
Ankara Buyukşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), İsvec Buyukelciliği ile Turkiye Ekonomik ve Sosyal Etudler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle hayata gecirdiği "MOR Haritam" uygulamasını tanıttı. Buyukşehir Belediyesinin kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gunduz bakımevleri gibi toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetlerini gosteren "Mor Haritam" uygulaması, Ankara'nın kadınlar icin daha guvenli hale getirilmesini amaclıyor.
Ankara Buyukşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), İsvec Buyukelciliği ile Turkiye Ekonomik ve Sosyal Etudler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle hayata gecirdiği "Mor Haritam" uygulamasının tanıtımını gercekleştirdi.
İsvec Buyukelciliği tarafından İsvec Uluslararası Kalkınma İş birliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla fonlanan ve BM Kadın Birimi'nin katkılarıyla yurutulen "Turkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında hayata gecirilen Mor Haritam Projesi, Başkent'in kadınlar icin daha guvenli hale getirilmesini amaclıyor.
Mor haritam uygulaması ile bolgesel analizler yapılabilecek
Ankara'da yaşayan kadınlar icin başvuru ve bilgi merkezi olmayı hedefleyen ve kadın temelli verilerin alınacağı "MOR Haritam" uygulaması ile kentte kadınlara verilecek hizmetlerin bolgesel analizleri yapılabilecek.
Pandemi sureci nedeniyle zoom uzerinden yapılan tanıtım toplantısına katılan Ankara Buyukşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Cokakoğlu, Turkiye Ekonomik ve Sosyal Etudler Vakfı Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necla Zarakol, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Turkiye Programlar Yoneticisi Zeliha Unaldı ve İsvec Buyukelciliği İnsani ve Katılım Oncesi Mali Yardım Birim Muduru Malin Stawe proje hakkında goruş alışverişinde bulundu.
Uygulama kadınların guvenliği icin ozel olarak tasarlandı
Kadınların guvenliğini sağlamaya yonelik tasarlanan yaş, eğitim durumu, medeni durum gibi kent demografisinin goruntulendiği haritada ayrıca kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gunduz bakımevleri, afet toplanma yerleri gibi hizmetlerin nerelerde olduğu rahatlıkla gorulebilecek.
Ankara Buyukşehir Belediyesinin kadın dostu kent olma hedefiyle bu haritalandırmaya ihtiyac duyduğunu belirten Buyukşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Cokakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yerel yonetimler, kent hizmetlerini yaparken kentin ihtiyaclarını gozetmek ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlamak zorundadır. Bu amacla yapılan coğrafi temelli haritalamalar, kentlerdeki mahallelerin, kadınlar, bebekler ve kucuk cocuklar icin iyi işlemesi halinde ekonomik kalkınma ve sonunda da guclu toplumların olacağı duşuncesi temelinde geliştirilmiştir. Kapsayıcı ve yonlendirici bir kent haritası icin değerli paydaşımız Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile Mor Haritam'ı projelendirdik. Yaklaşık 4 aylık emeğin sonucunda da bugun haritamızı hayata geciriyoruz. Kadın temelli verilerin alınacağı Mor Haritam ile kentte kadınlara verilecek hizmetlerin bolgesel analizleri yapılabilecek. Bu harita sayesinde kadınlar riskli buldukları bolgeyi bize bildirebilecekler. Kendi mahallelerindeki tum şiddet merkezlerini, hizmet birimlerini gorebilecekler. Yine harita sayesinde Belediyemizin kadınlar icin etkin hizmet modellerinin oluşturulmasını sağlamayı hedefliyoruz."
Diğer belediyelere ornek bir calışma
Haritada kadın muhtarlar ve kadın meclis uyelerinin yanı sıra Guvenli Kent sekmesi de yer alırken, vatandaşlar bu sekme uzerinden yaşadıkları bolgedeki guvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları da belediyeye bildirebilecek.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin toplumsal cinsiyete duyarlı belediye hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda Ankara Buyukşehir Belediyesi ile gectiğimiz yıldan itibaren yakın iş birliği icinde calıştığının altını cizen Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Turkiye Programlar Yoneticisi Zeliha Unaldı ise online olarak gercekleştirilen toplantıda şoyle konuştu:
"Kadınlar, erkekler, engelli ve yaşlılar olmak uzere toplumun her kesiminin farklı ihtiyac ve onceliklerini dikkate alarak geliştirilen Mor Haritam uygulamasının, Ankara Buyukşehir Belediyesinin toplumsal cinsiyete duyarlı yerel yonetim pratiklerine etki edeceğine ve diğer belediyelere de ornek olacağına inanıyoruz."
Elde edilen verilerle toplumsal cinsiyete duyarlı yeni hizmetler geliştirilecek
Ankara Buyukşehir Belediyesi, Mor Haritam uygulamasından elde ettiği verileri kullanarak toplumsal cinsiyete duyarlı yeni hizmetler geliştirmeyi planlıyor.
Toplantıda onemli değerlendirmelerde bulunan İsvec Buyukelciliği İnsani ve Katılım Oncesi Mali Yardım Birim Muduru Malin Stawe ise şunları soyledi:
"Ankara Buyukşehir Belediyesi toplumsal cinsiyete duyarlı belediye hizmetlerini geliştirmeyi amaclayan sosyal risk haritalandırması projesi yoluyla bilgi toplamayı ve vatandaşlarıyla iletişim kurmayı surdurulebilir ve sistematik bir hale getirdi. Belediyenin dijital araclar gibi bircok farklı aracı bir araya getirmesi ve metotlarını bu yonde geliştirmesi, UN Women ve TESEV gibi ortaklarla iş birliği yapması gercekten ilham verici."
Surdurulebilir Kalkınma Gundemi 2030 ve surdurulebilir kalkınma amaclarının tum dunyada şehirler icin bir cerceve sunduğuna da dikkat ceken Stawe, "Yerel yonetimlerin Hedef 5-toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama amacı dahil olmak uzere bu amaclara ulaşmak hedefiyle kaynaklarını ve fikirlerini mobilize ediyor. Ankara Buyukşehir Belediyesine toplumsal cinsiyete duyarlı belediye hizmetlerine yonelik cabalarında başarılar diliyorum" dedi.
Turkiye Ekonomik ve Sosyal Etudler Vakfı Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necla Zarakol da toplantıda yaptığı konuşmada, "Mor Haritam kent yonetişimi, surdurulebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, dijital politika aracları, şeffaflık ve hesap verebilirlik alanlarının kesişiminde yer alıyor. Veriye dayalı karar alma ve bilgiye erişim, butun kent politikalarında olduğu gibi toplumsal cinsiyet eşitliği ve yerel eşitlik eylem planlarında temel bir demokratik boyut. Ankara'da toplumsal cinsiyet eşitliği alanında veriye dayalı karar alma ve bilgiye erişime Mor Haritam adını taşıyan bu dijital arac ile yardımcı olabildiğimiz icin cok mutluyuz. Sivil toplum yerel yonetimler arasındaki bu iş birliği guzel bir ornek oldu" ifadesini kullandı.
Ankara Buyukşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Sığınma Evleri Birim Şefi Şenay Yılmaz tarafından tanıtımı yapılan Mor Haritam Projesi, 2019 yılında Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin hayata gecirdiği, vatandaşların kendilerini guvende hissetmedikleri bolgeleri harita uzerinde işaretledikleri 'Karanlığı Aydınlat' kampanyasının cıktılarından ilham alarak ortaya cıkarıldı.
Ankara Buyukşehir Belediyesi tarafından yurutulen "Yerel Eşitlik Eylem Planı" kapsamında kentin kadınlar icin daha guvenli hale getirilmesi hedeflenirken, hayata gecirilen Mor Haritam uzerinden vatandaşlardan alınan geri bildirimler sayesinde Ankara'daki guvensiz ve riskli bolgeler bundan sonra tespit edilebilecek. Onumuzdeki gunlerde Buyukşehir Belediyesinin resmi internet sayfasına konulacak olan harita sayesinde hizmetlerin planlama ve butceleme sureclerine vatandaşlar da dahil edilmiş olacak. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı