Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Uyesi Doc. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "İnsanlarımız belirlenen aşamalar doğrultusunda sıra kendilerine geldiğinde, benim şahsi kanaatimce aşılarını olmalıdır. Ben de sağlık calışanı olarak birinci grupta yer alıyorum. Ben de aşılar ulkemize gelir gelmez bu aşıları olacağım" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca inaktive Covid-19 aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini acıkladı. Aşılar Aralık, Ocak ve Şubat aylarında peyderpey ulkeye getirilecek. Aşılar Covid-19 ile birebir temas halinde oldukları icin risk grubunda yer alan sağlık calışanlarından başlamak uzere diğer risk grupları da dahil edilerek ucretsiz yapılacak. Risk grupları 4 basamak olarak belirlendi. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Gorevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Uyesi Doc. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Covid-19 gibi buyuk pandemilerde salgının zincirini kırmak icin aşının cok değerli olduğunu belirtti. Kayıpmaz, aşıların farklı yontemlerle geliştirildiği icin kendine gore avantaj ve dezavantajları olduğunu ancak şuana kadar buyuk bir yan etki tespit edilmediğini soyledi.
"AŞI TOPLUMUN BAĞIŞIKLANMASI İCİN EN ETKİN ARACTIR"
Covid-19 gibi salgınlardan kurulmanın yolunun toplum bağışıklığını sağlamak olduğunu ve bunun da aşı ile mumkun olduğunu belirten Bilim Kurulu Uyesi Doc. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşı toplumun bağışıklanması icin en etkin aractır. Siz bir toplumda butun onlemleri bırakıp toplumun tamamının veya buyuk bir kesiminin hastalanmasını beklerseniz binlerce insanın olumune sebep olursunuz. Toplum bağışıklığını sağlayabilmenin en kolay yolu aşıdır. Siz bir toplumun yuzde 60'ından fazlasını aşılayabilirseniz bu hastalığa karşı toplumda kitlesel bir bağışıklık elde etmiş olursunuz. Aşının buradaki onemi kesinlikle yadsınamaz" ifadelerini kullandı.
"İNAKTİF VİRUS AŞILARI UZUN YILLARDIR AŞI URETİMİNDE KULLANILAN GUVENLİ BİR YONTEMDİR"
Aşıların temelde 3 yontemle uretildiğini hatırlatan Bilim Kurulu Uyesi Doc. Dr. Kayıpmaz, "Aşılar gunumuzde 3 ana yontemle uretilmekte. Covid-19 aşılarında da bu 3 ana yonteme dayalı olarak calışmalar yurutuluyor. Bunlardan ilki messenger RNA (mRNA) denen aşı tipidir. Bu yontemle viruse ait bir genetik materyal ozel koşullarda insan vucuduna enjekte edilir, insan vucudunda viruse ait bir proteinin yapılması sağlanır ve oluşan bu proteine de; vucudun bağışıklık sistemi yanıt olarak antikor uretir. Vektor temelli aşılarda yine viruse ait bir genetik materyal, başka bir virusun icerisine konularak vucuda enjekte edilir ve vucudun buna karşı antikor uretmesi sağlanır. İnaktive virus aşılarında ise hastalık yapıcı etkisini yitirmiş virus aşı icerisinde vucuda verilir ve vucudun bu verilen viruse karşı antikor oluşturması hedeflenir. İnaktif virus aşıları uzun yıllardır aşı uretiminde kullanılan guvenli bir yontemdir. mRNA aşıları da daha modern bir aşı teknolojisidir. Bu her 3 aşının kendine gore avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Onemli olan etkinliği, guvenilirliği yapılan ortaya konmuş ve ulaşılabilir her aşının bizler icin değerli olduğunun bilinmesi gereklidir" şeklinde konuştu.
"BİZİM AŞIDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI BUNDAN SONRAKİ SURECTE EN AZA İNDİRMEMİZ GEREKİYOR"
Covid-19 aşı calışmalarının cok kıymetli olduğunu ve yerli aşıların cok daha onemli olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Uyesi Kayıpmaz, "Bizim aşıda dışa bağımlılığımızı bundan sonraki surecte en aza indirmemiz gerekiyor. Bu aşılardan temin ediliyor ve bu aşılardan ulkemize gelecek. Ama bizim artık kendi yerli aşı calışmalarımıza ağırlık vermemiz lazım. Yerli aşı calışmalarımızda da şuan da on plana cıkan; Kayseri Erciyes Universitesi'nden Prof. Dr. Aykut Ozdarendeli hoca ve ekibinin yaptığı calışma bir inaktive virus aşısıdır. Yine bunun yanında ulkemizde yurutulen diğer yerli aşı calışmalarında bu mRNA temelli olanlar da vardır. Burada onemli olan ulkemize en erken donemde, dunya ile aynı anda hangi aşının en yuksek dozda getirilebildiğidir. Şuan da inaktive aşılardan birisi ile ilgili olarak 50 milyon dozluk bir anlaşma yapıldı. mRNa aşılardan biri ile ilgili olarak goruşmeler devam etmekte. Ayrıca sadece bu aşılar değil diğer ulkelerle de, bizim yerli aşılarımız devreye girinceye kadar mumkun olan en yuksek dozun sağlanması konusunda zaten Turkiye Cumhuriyeti Devleti goruşmelerini surdurmekte" diye konuştu.
"AŞILAR ULKEMİZE GELİR GELMEZ BU AŞILARI OLACAĞIM"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 50 milyon doz sipariş ettik dediği aşıların ulkemizde de belirli testlerden gececeğini ve guvenilirlik onayı alması halinde aşılamanın başlayacağını belirten Kayıpmaz, "Aşılar ulkemize geldikten sonra Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) yapacağı incelemelerin ardından eğer aşılar ulkemiz standartlarına uygun bulunur ve yapılmaya başlanırsa insanlarımız bu aşıyı olmak icin birbirleri ile yarışacak. Bu konuda ben insanlarımızın aşıya karşı bir on yargısının olduğunu duşunmuyorum. Hangi aşı olursa olsun etkin ve guvenilir her aşı bizim icin değerlidir. İnsanlarımız belirlenen aşamalar doğrultusunda sıra kendilerine geldiğinde, benim şahsi kanaatimce aşılarını olmalıdır. Ben de sağlık calışanı olarak birinci grupta yer alıyorum. Ben de aşılar ulkemize gelir gelmez bu aşıları olacağım. Bugun Sağlık Bakanımız, Cumhurbaşkanımız aşı olacaklarını acıkladılar. İnsan sağlığını duşundukleri icin, sağlık odaklı duşundukleri icin aşı olacaklarını ifade ettiler. Ben de insan sağlığını duşunerek aşı olacağım. Cunku ben riskli bir gruptayım ve acil serviste calışan bir hekim olarak bu virusle karşılaşma riskim var" acıklamalarında bulundu.
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı