
Amazon yağmur ormanlarındaki kayaların uzerinde bulunan resimler, araştırmacılara gore, bolgenin Buzul Cağı'nın devasa canlılarıyla birlikte yaşayan ilk sakinleri tarafından cizilmiş.
Cizimlerin Buzul Cağı'nın sonuna doğru, 11 bin 800 ile 12 bin 600 yıl onceki bir zaman aralığında yapıldığı tahmin ediliyor.
Guney Amerika'da Kolombiya sınırları icerisindeki Amazon ormanlarının kuzeyinde, uc buyuk kayalığın uzerinde binlerce cizim bulundu.
2017 ve 2018 yıllarında yapılan kazının sonucları, iki yıl suren araştırmanın sonunda acıklandı.
Cizimlerin arasında bugun soyu tukenmiş olan devasa hayvan figurleri de yer alıyor. Orneğin mastodon denilen mamut benzeri bir fil turu, "tembelhayvan" olarak bilinen bir ayı turu ve "Buzul Cağ atı" ismi verilen devasa hayvanların resimlerine, yapılan calışmalar sonucu ulaşıldı.
Bazı kayaların uzerinde geometrik şekiller, insan figurleri, avlanma sahneleri ve bugun de yaşayan yılan ve kuş turlerine ait cizimler bulundu.
Araştırmacılara gore kırmızıyla yapılan cizimler, Guney Amerika'da cok sık bulunan bir ceşit toprağın kazılarak nemlendirilmesiyle elde edilen bir ceşit boyayla yapılmış. Kıtada aynı şekilde edinilen kırmızı boyayla yapılan eski cağlara ait cok fazla cizim bulunuyor.
Araştırma Kolomibya Ulusal Univeristesi, Antioqia Universitesi ve İngiltere'deki Exeter Universitesi'nden uzmanlar tarafından yapıldı.
Exeter Universitesi'nden José Iriarte, "Bu resimler, o donemde insanların, bugun soyu tukemiş olan ve o zamanlar avladıkları devasa canlılarla nasıl bir arada yaşadığını gosteriyor." diyor.
Diğer araştırmacı Mark Robinson da "Cizimler, batı Amazonlarda ilk insanların hayatına dair canlı ve heyecan verici bir bakış acısı sunuyor" acıklaması yaptı:
"Bu bolgeye aşırı buyuk boyutlardaki bir iklim değişikiği esnasında goc etmişler. Bu durum bitki ortusunun ve ormanların yapısının değişmesine yol acmıştı. Amazon bugun hala bizim tropik orman dediğimiz orman turune donuşumunu surduruyor."
Tum fotoğraflar telif hakkına tabidir.







