İZMİR'de artan hava kirliliği vatandaşların tepkisine neden oldu. Pandemi nedeniyle maske kullanan İzmirliler, salgın sona erse de kirli hava nedeniyle maskeleri cıkaramamaktan korkuyor.
Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme İstasyonu verilerine gore, Konak ilcesinin Hava Kalite İndeksi (HKİ) 118 değeri ile olcum yapılırken, hava kirliliği hassas hava kalitesi 101 ile 150 değerleri arasında bulundu. Hava kalitesinin yaşlılar, cocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyede olduğu rapor edildi. Şehir merkezinde en yuksek hava kirliliği ise 104 değeri ile Ciğli oldu.

Kış aylarının gelmesiyle beraber, doğalgazın olmadığı bolgelerde vatandaşların ısınmak icin odun ve komur yaktığını belirten Mehtap Demir(32) "Hava kirliliği beni cok rahatsız ediyor camdan baktığımızda bu kelebeği rahatlıkla gorebiliyoruz. Daha iyi bir yaşam acilen onlem alınmasını istiyorum. Zaten maske takıyoruz ama yine de hava kirliliği bizi zorluyor" dedi. Ozellikle cocuklar icin temiz bir hava istediklerini kaydeden Kerim Turan (39) da şoyle konuştu: "Ben 39 yıldır İzmir'de yaşıyorum. Her gecen yıl daha kotuye giden bir hava kalitemiz var. Yetkililerin bir onlem aldığını duşunmuyorum. Pandemi nedeniyle maske takıyorum ama İzmirliler olarak daha oncesinde de boyle bir gereksinimimiz vardı. Bu kirliliği goren İzmir'de yaşamak istemez. Ozellikle bir Konaklı olarak pandemiden sonra da muhtemelen boyle maskeli gezmeye devam edeceğim. Yetkililere sesleniyorum. İnsanı onceleyen politikalar uygulayıp bizi kirlilikle yuz yuze bırakmasınlar. Biz cocuklarımız icin temiz bir İzmir istiyoruz"'BALKONDAN KARŞIYI GOREMİYORUM'İzmir'in her yerinde doğalgaz olmadığına dikkat ceken Hayrettin Ertaş (37), kirliliğin bundan da kaynaklanıyor olabileceğini soyleyerek, "Havalar soğudu. Kırsalda yaşayanlar haliyle ısınmak icin odun, komur yakıyor. Her yerde doğalgaz yok. Ben yuksek bir yerde oturuyorum. Akşam saatlerinde balkona cıktığımda karşı tarafı goremiyorum. Hava cok kirli. Acıklanan verilere gore de hava kirliliği fazla. Solunum sorunu olan ve yaşlı vatandaşlar ciddi zarar gorebilir. Yetkililerden bir şeyler yapmalarını istiyoruz. Cunku gidişat şunu gosteriyor ki bu bolgede oturanlar olarak maske takmaya devam edeceğiz. İnsanın genzi yanıyor, nefes alamıyoruz" diye konuştu. Vatandaşlardan Omer Dayanık (38) ise "Konaktaki bazı yerlerde vatandaşlar komur yakıyor. Cocuklarımızı dışarı cıkaramıyoruz. Kronik rahatsızlığı olanlar bu dumanı soluyor. Pandemi doneminde hemen onlem alınmalı" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Nevra UCKAC