KAYSERİ'de Erciyes Universitesi'nde (ERU) yurutulen yerli aşı calışmalarında Faz 1 kapsamında gonullu olan Mahir Koparan (32), "Sağlık durumum gayet iyi. Aşının hicbir yan etkisini gormedim. Hicbir ağrım olmadı" dedi.
ERU Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce (İKUM) Covid-19'a karşı geliştirilen aday aşının Faz 1 calışmaları devam ediyor. Yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olan ve insan deneyleri surdurulen aşının Faz 1 kapsamındaki ilk doz uygulaması 44 gonulluye kasım ayı başında yapıldı. Onemli bir yan etki bulgusuna rastlanmayan ilk doz uygulamadan sonra ikinci doz aşılar da 26 Kasım'dan bu yana gonullulere yapılıyor. Faz 1 calışmalarında ikinci doz uygulanan Mahir Koparan, DHA'ya konuştu. Filmlerde yardımcı roller oynayarak gecimini sağladığını belirten Koparan, "Aşı calışmasını duydum. Gonullu olup, ulkemize ve insanlarımıza yararlı olmak istedim. Kendim daha once koronaviruse yakalanmamıştım. Bunun onlemini bir an once almak icin kendim gonullu oldum. Sağlık durumum gayet iyi. Aşının hicbir yan etkisini gormedim. Hicbir ağrım olmadı. Bu aşıyı insanlarımıza tavsiye ediyorum. Bu aşıyı vurulun. Cok olu oluyor ve bu durum bizi uzuyor" ifadelerini kullandı.
'AŞI YAPTIRDIĞIM İCİN PİŞMAN DEĞİLİM'Koronavirus nedeniyle cok sayıda kişinin hayatını kaybettiğine değinen Koparan, "Bu virusun cıktığı gunden bu yana insanlarımız oluyor. Bu ailemizden biri de olabilir. O yuzden bunun onune gecmemiz lazım. Şu ana kadar hicbir yan etkisini gormedim. Aksine antikor etkisi oluşuyor. Size hastalığı daha kolay atlatmanızı sağlıyor. Bunu herkese tavsiye ediyorum. Bu cunku Sağlık Bakanlığı'nın destekleriyle geliştirilen bir aşı. O nedenle bence aşının vurulması iyi. Şu an kendimi gayet iyi hissediyorum. Aşı yaptırdığım icin pişman değilim. Aksine cevremde de 'aşı vurdurmayacağım' diyenlere aşıyı vurdurun diyorum. Cunku bu illetin onune gecin. Bu hastalık bir an once bitisin istiyorum. İnsanlarımız olmesin. Bu aşı milletimiz icin inşallah hayırlı olur" diye konuştu.MERKEZ MUDURU: AŞI CALIŞMALARI OLUMLU GİDİYOR'Aşı uygulanan Mahir Koparan'ın durumuyla ilgili bilgi veren İKUM Mudur Yardımcısı Ahmet İnal ise, "Mahir Bey'e bugun ikinci doz aşısını uyguladık. Zaten bizim ilk 4 gonullude dozumuz belliydi. Yani ilk 2 gonullumuze 3 mikrogram, diğer 2 gonullumuze 6 mikrogram doz uyguladık. Mahir Bey, yuksek doz uyguladığımız gonullulerden birisiydi. Hicbir yan etki gormedik. Aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar dahi gorulmedi. Aşı calışmaları şu ana kadar cok olumlu gidiyor. Bu yerli aşımızın guvenli olduğunu gosteren bir durum" dedi.