Gaziantep'te gorev yapan 47 yaşındaki aile hekimi Salman Kocakgol, yeni tip koronavirusu (Kovid-19) atlattıktan sonra yaptığı ikinci immun plazma bağışıyla şifa bekleyen hastalara umut oluyor.
Ekim ayında Kovid-19'a yakalanan Kocakgol, zorlu gecen hastalık surecinin ardından gerekli kriterleri karşıladıktan sonra immun plazma bağışcısı olmaya başladı.
Kasım ayında ilk bağışını yapan Kocakgol, 10 gun sonra ikincisini de gercekleştirdi. İmmun plazma bekleyen bircok hasta icin bağışlarını devam ettirmek isteyen Kocakgol, Kovid-19'u atlatmış ve doktorların uygun bulduğu herkesi, derman bekleyen hastalara yardımcı olmaya davet etti.
Kocakgol, AA muhabirine, baş ağrısı ve yuksek ateş şikayetleri uzerine yaptırdığı Kovid-19 testinin pozitif cıktığını soyledi.
Evinde suren 15 gunluk karantinanın ardından sağlığına kavuşarak gorevine başladığını dile getiren Kocakgol, hastalık doneminde nefes darlığı, halsizlik gibi sıkıntılar yaşadığını belirtti.
"Bir nebze de olsa destek olmak istiyoruz"
Kasım ayının sonlarında ilk immun plazma bağışını gercekleştirdiğini anlatan Kocakgol, şunları kaydetti:
"Semptomları hafif gecirip iyileşen ya da ağır gecirip şifaya kavuşan Kovid-19 hastalarının diğerlerine de şifa olması adına immun plazma bağışında bulunmayı onemli bulduğum icin bağışcı olmaya karar verdim. İkinci plazma bağışında da bulundum. Tıbbi olarak hastalığın başlangıc doneminde hastaların antikor uretmesine yardımcı olduğu, semptomlar başladığında daha ağır duruma gelmesini engellemek ya da tedaviye destek olmak amaclı işe yaradığı soyleniyor. Ben de o yuzden bağış yaparak, onlara bir nebze de olsa destek olmak istiyorum. 10 gun arayla 8 kez plazma bağışında bulunabiliyoruz. Dolayısıyla ben ikinci bağışımı yaptım. İlerleyen surecte de sekize tamamlamaya calışacağım."
"Bir an once bağışa katılmamız lazım"
Kocakgol, kimlerin immun plazma bağışında bulunabileceğini doktorların belirlediğini anımsatarak, "Kriterlere uyan kişilerin hastalara şifa olmak ya da tedavilerine katkıda bulunmak amacıyla immun plazma bağışında bulunmaları cok onemli. Bu konuda ayrı bir hassasiyet gosterilmesini ben bir doktor olarak rica ediyorum. Hepimizin potansiyel olarak bu hastalığa yakalanma ihtimalimiz var. Eğer yakalandıysak ve sağ salim kurtulmuşsak bir an once gelip bu bağışa katılmamız lazım." ifadesini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Rıdvan Korkulutaş