Uretime 3 ay once başlayan Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası, Turkiye'nin yenilebilir enerji ihtiyacını karşılamak ve ihracat fırsatlarını değerlendirmek icin uretim kapasitesini 2 katına cıkarma kararı aldı. Fabrikada uretilen guneş panellerinin Karapınar GES'te kurulumu ise devam ediyor ve kurulu guc kısa surede 40 Megavat'a ulaştı. Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, "Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz. Bu alanda kısa zamanda cok buyuk mesafe aldık. Ulkemiz, atılan bu adımlarla enerji uretiminde dunyada iyi bir konuma geldi. Daha gidilecek yol var ve bu hedef doğrultusunda calışmaya devam edeceğiz" dedi.
Ar-Ge dahil guneş paneli uretim aşamalarını tek catı altında toplayan ve dunyada ilk olma ozelliğine sahip Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası 19 Ağustos tarihinde faaliyete başladı. Burada uretilen guneş panelleri ise eş zamanlı olarak Turkiye'nin en buyu guneş enerji santrali olarak planlanan Karapınar GES'in kurulumunda kullanılmaya başlandı. Aradan 3 ay gibi kısa bir sure gecmesine rağmen Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda uretim kapasitesinin 2 katına cıkartılmasına karar verildi. Karapınar GES'te ise kurulu guc 40 Megavat'a ulaşırken elektrik uretimine de başlandı. Kalyon Holding Yonetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, kısa surede buyuk mesafe aldıklarını ve onemli bir başarı sağladıklarını soyledi. Kalyoncu, "Yerli ve milli enerji atılımı acısından ulkemiz icin buyuk ve değerli bir projeyi hayata geciriyoruz. Bu alanda kısa zamanda cok buyuk mesafe aldık. Ulkemiz, atılan bu adımlarla enerji uretiminde dunyada iyi bir konuma geldi. Daha gidilecek yol var ve bu hedef doğrultusunda calışmaya devam edeceğiz" dedi.
Dunyada ilk
Cemal Kalyoncu, 3 ay gibi kısa surede aldıkları mesafeyi şoyle ozetledi:
"3 ay once sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile fabrikamız faaliyete başladı. 400 milyon dolar yatırım ile kurduğumuz bu fabrikadan once Turkiye'de sadece, guneş paneli uretim aşamalarının dorduncusu yani montajı yapılıyordu. Yerli ve milli enerji stratejisi cercevesinde Turkiye'de ilk kez guneş paneli uretiminin 4 aşaması da tek catı altında toplandı. Hatta Ar-Ge Merkezimizi de aynı catı altında organize ettik. Bu ozelliği ile de dunyadaki tek uretim merkezi olduk. Burada uretilecek paneller yuzde 75'in uzerinde yerlilik oranına sahip. Ar-Ge calışmaları ile bu oranı kısa surede yuzde 90'lara cıkartacağız."
"Kapasite iki katına cıkacak"
Turkiye'nin guneş enerjisi acısından buyuk avantaja sahip olduğuna vurgu yapan Kalyoncu, yenilebilir enerji yatırımlarına onumuzdeki yıllarda buyuk ihtiyac duyulacağını soyledi:
"Devletimiz yenilebilir enerjiyi cok onemsiyor ve bu kapsamda YEKA Projesini buyuk bir hassasiyet ile uyguluyor. Turkiye'de onumuzdeki surecte yeni guneş enerji santrallerinin kurulması gerekecek. Ayrıca dunyada da ihtiyac artacak. Hem ulkemizin ihtiyaclarını hem de ihracat fırsatlarını gozeterek ilk başta 500 Megavat uretim kapasitesine sahip olan fabrikamızda kapasite artış kararı aldık. Bununla ilgili prosedurleri de başlattık, onumuzdeki Haziran ayında hucre ve guneş paneli uretim kapasitemiz bin Megavat'a cıkacak. Bin 400 kişiye sağladığımız istihdam rakamı da 2 bin 100 olacak."
3 ayda 40 Megavata ulaşıldı
Cemal Kalyoncu, Başkent Organize Sanayi Bolgesi'ne kurdukları fabrikada uretilen guneş panellerinin eş zamanlı olarak Karapınar GES'in kurulumunda kullanıldığını soyledi:
"Fabrikamız uretime başlar başlamaz aynı gun Karapınar GES'in kurulumuna da başladık. Karapınar GES, 1 milyar dolar yatırım ile kurulacak ve bin Megavat kurulu guce sahip olacak. Kullanım omru 30 yıl olan 3.5 milyon panelin kurulumu tamamlandığında, Karapınar GES Turkiye'nin en buyuğu olacağı gibi Turk insanının yaptığı uzaydan gorunen ilk yapı olma ozelliğine de sahip olacak. Şu anda Karapınar'da 40 Megavat kurulu guce ulaştık ve elektrik uretmeye de başladık. Bu rakam cok onemli cunku bundan 6 yıl once Turkiye'nin sahip olduğu guneş enerji kurulu gucu 40 Megavat'tı. Karapınar'da 3 ay gibi kısa surede 2014 rakamına ulaştık. Karapınar tamamlandığında 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını tek başına sağlayacak."
İleri teknoloji uretilecek
Cemal Kalyoncu, sadece guneş paneli uretmeyeceklerini, Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nda katma değeri yuksek, ileri teknoloji de ureteceklerini soyledi:
"Fabrikamızı kurarken sektorun bilgi ve teknoloji ussu olmayı da hedefledik. Bu amacla 2 bin 500 metrekare alanda dev bir Ar-Ge Merkezi kurduk. Bu merkezde 100'den fazla muhendis ve akademisyen yeni teknolojiler uzerinde calışıyor. Ar-Ge Merkezimiz ozellikle hucre ve modullerin verimini artırma, akıllı fabrika calışmaları ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesi uzerine calışmalar yurutuyor. Hasan Kalyoncu Universitesi ve ODTU Guneş Araştırmaları Merkezi de bu calışmaların onemli birer paydaşı olarak surece katkı sunuyor."
Sadece uretim yapmıyor
Muhendis de yetiştiriyor
Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası ile Turkiye guneş paneli uretiminde yeni bir teknoloji ile tanıştı. Polisolisyumdan ilk kez ingot elde edilirken wafer ve hucre uretimleri de ilk kez yapılıyor. Yeni teknoloji olduğu icin de Turkiye'de kalifiye eleman bulunmuyor. Turkiye'de de kalifiye personel yetiştirilmesi icin uretim merkezi icinde Solar Akademi adı altında eğitim faaliyetlerinde bulunuyor. Almanya, Cin ve Hindistan'dan konunun uzmanları tarafından eğitimler veriliyor. Bazı eğitimler uzaktan bazıları ise makine başında uygulamalı yapılıyor. Fabrikada ayrıca 'Yıldız Operator' uygulaması dikkat cekiyor. Universiteden yeni mezun olan yaklaşık 70 kişiye 'Yıldız Operator' adı altında uygulamalı eğitim veriliyor. Mesleğin başındaki bu kişiler icinde ustun başarı gosterenler muhendislik olarak devam edecekler. Diğerleri ise uretim aşamalarında operator olarak kendilerini geliştirecekler. Hasan Kalyoncu Universitesi'nin ilgili bolumlerinde okuyan oğrenciler de fabrikada eğitimden geciyor, deneyim kazanıyor. bin 400 kişiye istihdam sağlanan fabrikanın butun uretim aşamalarında kadınlar aktif olarak gorev alıyor ve personelin yaklaşık yuzde 25'i kadınlardan oluşuyor.
Kalyon ailesinin ikinci nesil uyelerinden Kalyon Enerji Yonetim Kurulu Uyesi Kubra Kalyoncu Şeherli, Kalyon PV operasyonlarını yurutuyor. Kubra Kalyoncu Şeherli "Ulkemizin geleceğini ve refahını doğrudan ilgilendiren bu yatırımı hayata gecirmek icin cok emek harcadık. Zamanında 'kurulamaz' denilen bu fabrikayı, 1 bucuk yıl gibi kısa bir surede hayata gecirdik. Kalyon Guneş Teknolojileri Fabrikası'nı, sadece bir uretim tesisi olarak değil, aynı zamanda bir teknoloji merkezi olarak konumlandırıyoruz. Geleceğin guneş teknolojilerine Ar-Ge merkezimizde imza atacağımız inanıyorum" dedi. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı