Kayseri'de ozel guvenlik gorevlisi olarak calışan 38 yaşındaki Hayrettin Doğan, doğup buyuduğu ve tarihle ic ice olan Tavlusun Mahallesi'nin belgeselini cekerek, cocukluk hayalini gercekleştirmenin mutluluğunu yaşadı.
Kentteki bir kamu kurumunda ozel guvenlik gorevlisi olarak calışan Doğan, tarihi sokaklarında, uzum bağlarında adeta her bir koşesinde hatıralarının bulunduğu Tavlusun'un, henuz kucuk yaştayken belgeselini cekmeye karar verdi.
Aradan gecen yıllara rağmen hayalinden vazgecmeyen Doğan, Ermenilerin, Rumların ve Turklerin yıllarca dostluk icinde yaşadığı tarihi mahallenin belgeselini cekip insanlara burada yaşanmış guzellikleri yansıtmak icin kolları sıvadı.
Doğan, işten kalan zamanlarında ve izin gunlerinde, yaklaşık 8 ay suren calışma sonucu "Medeniyetlerin Beşiği Tavlusun" adını verdiği belgeselini tamamladı.
Tavlusun Mahallesi'nin genel goruntusu, gecmişte burada yaşayıp hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve bolge halkının ileri gelenlerinin roportajları da belgeselde yer alıyor.
Belgeselin yonetmen ve yapımcısı Doğan, AA muhabirine, bu belgeselle gecmişten gunumuze Tavlusun Mahallesi'nin tum guzelliklerinin gelecek nesillere aktarılacağını soyledi.
"Tavlusun'un bu guzelliğini yansıtmak istedik"
Cocukluğunun gectiği mahallenin belgeselini hazırladığını icin mutlu olduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:
"Buyuyunce buranın belgeselini yapayım diye bir cocukluk hayalim vardı. Belgeseli ahde vefa olarak yapmayı planlamıştım. Oncelikle ekipmanlarımı aldım ve on provasını yaptık. Kayseri, Ankara ve İstanbul'da yaşayan buranın ileri gelenleri ile soyleşi gercekleştirdik. Eski fotoğraflara ve goruntulere ulaşarak bunları bir araya getirdik. Şimdi bu belgeseli yayına vereceğiz. Koyun ileri gelenlerine sunum da yapacağız. Bizden once burada yaşan Ermeni, Rum ve Musluman Turklerin bir arada yaşadığını da vurgulamak, Tavlusun'un bu guzelliğini de yansıtmak istedik."
Belgesel icin yore halkından teşekkur aldığını anlatan Doğan, ahde vefa gostermek icin bu işi yapmaya karar verdiğini dile getirdi.
Belgesel cekimlerinin cok keyifli gectiğini aktaran Doğan, "15 kişilik bir ekip calıştık. Kayseri'de ben vardım. İstanbul'da Fatih Kocak, Ankara'da Serdar Koc calıştı. Belgesel icin muzik de yapıldı. Havadan cekimler de yapıldı. Belgesel, 1 saat 20 dakika suruyor.
Cekimlerimiz yaklaşık 8 ay surdu." ifadelerini kullandı.