
Anadolu Universitesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 Aralık Uluslararası Engelliler Gunu'nde toplumsal farkındalığa katkıda bulunmak amacıyla, bilgilendirme toplantısı gercekleştirdi.
Salgın nedeniyle cevrimici olarak gercekleştirilen etkinlik, 2020 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Erişilebilirlik" yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle "Ozel gereksinimli bireylerin yaşamlarında erişilebilirlik" temasıyla hayata gecirildi. Etkinliğin acılış konuşmasında, Anadolu Universitesi Rektoru Prof. Dr. Fuat Erdal, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Gunu'nun onemine vurgu yaparak, "Ozel gereksinimli bireylerin onundeki engelleri kaldırmanın en somut gostergesi 'herkes icin erişilebilirlik' anlayışının yerleşmesi ve bu anlayışa uygun duzenlemelerin ivedilikle hayata gecirilmesidir. Erişilebilirliği onemle ele alan ve buyuk oranda gercekleştiren bir kurum olarak Anadolu Universitesinde başta eğitimde erişilebilirlik olmak uzere tum alanlarda erişilebilirlik calışmaları tum hızıyla surdurulmektedir. Gerek ozel gereksinimli bireylerin onundeki engellerin kaldırılması, gerekse erişilebilirlik konusundaki deneyimimizi tum kişi, kurum ve kuruluşlarla ulusal ve uluslararası boyutta paylaşma yonundeki motivasyonumuz hep devam edecektir. Umarım her gecen yıl daha erişilebilir bir toplum, daha erişilebilir bir dunyada yaşama şansımız olur." dedi.
Prof. Dr. Kaya: "Hepimizin hayatı kolaylaştırmaya ve erişim engellerini kaldırmaya ihtiyacı var"
Anadolu Universitesi Rektor Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kaya ise, engelli yerine ozel gereksinimli kavramının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ve herkesin ozel gereksinimli birey adayı olabileceğini dolayısıyla hepimizin hayatı kolaylaştırmaya ve erişim engellerini kaldırmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Vuran: "Gecmişten gunumuze engelliliğe bakış acısı ciddi bir değişim gosterdi"
Cevrim ici programda konuşmalarını katılımcılara aktaran Eğitim Fakultesi Ozel Eğitim Bolum Başkanı Prof. Dr. Sezgin Vuran ise "Ozel Gereksinimli Bireylerin Eğitime Erişimi" konulu bir konuşma gercekleştirdi. Vuran, gecmişten gunumuze engelliliğe bakış acısının ciddi bir değişim gosterdiğine, artık yardım anlayışının değil hak temelli anlayışının hakim olması gerektiğine dikkat cekti.
Doc. Dr. Recep Okur, Acıkoğretim Sisteminde ozel gereksinimli bireylere verilen destekleri aktardı
Ardından Acıkoğretim Fakultesi Dekan Yardımcısı Doc. Dr. Recep Okur "Acıkoğretim Sistemi Ozel Gereksinimli Oğrenci Destekleri" konulu konuşmasında sistemde ozel gereksinimli bireylere verilen destekleri aktardı. Doc. Dr. Okur konuşmasında, sistemin aidiyet duygusu, fırsat eşitliği ve erişilebilirliğin sağlanması icin hayata gecirildiği ifade etti.
Son olarak ise Dr. Erkan Kurnaz, "Ozel Gereksinimli Bireylerde Afet ve Erişilebilirlik" konulu konuşmasıyla katılımcıları bilgilendirdi. Dr. Kurnaz, fiziksel olarak bir ortama veya urune erişimin yanı sıra, toplumsal hizmetlere erişimin de oldukca onemli olduğunu vurguladı ve ozellikle afet durumlarında engelli bireylerin hizmetlere erişimlerinin hayati onem taşıdığının altı cizildi.
Bu yıl cevrim ici olarak duzenlenen etkinlik, katılımcıların, 2021 yılında "yuz yuze ve erişilebilir" olmak dilekleri ile sona erdi. - ESKİŞEHİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı