
VAN'da yuzlerce kuş turune ev sahipliği yapan Van Golu Havzası, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı. Van Yuzuncu Yıl Universitesi (YYU) Fen Fakultesi Biyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ozdemir Adızel, son yıllarda kuresel iklim değişikliğinden dolayı flamingoların Kasım ayında gitmediğini ve bolgede kaldığını soyledi.
Gocmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en onemli konaklama merkezlerinden Van Golu havzası, bu yıl da bircok kuş turune ev sahipliği yapıyor. Havaların ısınmasıyla konaklamak icin kentteki sulak alanlara akın eden binlerce flamingo, iri govdeleri, zarif boyunları ve uzun bacaklarıyla ziyaretcilere Van Golu'nun maviliklerinde eşsiz gorsel şolen sunuyor. Van Golu Havzası, her yıl kış aylarında konaklamak icin bolgedeki sulak alanlara gelen otucu kuğuları da konuk ediyor. Rusya'nın Sibirya bolgesinden goc eden beyaz otucu kuğular ile yaz aylarında Van'a gelen flamingolar, Van Golu sahilinde bulunan Gevaş'ın Gorundu sazlığında gorsel şolen sunuyor. Van Yuzuncu Yıl Universitesi (YYU) Fen Fakultesi Biyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ozdemir Adızel, ulkemizin Afrika, Asya ve Avrupa arasında hayvan gocleri arasında stratejik ve onemli bir konumda bulunduğunu dunyada sıcak sayılan noktalardan biri olduğunu soyledi. Bu sıcak noktalardan birinin Van Golu Havzası olduğunu anlatan Prof. Dr. Adızel şoyle konuştu:
VAN GOLU'NUN KIŞ MİSAFİRLERİ OTUCU KUĞULAR"Hem habitat ceşitliliği hem de goc yolu uzerinde bulunması nedeniyle cok sayıda gocmen kuş, bu alanı kullanıyor. Biz kuşları, mevsimsel goc durumuna gore 4 sınıfa ayırıyoruz. Yerli olarak saydığımız, surekli o alanda her mevsim goreceğimiz kuşlar var. Yaz gocmenleri var. İlkbaharda gelir ve sonbaharda geri giderler. Bir yerden bir yere giderken alanımızda kısa sureli bekleyenler var. Onlara da transit gocerler diyoruz. Bir de kış gocmenlerimiz var. Ozellikle daha kuzeyde kalan Sibirya tarafında, havalar soğuyup yaşam alanları kar ve buz altında kalınca daha guneyde olduğumuz icin bize doğru kaymaya başlarlar. İşte bu kış gocmenlerimizden bir tanesi de otucu kuğulardır. Sibirya'dan bize doğru geliyorlar ve bahar aylarına doğru Van Golu Havzası'ndan ayrılıyorlar" KURESEL ISINMA GOCMEN KUŞLARI ETKİLEDİOtucu kuğuların yanında flamingoları da gorebildiklerini belirten Prof. Dr. Adızel, "Flamingoların, Kasım ayının başlangıcında geldikleri us bolgelere veya Afrika'ya doğru gitmesi gerekiyordu. Fakat az sayıda da olsa yaklaşık 10 yıldır flamingoların bir kısmı gitmiyor; burada kalıyor. Toplam sayıları 8 ile 10 bin civarında olan flamingolardan 500'u burayı terk etmiyor. Bunu da kuresel ısınmaya bağlıyoruz" diye konuştu.













