TEKİRDAĞ Namık Kemal Universitesi Veterinerlik Fakultesi oğretim uyelerinin geliştirdiği projeyle Turk arılarının gen haritası cıkarılacak.
NKU Veterinerlik Fakultesi Oğretim Uyesi Doc Dr. Mustafa Necati Muz, Doc. Dr. Dilek Muz ve Doc. Dr. Nurullah Ozdemir'in Akdeniz Havzası Arıları (MEDIBEES) Projesi, Avrupa Birliği'nden 190 bin euro (1 milyon 750 bin lira) destek almaya hak kazandı. Destekle birlikte Doc. Dr. Mustafa Necati Muz ve ekibi, yaklaşık 48 ay surecek proje kapsamında Turk arılarının gen haritası ile Trakya arısının gen haritasını ve hastalıklara direnc gen haritası cıkarmak icin calışmalara başladı.

Dekan Prof. Dr. Nuri Altuğ, gazetecilere projeyi anlatarak, salgın surecinin herkesin sağlığını korumasının onemini bir kez daha gosterdiğini soyledi. Prof. Dr. Altuğ, arı ve arı urunlerinin sağlığın korunmasında buyuk bir etkiye sahip olduğunu ifade ederek, "Proje ekibimiz yapmış oldukları calışmalarla hem ulkemize katma değer kazandırdılar hem de Trakya'daki arıcılığın gelişimi ile yetiştiricilere ve lisans ile lisansustu oğrencilere katkı sundular. Amacımız bilimsel ortamda her şeyi bilen değil, bildiği konuyu ust duzeyde bilip bilime ve ulkemize katma değer sunan, katkı sunan araştırmacılardır. Akademisyenlerimizin bu projeyle ulkemize buyuk katkı ve kazanım sunacaklarını duşunuyorum. Projenin tamamlanmasıyla ilerleyen aşamalarda ihracata onemli katkıları olacaktır" dedi.Veterinerlik Fakultesi Oğretim Uyesi Doc Dr. Mustafa Necati Muz da arı sağlığı ve arı ceşitleri ile ilgili proje calışmaları yuruttuklerini dile getirdi. Muz, salgın surecinde de yoğun bir şekilde calışmalara devam ettiklerini belirterek, "1 milyon 750 bin lira butceli arıcılıkla ilgili yeni projemiz tamamen dış kaynaklardan desteklenen Avrupa Birliği projesi. Bu proje ile Turk arılarının gen haritası cıkarılacak. Trakya arısının gen haritası cıkarılacak. Hastalıklara direnclerle ilgili gen haritası cıkarılacak. Turk arısının bu hastalıklara karşı direnc, dayanıklılık genleri patentlenecek. Ozellikle, 'Rumeli Atamgen', 'Turkgen', 'Vetgen', 'Anadoluarıgen', 'Trakyaapigen' gibi isimlerle patentlenerek dunya bilim camiasına kabul ettirilecek" diye konuştu.Projenin sonunda Turk arılarının gen haritasını oluşturacakları icin mutlu olduklarını dile getiren Muz, "Bu projenin bir diğer parcası Avrupa Birliği gıda kodeksi ve Avrupa Birliği propolis kodeksi yakın zamanda guncellenecek. Dolayısıyla bizim 81 ilden toplayacağımız bal ve propolis numuneleri universitemizdeki araştırma merkezimizde, veterinerlik fakultemiz bunyesinde incelenerek ozellikleri ve standartları Avrupa Birliği'ne takdim edilecek. Dolayısıyla onlar Turkiye'den ithalat yaparken bizim belirlediğimiz stantlardan faydalanacaklar. Yine proje kapsamında Anadolu ve Trakya'nın endemik bitkilerinden elde edeceğimiz yeni molekullerle hastalıklara karşı koruma ve mucadelede kalıntısız cevreci cozum onerileri oluşturacağız" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ruhan YALCIN