
Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hayatlarında fabrika nedir, uretim nedir, proje nedir, ulke ve millet icin calışmak nedir, ozelleştirme nedir, işletme devri nedir bilmeyenlerin buhtanlarının Turkiye'nin onunu tıkamasına izin vermeyeceğiz." dedi.
Eskişehir'deki "İlk Milli Helikopter Motoru TEİ-TS1400'un Teslimi ve Tasarım Merkezi Acılış Toreni"ne Vahdettin Koşku'nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Borsa İstanbul Anonim Şirketinin yuzde 10'luk hisse devrinde sergilenen yatırım duşmanlığı ve yatırımcıları menşeine gore ayrımcılığa tabi tutma zihniyeti burada da kendini gostermiştir." dedi.
Arifiye'deki işletme devrinin icinde modernize ihtiyacı sebebiyle artık faaliyetlerini yurutmekte zorlanan fabrikaya 50 milyon dolarlık yatırım şartı olduğuna dikkati ceken Erdoğan, sozlerini şoyle surdurdu:
"Sadece bu da değil, aynı zamanda fabrikada Turk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyac duyduğu tum bakım ve onarım calışmaları da yapılmaya devam edilecektir. Bu işletme devri işlemi yargıya taşınmış, Danıştay idare lehine karar vererek ortada herhangi bir hukuksuzluk olmadığını tescillemiştir. Tabii biz Arifiye'deki fabrika uzerinden Turk Silahlı Kuvvetlerimize ve kahraman askerlerimize yoneltilen saldırıların aslı sebebini gayet iyi biliyoruz. Yıllarca Turk Silahlı Kuvvetlerini, tek parti faşizmini surdurme gayretlerinin kalkanı olarak kullananların, artık sadece ulkenin ve milletin ordusu haline gelen bu kuruma tahammulsuzluklerinin sebebini de gayet iyi biliyoruz. Vesayetcilerden, darbecilerden, FETO'culerden arınan Turk Silahlı Kuvvetlerinin vatan sınırlarını korumadaki ve sınır otesi harekatlarındaki başarılarından duyduğu rahatsızlığı bu tur bahanelerle askerimizi hedef alarak dışa vuranları milletimize havale ediyoruz. Biz, kahraman ordumuz ve destan ustune destan yazan askerimizle birlikte buyuk ve guclu Turkiye'yi inşa etmeyi surdureceğiz. Hayatlarında fabrika nedir, uretim nedir, proje nedir, ulke ve millet icin calışmak nedir, ozelleştirme nedir, işletme devri nedir bilmeyenlerin buhtanlarının Turkiye'nin onunu tıkamasına izin vermeyeceğiz."
"Motor projelerine sıkı sıkıya sahip cıkacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, projelerinin Nuri Killigil, Vecihi Hurkuş, Nuri Demirağ gibi isimlerin yuruttukleri calışmaların, devrim otomobili gibi samimi girişimlerin akıbetine uğramasına musaade etmeyeceklerini vurguladı.
Bu acı hikayelerden birinin kahramanının da 1944 yılında Devlet Demiryollarında kullanılan dizel motorları uretmek icin kolları sıvayan Kamil Ocman olduğuna değinen Erdoğan, sozlerini şoyle surdurdu:
"Rahmetli Ocman'ın başında olduğu bir ekip tarafından projelendirilip Eskişehir'deki fabrikalarda govdesi ve başlığı dokulen, krank mili dovulen motor, diğer aksamlarıyla birlikte tamamen yerli olarak Ankara'da uretilir. Bu ilk motorun prototipi de 1946 İzmir Fuarı'nda sergilenir. Fuar donuşu devrin tek parti CHP'si hukumetinin Ulaştırma Bakanı ve Turk Hava Kurumu Başkanı olan Şukru Kocak, hemen motorun uretildiği fabrikaya gider. Kamil Ocman ve ekibi heyecanla urettikleri motoru anlatmaya calışırlarken Şukru Kocak, 'Siz burada nasıl motor yaparsınız. Derhal bu fabrikayı kapatın.' diyerek cıkar gider. Turkiye'nin ilk dizel motor hikayesi işte boyle acı bir sonla neticelenmiştir. İnşallah TEİ'de ve diğer kuruluşlarımızda yurutulen motor projelerine sıkı sıkıya sahip cıkacak, ulkemizin bu alanda da hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız."
"Turkiye, 125 bini gecen uluslararası oğrenci sayısı ile dunyada ilk 10 ulke arasında"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan coğrafyada guclu bir savunma sanayine sahip olmadan geleceğe guvenli bakılamayacağının altını cizdi.
Konvansiyonel savaşların şekil değiştirdiği bu donemde bugunun ve geleceğin ihtiyaclarını karşılayacak bir savunma sanayini inşa etmek icin 18 yıldır gece gunduz calıştıklarını anlatan Erdoğan, şoyle konuştu:
"Gemiden tanka, uydudan insansız hava arac sistemlerine savunmanın her alanında yatırımlarımız ve teşviklerimizle sanayimize yon verdik. Platform tasarımı ve uretimindeki kabiliyetlerin tek başına yeterli olmayacağı gerceğinden hareketle dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak kritik alanlardaki calışmaları ozellikle destekledik. Bunun icin vakıf şirketlerinden diğer ana yuklenicilere ve KOBİ'lere, universitelerden araştırma merkezleri ve teknoparklara kadar geniş bir ekosistem kurduk. Ulkemizin kendi insan gucu yanında uluslararası potansiyeli de harekete gecirecek adımlar attık. Nitekim Turkiye, 125 bini gecen uluslararası oğrenci sayısı ile bu alanda dunyada ilk 10 ulke arasına girdi. Aynı şekilde Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile kritik projelerde gorev almak uzere yuzlerce araştırmacıyı ulkemize getirdik. Teknofest ve benzeri etkinliklerle cocuklarımıza ve genclerimize teknoloji, uzay ve havacılık alanlarındaki potansiyellerini gosterebilecekleri platformlar sunduk. Her gecen gun yaygınlaşan dene-yap atolyeleri ile cocuklarımızın teknolojiye olan meraklarını ve ilgilerini keşfedebilecekleri zeminler oluşturduk. "
"Sanayide de orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanmış durumdayız"
Savunma sanayinin her alanında proje calışan, araştırma ve geliştirme faaliyeti yuruten, uretime yonelen girişimlerin yanında yer aldıklarını belirten Erdoğan, "Elimizdeki sınırlı imkanları mumkun olduğu kadar cok calışmayı desteklemek icin etkin ve adil bir şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. Projelerin tasarımından finansmanına kadar her alanda etkinliği ve verimliliği sağlamak icin daha kapsamlı bir koordinasyona ihtiyacımız olduğunu goruyoruz." dedi.
Savunma Sanayi Başkanlığı ve İcra Komitesi vasıtasıyla daha guclu bir koordinasyon sistemi kurmayı planladıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları soyledi:
"Diğer yandan uyguladığımız ekonomi politikalarında her alan gibi sanayide de orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanmış durumdayız. İmalat sanayimizde akıllı, dinamik ve sonuc odaklı bir yapısal donuşum icin Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı uygulamaya başladık. Bu program, bir taraftan Turkiye'nin ara malı ithalatına bağımlılığını azaltmayı, diğer taraftan ulkemize yeni rekabet ustunlukleri sağlamayı amaclıyor. Turkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmak, evlatlarımıza 2053 vizyonunu hayata gecirebilmek icin dunyanın en buyuk 10 ekonomisi arasına girmiş bir ulke bırakmak icin gece gunduz calışmayı surdureceğiz."
Milli helikopter motoru ve TEİ Tasarım Merkezinin ulkeye, millete, havacılık sektorune hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, motor geliştirme ve uretim projelerinde gorev alan Savunma Sanayi Başkanlığından TEİ calışanlarına, akademisyenlerden sanayicilere kadar herkese emekleri ve gayretleri icin teşekkur etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, test calışmalarının bir an once ve başarıyla tamamlanmasının ardından motoru en kısa surede goklerde gormeyi dilediğini ifade etti.
Torenden notlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vahdettin Koşku'nden canlı bağlantıyla katıldığı torene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEI Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit katıldı.
Torende Erdoğan'ın talimatıyla ilk milli helikopter motoru calıştırıldı. Bu sırada Erdoğan, "Şu anda ilk milli helikopterimizin motorunu gorduk. İnşallah hayırlı olsun. Bundan sonra da seri uretimlerine devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Erdoğan torenin sonunda, "Teslimat yapıldı, aldık kabul ettik. Cok teşekkur ediyoruz. Ben de bu ekibin icerisindeki emeği gecen butun muhendis kardeşlerimi şahsım, milletim adına tebrik ediyorum, kutluyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar." diye konuştu.
Torenin sonunda Tasarım Merkezi'nin acılış toreni de gercekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, acılış sırasında torene katılanlara "sosyal mesafeye dikkat" ifadeleriyle uyarıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin acılışına ilişkin "hayırlı olsun" dileklerini iletti.
(Bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Guc Gonel