Cinli bilim insanları, dunyanın ilk ışık temelli kuantum bilgisayarını geliştirdiklerini acıkladı. Işık temelli bu kuantum bilgisayar, problemleri klasik super bilgisayarlara gore cok daha hızlı bir şekilde cozebiliyor.
Science dergisinde yayınlana makaleye gore Jiuzhang adı verilen bu kuantum bilgisayar, "kuantum hesaplamanın avantajını" oldukca guvenilir bir şekilde gosterebiliyor. Bildiğiniz gibi kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlarda calıştırılması imkÂnsız olan simulasyonları yerine getirebiliyor. Bu sayede malzeme bilimi, yapay zek ve tıpta cığır acabilecek keşiflere oncu oluyor.
[h=2]Işık temelli kuantum bilgisayar[/h]
İsmini antik Cince matematiksel bir metinden alan Jiuzhang, 'Gaussian boson sampling' (Gauss bozon orneklendirmesi) adı verilen bir işlemi 200 saniye gibi oldukca etkileyici bir surede hesaplamayı başardı. Gadget Snow'da yer alan habere gore aynı işlemin hesaplaması dunyanın en hızlı klasik super bilgisayarı Fugaku'da 600 milyon yıl civarında surebiliyor.
Jiuzhang, Google'ın 53 qubit kuantum bilgisayarının gectiğimiz seneki rekorunun ardından hemen ikinci sırada bulunuyor. Google, hesaplamada super iletken materyaller kullanmıştı Jiuzhang ise hesaplama icin 76 fotonu manipule ettiği yeni bir metot kullandı. Ayrıca Jiuzhang, fotonlu kuantum hesaplamanın da uygulanabilir olduğunun bir kanıtı olmuş oldu.
Cin, ozellikle son yılarda kuantum teknolojisine oldukca onemli yatırımlar yapıyor. Asya devinin Quantum Experiments at Space Scale (QUESS) uydusu, kuantum iletişim icin ilk uzay temelli test platformu olmuştu. Calışmada yer alan yetkililer, kuantum uydunun "hacklenemez" iletişim sunduğunu iddia etmişti.
Cin, ayrıca 2017 senesi icerisinde başkenti Pekin ile Şanghay'daki ticari merkezler arasında 2000 km'lik hacklenemez kuantum iletişim hattını faaliyete gecirmişti. Cinli yetkililer, kuantum iletişim sayesinde casusluk dinlemelerinin de onune gecileceğini ifade ediyor.