Pandemide bu bala olan ilgi cok arttı
Doğu Karadeniz Bolgesinde uretilen kestane balına talep artınca fiyatı da yukselişe gecti

Kestane balı ust ve alt solunum yolu hastalıklarına iyi geliyor
TRABZON - Doğu Karadeniz Bolgesi'nde uretilen Kestane Balı'na pandemide ilgi artınca fiyatı da gecen seneye gore artışa gecti. Gecen sene kilosu 130-150 TL arasında satılan Kestane Balı, bu sene onceki yıllara oranla daha cok uretim olmasına rağmen fiyatı 160-180 TL arasında satılıyor.
Kestane balının en cok tercih edilen ballar arasında geldiğini belirten Trabzon'daki bal satıcılarından Yaşar Turan, arıcıların bu sene fiyatı yuksek tuttuğunu ifade ederek Kestane Balı'nı herkese vermek istemediklerini soyledi. Turan, "Kestane balı cok tercih edilen ballar arasında yer alıyor. Antibiyotik gorevi goruyor. Sabah ac karına 1 kaşık yendikten 1 saat sonra kahvaltı yapılmasını oneriyoruz. Kestane balı bronşit ve nefes darlığına cok iyi geliyor. Hatta nefes darlığına bire bir diyebiliriz. Ancak sigara icene faydası olmuyor. Mesela ben 67 yaşındayım. Her sabah kestane balını polenle birlikte 1 tatlı kaşığı yiyorum ve beni cok dinc tutuyor. Bağışıklık sistemine bire bir. Bu gunlerde koronadan dolayı cok alan var. Bu gunlerde bal ile poleni bol yesinler. Ancak fazla tuketilmesine gerek yok. Ac karına 1 tatlı kaşığı yeterli. Cunku bu adeta ilac fazlası zarar" dedi.
Kestane balını genelde Of, Caykara, Surmene, Araklı, Carşıbaşı, Vakfıkebir, Gorele, Tirebolu, yani Karadeniz sahilindeki ureticilerden alarak sattığını belirten Turan "2020 yılında guzel kestane balı oldu. Arıcılar bu sene fiyatı biraz yuksek tuttu vermekte istemiyorlar, fırsatı değerlendiriyorlar. Şu anda kilosunu 160 TL'ye satıyoruz. Kestane balı sadece kestane ciceğinden olur diğer ciceklerden olmaz " diye konuştu.
Ote yandan 2019 yılında 2-4 ton civarlarında uretilen Kestane Balı'nın bu yıl yorede uretiminin yaklaşık 20 tonu bulduğu belirtildi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEKİR KOCA