ESKİŞEHİR (İHA) – Dunya Kadın Hakları Gunu sebebiyle kadınlara sahip oldukları yasal haklarını dile getiren Avukat Merve Şahin, ulke genelinde kadına yonelik şiddete karşı onlemlerin arttığını ifade etti.
Kadınların, haklarını ve şiddet durumunda başvuracağı kuruluşları bilmesi hayati onem arz ediyor. Eskişehir'de gorev yapan Avukat Merve Şahin, şiddet ve hak ihlalinin onune gecilmesinde kadın haklarının bilinmesinin onemine vurgu yaptı. 5 Aralık Dunya Kadın Hakları Gunu dolayısı ile kadın hakları uzerine konuşan Şahin, maruz kalınabilecek şiddet ve taciz gibi suclarda yapmaları gerekenleri hatırlattı. Kadınların, yeni duzenlemelerle daha kolay bir şekilde yardım alabileceklerini ve kurumların arkalarında olduğunun altını cizen Şahin, pandemi donmemin de şiddet olaylarının arttığını ve Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) hayata gecirildiğinden bahsetti.

"Yeni onlemler hayata gecirildi"
Son donemde kadına yapılan şiddete karşı yetkililer tarafından da gerekli onlemler aldığı ifade edildi. Avukat Şahin bu konuda, "2020 yılında olmamıza rağmen İnsan Hakları catısı altında tartışmak varken, ozellikle neden Kadın Haklarını vurguluyoruz? Bunu biraz da toplumsal cinsiyet eşitsizliğine indirgememiz gerekiyor. Cunku kadınlar yaşadığımız bu surecte kulturel ve siyasi acıdan hep dezavantajlı grup goruldu. Son donemde daha hızlı gelişmeler yaşandı. Mesela; Alo 183 hattı oluşturuldu, kadınlar burayı 7/24 arayarak destek alabilirler. Aynı şekilde tum Turkiye'de Şiddet Onleme ve İzleme Merkezleri (ŞONİM) kuruldu, hem gidip bireysel olarak başvuru yapabilirler, hem de gerekli hatlardan da buraya ulaşıp sosyal destek sağlayabilirler. Şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan kadınlar gerekli hukuki yonlendirmelerden yararlanabilirler. Adli yardım burolarına başvurabilirler. Ucretsiz avukat yardımı sağlanabildiler. Tabi gerekli şartları sağlamaları gerekiyor ya da şiddet goren, gorme tehlikesi bulunan kadınlar savcılığa, kolluk kuvvetlerine başvurabilir onleme, koruma tedbirleri aldırabilirler bunun icin ucret odemelerine gerek yoktur. Son donemde sokağa cıkma yasakları oldu. İcişleri Bakanlığının bununla ilgili mobil uygulaması var. Kadın Acil Destek Hattı (KADES) olarak biliniyor. Akıllı telefonlara bu uygulamayı indirip konum bilgisi alınarak tek tuşla kadınlar acil bir durumla destek alabilirler" diye anlattı.
"Engellemek tek yol değil"
Sosyal medyadan yapılan takip ve tacizler hakkında da konuşan Avukat Şahin, bu durumun toplum olarak kucumsendiği ve goz ardı edildiğini soyledi. Bunun cok yanlış olduğunu, gelen cinsel veya rahatsız edici mesajlar hakkında calışmaların yapılabileceğini belirten Şahin, "Siber şiddet dediğimiz kadınların maruz kaldığı, belki de hepimize gelen, bana da geliyor tabi ki dediğimiz mesajlar veya paylaştığımız fotoğraflarımızın altına mesajlar atılabiliyor. Bunun devamında surekli hale gelmesi durumunda ısrarlı takip kapsamına alınarak Turk Ceza Kanunu 105. maddesinde cinsel taciz sucu kapsamında değerlendirilebilir. Engelleyerek ondan kurtuldum zannediliyor ama bu konuda bir bilinc oluşturulması lazım. Bu da aslında bir suc, boyle bir durumda karşılaşıldığında mesajları saklayarak kolluk kuvvetlerine ve savcılığa başvurabilirler. Dunya Kadın Hakları vesilesiyle tum dunya kadınlarına herhangi bir ayrımcılık cinsiyet eşitsizliği olmadan guzel bir gelecekte mutlu guzel gunler bekler" diye belirtti. - ESKİŞEHİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı