun yaptığımız bir telefon goruşmesinde, bircok alanda ilerleme kaydedildiğini memnuniyetle karşıladık. Yine de 3 kritik konuda onemli farklılıklar devam etmektedir: eşit şartlar, yonetim ve balıkcılık. Her iki taraf da bu sorunlar cozulmediği takdirde hicbir anlaşmanın mumkun olmadığının altını cizdi" ifadelerini kullandı.
BAŞ MUZAKERECİLER YARIN BRUKSEL'DE BİR ARAYA GELECEK
Von der Leyen taraflar arasındaki sorunların devam ettiğini, ancak cozum yollarının analiz edildiğini ifade ederek, "Bu farklılıkların ciddiyetini kabul ederken, cozulup cozulemeyeceklerini değerlendirmek icin muzakere ekiplerimiz tarafından daha fazla caba gosterilmesi gerektiği konusunda anlaştık. Bu nedenle baş muzakerecilerimize yarın Bruksel'de yeniden toplanma talimatı veriyoruz. Pazartesi akşamı tekrar konuşacağız" dedi.
İngiltere'nin AB'den cıkış surecinde henuz kalıcı bir anlaşma sağlanamadı. Ote yandan Fransa ise AB'den bağımsız olarak İngiltere'yle yakınlaşmanın yollarını arıyor. Bu amacla İngiltere'ye Fransa'dan gecen kacak gocmenlerin engellenmesi icin iki ulke arasında ozel bir anlaşma imzalandı. AB'nin bir yandan kendi anlaşması diğer yandan Fransa'nın birlik dışı ikili anlaşma girişimlerini nasıl yoneteceği merak ediliyor.
(Mustafa Ulusoy/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı