Cocukken gecirdiği kaza sonrası sağ elini tam olarak kullanamayan ve 24 yıldır hat sanatıyla ilgilenen Samiye Aksan, sol elle guzel eserler cıkarıyor.
Yalova'nın Cınarcık ilcesinde yaşayan Samiye Aksan (65), henuz 9 yaşındayken cam kavanozun uzerine duştu. Bu kaza sonrası sağ elini tam olarak kullanamayan Aksan, 24 yıl once hat sanatına merak salarak kendini geliştirdi. Aksan, sol eliyle bircok eser ortaya koydu.
Hattatlar arasında "Yesari" (solak) olarak anılan Aksan, AA muhabirine, "Pek ajitasyondan hoşlanmıyorum. Bu yuzden engelimden cok bahsetmiyorum. Aslında bu engel değil. İnsan yureğinin goturduğu yere kadar gidebilecekse gitmeli bence. Ben azmettim, Kur'an-ı Kerim yazmak istedim ve hat sanatına başladım." diye konuştu.
Hat sanatında yavaş yavaş kendini geliştirdiğini anlatan Aksan, "Hasan Celebi hocamın da teşvikiyle sol elimle Kur'an-ı Kerim yazdım. Sol elle hat sanatını icra etmek cok zordur. Yazının onunu goremiyorsunuz. Bu yuzden sol eliyle yazan hattatlara 'yesari' derler. Ben de yesariye oldum." dedi.
Gecirdiği kazayı anımsatan Aksan, bileği ve damarlarında oluşan hasar sonrası sağ elini tam olarak kullanamadığını soyledi.
"9 yaşından beri yazı yazarken de not alırken de sol elimi kullanıyorum. Yazımı da beğenirler." diyen Aksan, şunları kaydetti:
"9 yaşıma kadar sağ elimi kullanıyordum. Kazadan sonra cok zor oldu benim icin. Once psikolojik bir yıkım yaşadım. Tabi cocuk yaşta sakat kalmış oluyorsunuz. Bunu engel olarak goruyorsanız kabul edemiyorsunuz. Sonrasında kendimi alıştırdım, motive ettim. Yaptığımız işlerde haz almaya calıştım. Hat sanatı da bunlardan bir tanesi."
Emekli olduğu icin artık hat dersi veremediğini belirten Aksan, "Bu cok meşakkatli bir iş ve cok emek vermek gerekiyor. O nedenle herkes hattat olamıyor. Sevmek, aşk etmek lazım." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Sıtkı Yıldız