İran genelinde 21 Kasım'dan bu yana uygulanan bazı kısıtlamalar daha az riskli olarak belirlenen turuncu ve sarı bolgelerde sona erirken esnaf yeniden kepenk actı.
Başkent Tahran başta olmak uzere yuksek riskli konumdan az riskli konuma duşen kentlerde daha once kapatılmasına karar verilen iş yerleri yeniden acıldı.

Kırmızı, turuncu ve sarı bolgelerde 21 Kasım'dan bu yana kapalı olmasına karar verilen pasajlar, buyuk alışveriş merkezleri, carşı ve pazar, spor salonları, erkek kuaforleri, ev eşyaları satan yerler, kafe, restoran ve lokantaların sağlık kurallarına riayet etmek şartıyla yeniden acılmasına izin verildi.
Koronavirusle Ulusal Mucadele Kurulu Sozcusu Ali Rıza Reisi bazı kısıtlamaların kalktığını ancak turuncu ve kırmızı bolgelerde şehirlerarası seyahat ve 21.00 ile 04.00 saatleri arasında aracların trafiğe cıkış yasağının devam edeceğini soyledi. Yasakların ihlali durumunda 1 milyon tumen (300 TL) turuncu bolgelerde de 500 bin tumen (150 TL) para cezası verilecek.
2 haftalık yasağın ardından şartları kısmen duzelen ve kırmızıdan turuncuya donen şehirlerin yeniden yuksek riskli hale gelmesi durumunda kısıtlamalar geri gelecek ve sadece zorunlu iş yerleri acık olacak.
Normalleşmenin ardından başkent Tahran'da metro ve metrobusteki kalabalık dikkati cekerken, sosyal mesafe ve sağlık kurallarına uyulmadığı goruldu.
İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, kısıtlamalar surecinde vaka sayıları ile can kayıplarına duşuş gorduklerini ve toplamda 30 bin hasta ile 4 bin 621 can kaybını onlediklerini soyledi. Nemeki kısıtlamanın başında kırmızı olan 160 bolgeden 130'unun turuncuya donduğunu ve bunu devam etmesi icin halkın cağrılara uymasını istedi.
Ote yandan kısıtlamalar surecinde gidiş-gelişlerin yuzde 40 azaldığı ve yasaklara uymayan 300 bin araca ceza kesildiği acıklandı.
"Yasaklara uyduk ve 2 hafta işyerlerimizi acmadık"
Tahran'da esnaflık yapan Ahmed Kerimi, AA muhabirine yaptığı acıklamada, "Kısıtlamalar ve yasaklar kotu değildi, biz de buna uyduk ve 2 hafta boyunca iş yerlerimizi acmadık. Fakat bu surede sorunların arttığını gorduk. Bir gun tavuk bulunmuyor, bir gun yağ bulunmuyor, diğer gun et zamlanıyor." ifadelerini kullandı.
Esnafın yuzde 90'ının yasaklara uyduğunu aktaran Kerimi, şoyle konuştu:
"İmkan olsa insanlar dışarı cıkmaz ve dukkanları acmaz ancak ekmek parası icin işe gitmeye mecburlar. Baskılar sonuc getirmez, biz de yardımcı olmak istiyoruz fakat hangi imkanla? Pahalılık karşısında hukumetin verdiği yardımlar hicbir derde deva olmuyor."
Universite hocası Meryem Hamidi de kısıtlamaların sabit maaş alan ya da emekli olanlar icin iyi olduğunu ancak aynı şeyin esnaflar icin gecerli olmadığını savundu.
Hukumetin esnafa ve halka daha fazla yardımcı olmasını isteyen Hamidi, "Kısıtlamalar sağlık icin yapılıyor fakat bu ekonomik krizde hukumet daha fazla maddi destek vermelidir. İnsanlar eve ekmek goturmek zorunda. Hukumet 1 milyon tumen kredi desteği vereceğini soyledi ancak bu hicbir şeye yetmiyor." goruşlerini dile getirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eisa Mohammadi