
Eğirdir Golu ikiye bolunmeyle karşı karşıya
Dr. Erol Kesici: "Gol korunmazsa yakın zamanda parcalanabilir"
ISPARTA - Isparta'da bulunan Eğirdir Golu'nun en dar kısmı olan Kemer boğazında genişlik 1.8 kilometreden 1.2 kilometreye kadar duştu. Turkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, golun korunmaması durumunda bu bolgede yakın bir zamanda parcalanma yaşanabileceğini belirtti.
Eğirdir Golu'nde yaşanan kuraklık her gecen gun daha da artıyor. Golde yaşanan kuraklık su seviyesinde yapılan olcumlerle de belli oluyor. Turkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, golun en dar kısmı olan Kemer boğazındaki kuraklığa dikkat cekti. Dr. Kesici, bu bolgede 1.8 kilometre olan genişliğin kuraklık nedeniyle 1.2 kilometreye kadar duştuğunu soyledi.
"Gol su seviyesi en cok bu bolgede cekildi"
Gol su seviyesinin en cok Kemer boğazı kısmında cekildiğine dikkat ceken Dr. Erol Kesici, "Son yıllarda su seviyesinin giderek azalmasıyla birlikte golun en dar kısmını oluşturan, daha onceki yıllarda 1.8 kilometre mesafede olan doğu ve batı kesimin arasındaki kesim 1.2 kilometreye kadar duşmuştur. Golun batı kısmındaki Gelendost-Yenice ile doğu kısmındaki Senirkent-Akkecili kısmında balıkcılar bel hizasında yuruyerek karşıdan karşıya gecebilmektedir. Tekneler burada calışmamaktadır. Cunku batık kısımdır ve tekne motorları burada calışmıyor. Bu cevrede cok sayıda kamış, sazlık ve adacıklar meydana gelmiştir" dedi.
"Gol korunmazsa parcalanabilir"
Bolgede su seviyesinin 1 metreye kadar duştuğunu ifade eden Kesici, bu nedenle ekolojik tahribatın da yaşandığını soyledi. Kesici, "Yakında bu alanın kopması soz konusu olacaktır. Hoyran canağının sazlık alanlarının artmasıyla birlikte gol korunmazsa ayrı bir gol haline gelmesi ve golun parcalanması soz konusu olacaktır" diye konuştu.
"Golun korunma yontemleri bilimsel olarak mumkundur"
Golun korunmasıyla ilgili goruşlerini acıklayan Dr. Erol Kesici, "Eğirdir Golu Havzasında, golun yok edilen ekolojik yapısı, doğal dengesi ve hidrolojik seviyesinin korunmasının yontemleri bilimsel olarak mumkundur. Bilim insanlarının calışmalarının sonucları goz ardı edilmeden uygulanması gerekmektedir. Tum bu sorunlar nedeniyle havzada urun kaybının yanı sıra sağlık sorunlarının da neden olduğu bilinmektedir. Golun suyunun kirli olması ve icme suyu olması nedeniyle golun plaj olarak kullanımı tekrar gozden gecirilmelidir. Gol kıyı alanlarında suların cekilmesi nedeniyle kıyı kesimleri yasal olmayan tarım ve yapı alanlarına donuşturulmekte gol kıyı alanları adeta kamu yararı adında işgal edilmektedir. Eğirdir Golu Ozel Hukumleri bunun yasal olmadığını bildirmektedir. Gol cevresinde tarım politikaları mutlaka gozden gecirilmelidir. Daha az suya ihtiyac gosteren uretim dokusu ve salma su yasaklanarak, damla su sistemlerine ve su kayıplarını değerlendirilmelidir. Hesapsızca alınan gol suyu bitince tarım durma noktasına gelecektir. Aynı zamanda tarımda oncelikle iyi tarım ve sabırla mumkun olabilecek olan organik tarıma gecilebilir. Goldeki su urunlerinin verimliliğinin ve kalitesinin artırılması da populist yaklaşımlarla değil oncelikle golun temizlenmesi ve doğal yapısının kazandırılmasıyla mumkun olacaktır" ifadelerine yer verdi.



