Gumuşhane'de kış mevsimini ahırlarda gecirecek olan inekler kara kazanlarda ısıtılan sularla sabun ve fırca yardımıyla yıkanarak ahırlarına konuldu.
Kentin eski yerleşim yeri olan tarihi Suleymaniye Mahallesinde yaşayan ve hayvancılık yaparak yaşamlarını surduren Can ailesi, kış mevsimi boyunca ahırda kalacak ineklerini yoğun bir calışmayla bebek yıkar gibi yıkadı.
Mahalledeki uygun bir noktada yakılan ateşin uzerine atılan kara kazanda su ısıtan vatandaşlar daha sonra ahırdan cıkartarak tek tek getirdikleri inekleri tepeden tırnağa sabun ve fırca yardımıyla yıkadı.
Yıkama sırasında havanın soğuk olması nedeniyle sırtlarından buhar cıkan inekler hallerinden memnun bir şekilde uslu uslu dururken, bu zorlu gorev ailenin tum bireylerinin yardımıyla bir gun boyunca devam etti.
Hayvan sahiplerinden Recep Can hem inşaatlarda calıştığını hem tarımla uğraştığını hem de hayvancılık yaptığını belirterek "20'ye yakın buyukbaş hayvanımız var. Yılın bu mevsiminde inekleri sıcak suyla yıkıyoruz. Kış sezonunda hayvanlar ahırda cok kalacaklar. Temiz dursunlar diye yıkıyoruz. Dedelerimiz de devamlı boyle yapardı. Bizde onlardan oğrendiğimizi devam ettiriyoruz" dedi.
Yeni tip Korona virus (Covid-19) salgını nedeniyle okula gidemeyen ve uzaktan eğitim alan 13 yaşındaki Halenur Can ise "Okul olmadığı icin bugun annemlere yardım ediyorum. Bugun inek yıkama gunumuz ve hep birlikte ineklerimizi yıkıyoruz" diye konuştu. - GUMUŞHANE