Profesyonel olarak kucuk yaşlardan itibaren ceşitli futbol takımlarında forma giyen 30 yaşındaki Caner Guner, ilgili duymaya başladığı seramik sanatı icin futbolu bıraktı.
Kocaeli'nin Golcuk ilcesinde yaşayan 30 yaşındaki Caner Guner, 27 yaşına kadar surdurduğu profesyonel futbol kariyerini, seramik sanatı icin bıraktı. Ağabeyi de futbolcu olan Caner Guner, 6 yaşında Golcukspor altyapısında futbol oynamaya başladı. Yeteneği ile goz dolduran Guner, 2003-2012 yılları arasında Golcukspor'da forma giydi. Guner, daha sonra Kağıtspor, Kavaklıspor, Kartepe Suadiyespor, İhsaniyespor, Halıdere Belediyespor, Hersekspor, Bağceşmespor, Bilecikspor takımlarında da ter doktu. Guner'in hayatı bir gun evine yakın bir okulda eline aldığı camur sayesinde seramik sanatı ile kesişti. 7 yıl once seramik ile uğraşmaya başlayan Guner, once Kocaeli Universitesi Seramik ve Cam Bolumu on lisans, daha sonra Bilecik Şeyh Edebali Universitesi'nden lisans mezunu oldu. 3 yıl once futbol kariyerini tamamen bitiren Guner, şu anda seramik alanında yuksek lisans yapıyor. Cok sayıda esere imza atan Caner Guner, kendisini akademik alanda geliştirerek seramik sanatını genclere aktarmayı hedefliyor.
"Sanat beni daha cok keyiflendiriyordu"
Eserleri yeni mezun olan sanatcı adaylarının eserlerinin sergilendiği BASE İstanbul 2020'de "Sergilenmeye değer eserler" arasında yer alan Guner, sanatla uğraşmanın kendisine keyif verdiğini ifade ederek, "Futbol hayatıma 6 yaşında Golcukspor'un altyapısında başladım. Daha sonra aynı takımda profesyonel oldum. Golcukspor'da profesyonel futbol oynadıktan sonra amatore donuş yaptım. Amator takımlarda sırasıyla Kağıtspor, Kavaklıspor, Kartepe Suadiyespor, İhsaniyespor, Halıdere Belediyespor, Hersekspor, Bağceşmespor, Bilecikspor'da oynadım. İcimde hep boyle sanatla ilgili hissiyat oluştuğu icin ben amatore donduğumde sanatla uğraşmaya calışıyorum. Sanat yapmak beni daha cok keyiflendiriyordu. Futbol cok iyi bir şey. Artıları cok fazla ama bir yandan insanın kendi sevdiği işi yapması ve bir yandan da bu işten para kazanmak istemesi bireyin hayatında donum noktası haline geliyor" dedi.
"Dedim ki ben bu işi yapacağım"
Eline aldığı camurun hayatında bir donum noktası olduğunu belirten Guner, "Sanat arayışı icerisine girdiğimde evimin yakınlarında meslek yuksek okulu vardı. Ben onunden gecerken seramik yapanları gordum. Ne yaptıklarını bilmiyordum. Baktım camurla uğraşıp, bir şeyler yapmaya calışıyorlar. İceri girdim hemen, burada ne bolumu var dedim. Seramik bolumu olduğunu soylediler. Ben de yapabilir miyim dedim. Bir kovanın icinde camur vardı, hoca bana dedi ki, 'Camur al, elinle yuvarla. Elle şekillendir, cerezlik yapacaksınız' dedi. Ben camuru elime aldım. Yapmaya calışıyorum, hicbir şekilde olmuyor. O anda strese kapıldım. Futbolda ustune koymak icin nasıl hep cabalıyorsam seramikte de boyle bir şey yapamayınca tedirgin oldum. Elimle şekillendirmeye calışıyorum, ondan sonra dedim ki Caner nasıl yapacaksın. Sonra hocanın talimatları ile biraz şekillendirmeye calıştım. Sonra derslere adapte oldum, baktım ben bunu yapabiliyorum. Hep kendimi bu şekilde motive ederek yapmaya calıştım. En son okulda yurticinden, yurtdışından gelen sanatcıların katılımı ile sempozyumlar duzenleniyordu. Biz de onlara asistanlık yapıyorduk. Onların orada calışmalarını gorunce dedim ki ben bu işi yapacağım" diye konuştu.
"Seramik yaparken daha huzurluymuşum"
Seramik yaparken cok mutlu olduğunu ifade eden Caner Guner, "Seramik bana cok iyi geldi, toprağa dokunmak herkese iyi gelir. Bunun yanında fotoğrafcılık var. Fotoğraflar cekip, online sergilere gonderiyorum. Fotoğraf cekmeyi de cok seviyorum. İyi ki futbolu bırakmışım diyemem. Futbolun da artıları var. Ama gercekten seramik yaparken daha huzurluymuşum" şeklinde konuştu. - KOCAELİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı