COVID-19 virusuyle mucadele etmek icin uretilen aşıların calışmaları bir suredir devam ediyor. Turk profesorler Uğur Şahin ve Ozlem Tureci ciftinin başında olduğu BioNTech şirketi ve ABD merkezli Pfizer şirketinin iş birliği yaparak geliştirdiği COVID-19 aşısının Turkiye calışmaları da bundan bir ay once başlamıştı.
Aşının deneyleri icin gonullu olan isimlerden biri de Docent Doktor Umit Savaşcı. Doc. Dr. Savaşcı'ya bundan yaklaşık bir ay once uygulanan ilk doz aşının 21 gun sonrasında ikinci doz uygulandı. Doc. Dr. Savaşcı, bilimin onculuğunu yapmak zorunda olduklarını belirtti ve bununla birlikte aşının yan etkileriyle ilgili de acıklamalar yaptı.
[h=2]"Hastalığın bıraktığı hasarları gorunce bu yan etkiler hicbir şey":[/h]

Doc. Dr. Savaşcı, "Turk bilim insanları Uğur hocamız ve Ozlem hocamızın bulduğu aşı icin gonullu oldum. Bircok formu imzalayarak, saatler suren imza aşaması ve bilgilendirme sonrasında aşı uygulandı" acıklamasını yaptı ve sozlerine şoyle devam etti:
"Aşı yerinde ağrı, hafif bir sersemlik, kas ağrısı ve bulantı durumları ortaya cıktı ve aşı yapıldığını anlamış oldum. Testler sırasında tuzlu su da yapılmış olabiliyor. Aşının belirtileri yaklaşık 2 gun surdu. Koronavirus hastalığını geciren hastaları ve virusun bıraktığı hasarları gorunce bu aşıyı kesinlikle yaptırmak gerektiğini duşunuyorum. Bu yan etkiler, virusun bıraktığı hasarların yanında hicbir şey"
Umit Savaşcı, aşının vucuda olan olumlu etkilerinden de bahsetti. Savaşcı, "21 gun arayla 2 doz aşının sonucunda antikor seviyesi yuzde 95'lere, hatta bazen yuzde 100'lere kadar ulaştı. Grip aşısında maksimum bağışıklık sistemi iyi olan birisinde yuzde 70 civarında bir bağışıklık oluşurken, burada yuzde 95 civarında bir bağışıklık ona gore oldukca ust seviyede kaldı" acıklamalarını yaptı.