ANKARA'da koronaviruse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu oğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bolumunde tedaviye alındı. İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felc meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya calışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan cıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini soyledi.
Evli ve 2 cocuk annesi İklime Yaşar, 27 Eylul'de baş ağrısı, halsizlik, oksuruk ve sırt ağrısı şikayetleriyle başvurduğu hastanede koronaviruse yakalandığını oğrendi. Evde ilac tedavisi uygulanan Yaşar'ın, 1 hafta sonra şikayetlerinin gecmemesi uzerine tekrar hastaneye gittiğinde yapılan kan tahlilinde ise 1,5 aylık hamile olduğu ortaya cıktı. Evde bir sure daha tedavisi devam eden, daha sonra Ankara Şehir Hastanesi Riskli Doğumlar Bolumu'ne sevk edilen Yaşar, yaklaşık 2 ay suren zorlu tedaviyle koronavirusu yendi. Karnındaki bebeğiyle birlikte yaşama tutunan Yaşar'da, hastalığın ardından bu kez kısmi felc meydana geldi. Ellerini kullanamayan ve yuruyemeyen Yaşar, tekerlekli sandalye kullanmaya başladı. Aynı hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedaviye alınan Yaşar, şimdi karnındaki bebeğiyle virusun yarattığı hasarı duzeltmek icin mucadele ediyor.

'BEBEĞİM İCİN MUCADELE ETTİM'İklime Yaşar, koronaviruse yakalandıktan 1 hafta sonra hamile olduğunu oğrendiğinde cok korktuğunu anlatarak, "Cunku 'boyle bir ortamda cocuk nasıl olur, nasıl tutunur, nasıl olacak' diye cok endişelendim. O surec gercekten cok zordu. Bu, hicbir hastalığa benzemiyor. Bir tek yeriniz ağrımıyor; virus resmen sizinle dalga geciyor ve tum vucudunuzu ele geciriyor. Ben hastanede yatarak değil bunu evde gecirdim; ama cok zorlu bir surecti. İlk başlarda cok korktum, cok ağladım; ama sonra yavaş yavaş alışmaya başladım, bebeğim icin artık mucadele etmeye başladım. 'Kendimi iyi hissedeceğim, onun icin daha fazla ayakta duracağım' dedim. Daha sonra Ankara Şehir Hastanesi'ne Riskli Doğumlar Bolumune sevk edildim. O donemde sadece Covid-19 ilacı değil, migren ilacı, ağrı kesiciler de kullandım. ve en sonunda bunları aştık" dedi.'KİMSE COVİD-19 GECİRDİM BİTTİ SANMASIN'Ancak bu surecte gucunun kalmadığını ifade eden Yaşar, "Ellerim uyuştu, hicbir şeyi tutamaz hale geldim. Şu an tek başıma destek almadan yuruyemiyorum. Ama ellerimi şu an tedavi ile kullanmaya başladım. Dizlerim de inşallah bir sure sonra daha iyi olacak. Hic kimse sanmasın ki 'Covid-19 gecirdim ve bitti'. Biz de gecirdik; ama sonrasında bu şekilde hasarları ile devam ediyoruz. Şu anda fizik tedavi de tedavi goruyorum" ifadelerini kullandı.'SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU OLMAKTAN CIKTI'Ankara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi 3B Omurilik Hasarı Rehabilitasyonu Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Nebahat Sezer, bu tur hastaları Covid-19 sonrası donemde cok sık gormeye başladıklarını soyledi. Prof. Dr. Sezer, Covid-19'un multi sistem organ tutulumları ve sistem tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece bir solunum yolu enfeksiyonu olmaktan cıktı. O yuzden sinir sistemi tutulumu da bunların icinde en fazla fonksiyon kaybına yol acan grup olarak karşımıza cıkıyor. Ozellikle Covid-19 tedavileri tamamlanmış ve norolojik olarak stabil hale getirilmiş olan hastalar, fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniklerimize, meydana gelen fonksiyonel kayıplarının tekrardan kazandırılabilmesi, gunluk yaşam aktivitelerine erişebilmesi icin tedavi almaya geliyorlar" dedi.'1 AY İCİNDE YURUYEBİLMESİNİ PLANLIYORUZ'İklime Yaşar'ın da boyle başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Sezer, "Gebe olmasının yanı sıra ozellikle ellerini kullanmakta zorluk, oturma dengesi ve ayakta durma dengesinde bozukluklar ve yurume problemleriyle gelmişti. Hastamız gebe olduğu icin optimal şartlarda rehabilitasyon programını yurutmekte bir miktar daha yavaş davranmaya calıştık; bebeği ve anneyi korumak adına. Hastamız şu an yurutec desteği ile ayakta durabiliyor. Gebe olmasından dolayı hızlı davranamıyoruz; fakat onumuzdeki 1 ay icerisinde bağımsız bir şekilde yuruyebilmesini planlıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kaan ULU