Cağdaş İstanbul Vakfı tarafından, İstanbul Buyukşehir Belediyesi'nin (İBB) desteğiyle duzenlenen "İstanbul The Lights" projesi 7 Aralık-3 Ocak'ta hayata gecirilecek.
İstanbul'u dev bir dijital sanat platformuna donuşturmeyi hedefleyen projenin tanıtım toplantısı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cağdaş İstanbul Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Ali Gureli'nin katılımıyla cevrim ici yapıldı.

İmamoğlu, Cağdaş İstanbul Vakfı ile İstanbul Buyukşehir Belediyesi'nin iş birliğinden buyuk memnuniyet duyduğunu belirterek, "Değerli bir başlangıcı birlikte yapıyoruz. İstanbul'da sanatla ışığı buluşturacak cok değerli bir projeye katkı sunduğumuz icin mutuyum." dedi.
Proje kendisine sunulduğunda heyecan duyduğunu aktaran İmamoğlu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Boylesi kadim ve tek başına bile sanatın simgesi olabilecek, dunyanın onde gelen sanat merkezi olduğunu bildiğimiz ve bu hedefe hep beraber ulaşmak istediğimiz bu kente boylesi bir etkinliğin cok yakıştığını hissetim. Bu şehir tarih boyunca hem yakın cevresine hem de dunyaya kuvvetli mesajlar vermiştir. Sadece kultur sanat alanında değil, ekonomide, ticarette, felsefeden teolojiye bircok alanda İstanbul, dunyaya istikamet cizebilecek onemli bir kent. Kentin her anında ve ortamında cok değerli izler ortaya koyacağını hissettiğim bu calışma, hem sanatcısıyla hem kurgusuyla yine bu alanda sıkı bir istikamete sebep olacaktır."
Şehirdeki 59 farklı kamusal alan ve 52 şehir ekranında sergilenecek eserlerin İstanbul'a guzellikler katacağını ifade eden Ekrem İmamoğlu, pandemi surecinde İstanbul'un sanatla dunyaya mesaj veriyor olmasını da onemsediğini sozlerine ekledi.
"Sanat iyileştirici olduğu kadar da eğiticidir"
Cağdaş İstanbul Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Ali Gureli ise "İstanbul The Lights" projesini Ağustos ayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na sunduklarına dikkati cekerek, "Projemizin İstanbullulara ulaşabilmesi icin İstanbul genelinde mecralara ihtiyacımız olduğu icin İBB'nin mecra ve tanıtım desteği olmadan bu projenin gercekleştirilmesi mumkun olmazdı. İstanbul The Lights'ın calışmaları Kasım ayı başından itibaren bugune geldi. Contemporary Istanbul Vakfı adına, İstanbul Buyukşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu ve tum ekibine teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Gureli, İstanbul'un cağdaş bir metropol oluşuyla dunyada onemli bir konuma sahip olduğunun altını cizerek, şunları kaydetti:
"İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul'daki ilk ışık sanatı şoleni olacak. 'İstanbul'u nasıl renklendirebiliriz, İstanbullulara bu zor ortamda keyifli anlar yaşatacak bir projeyi nasıl hayata geciririz?' diye duşunmeye başladık. İstanbul The Lights'la tum dunyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz. Umarım 2021 İstanbul ve Turk turizmi icin de yaraların sarıldığı bir yıl olur. Her şeyi geride bırakmış oluruz. İstanbul The Lights'ı cok onemsiyoruz. Cunku biz oncelikle İstanbul'un buyuk değerine inanıyoruz. Pandemi doneminde etkinliğini surduren birkac dunya kentinden biri oldu İstanbul. Şimdi bu muhteşem şehri ışıkla ve sanatla buluşturuyoruz. Sanat iyileştirici olduğu kadar da eğiticidir."
Gureli, Contemporary İstanbul sanat fuarı etkinliğini de 19 Aralık – 6 Ocak'ta cevrim ici yapacaklarını da hatırlatarak, etkinliği fiziki olarak ise 7 Nisan - 2 Mayıs 2021'de gercekleştirecekleri belirtti.
Eserler, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek
Yaklaşık bir ay boyunca İstanbullulara farklı bir deneyim yaşatacak etkinlikte dijital sanatlar alanında yapılmış eserler, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek.
Dijital sanatlar alanında uretim yapan 53 sanatcının eserlerinden 7 LED ışık enstalasyonu, 2 dev olcekli LED heykel, Macka Parkı, Macka Sanat Parkı, Taksim Meydanı ve IGA, The Marmara Taksim Otel ve şehir ekranlarında konumlandırılacak.
Proje dahilinde 30 yeni medya sanatcısının dijital videoları şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM dev ekranlarında olacak. Artırılmış Gerceklik tekniğiyle uretilmiş 15 sanatcının eserlerini, İstanbullular mobil cihazlarıyla deneyimleyebilecekler. Etkinlik kapsamında ayırca, tarihi sonra duyurulacak mapping gosterisi yapılacak.
Cağdaş İstanbul Vakfı catısı altında gercekleştirilen projenin kuratorluğunu CIF sanat ve kultur programları direktoru Ayca Okay ve Contemporary Istanbul Plugin kuratoru Esra Ozkan ustleniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz