Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalcın, kronik rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran kişilerin "Gecmişte yeni tip koronavirus (Kovid-19) atlatmış mı?" diye sorgulanması gerektiğini bildirdi.
Yalcın, AA muhabirine, Kovid-19 tedavisi goren, kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu virusun tahribatını ileriki gunlerde de taşıyabileceğini belirtti.

Kalp, bobrek ve bazı başka rahatsızlıkları bulunanların "Kovid-19 tedavisi gordum, hastalıktan kurtuldum" rehavetine kapılmaması gerektiğini vurgulayan Yalcın, "Risk grubunda olanlar icin 'hastalığı gecirdim kurtuldum' mantığı doğru değil. İnsanlar her ne kadar hastalığı atlatsalar da Kovid-19'un vucut uzerindeki tahribatı devam ediyor. Hastalığı gecirenlerin belirli bir sure daha takibinin dikkatli şekilde yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.
İnsanların Kovid-19 olmamak icin maske, mesafe ve hijyen kurallarına buyuk olcude dikkat etmesi gerektiğini belirten Yalcın, butun vucudu tahrip neden bir virusle karşı karşıya olunduğuna vurgu yaptı.
Kovid-19 sonrası 2 aya dikkat
Amerika'da 38 hastanede ve bin 600 Kovid-19 hastasının katılımıyla Kovid-19 hastalığını atlatıp daha sonra başka bir hastalıktan hastaneye yatanlar ve olum oranlarına ilişkin araştırma yapıldığını ve sonucun da bilimsel dergide yayınlandığını anlatan Yalcın, araştırmanın, Kovid-19'u atlatanların ileriki iki aylık surecte de dikkat etmeleri gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Yalcın, ABD'de yapılan bu araştırmada, Kovid-19 tedavisi icin hastaneye yatanların buyuk coğunluğunun sırasıyla tansiyon, diyabet ve kalp-damar hastası olduklarının gorulduğune işaret etti.
Bu risk gruplarında olup da hastaneye başvuran kişilerin "gecmişte Kovid-19'u atlatmış mı?" diye sorgulanması gerektiğine değinen Yalcın, sozlerini şoyle surdurdu:
"Ozellikle Kovid-19'dan sonra ortaya cıkan kronik hastalıklar daha ağır seyredebiliyor. Doğru teşhis koymak icin bu sorgulama cok onemli. Kalp, bobrek ve bazı başka rahatsızlıkları nedeniyle doktora gelen hastaların da hekimleri doğru bilgilendirmeleri gerekiyor. Diyabet, kalp, tansiyon hastalarında Kovid-19 yuksek seyrediyor. Bir takım kronik rahatsızlıklar, Kovid-19 yonunden risk teşkil ediyor. Obezitesi olanların da risk grubu icinde olduğunu bircok araştırma ortaya koydu. Bu grup hastaların her zaman risk altında olduğunu ve hastalığı zor atlattıklarını soyleyebiliriz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gulsem Adam