RİZE'nin Camlıhemşin ilcesinde arıcı Atilla Guneri (69), devasa gurgen ağacının govdesine kurduğu platformda yerden 10 metre yukseklikte karakovan bal uretimi yapıyor. Kovanlarını ayılara karşı koruyan Guneri, gurgen ağacına ulaşımını kabinli teleferik sistemi ile kolayca sağlıyor.
İlcenin Şenyuva koyunde doğal karakovan bal uretimi yapan Atilla Guneri, gurgen ağacına yerden 10 metre yukseklikte platform kurdu. Kovanları ağac govdesine cıkaran Guneri, bal uretimine başladı. Devasa gurgen ağacına halatla inip cıkmakta zorlanan Guneri, pratik bir cozum yolu buldu. Ağacla yer arasındaki eğimli yamaca kabinli teleferik sistemi kurdu. Bu yontemle kolayca ağaca ulaşan Guneri, kovanlarını da ayılara karşı korumuş oluyor.

'BOYLE COK DAHA KOLAY'Bal ureticisi Atilla Guneri teleferik sayesinde arılarına kolayca ulaştığını belirterek, "Kovanları ayılardan korumak icin nesillerdir ağacların uzerinde arıcılık yapılıyor. Buyuklerimizin ağaclara tırmanarak iplerle cekerek gercekleştirdiği karakovan arıcılığını biz de kendi usullerimizle devam ettiriyoruz. Devasa gurgen ağaclarının uzerlerine duzenek kurularak kovanlar yerleştiriliyor. 10-15 metre yuksekliği buluyor. Ağaclara inip cıkmak zorlaşınca biz de teleferik sistemi kurduk. Boyle cok daha kolay yapıyoruz. Bu asırlık gurgen ağacın konumu arıcılık icin cok uygun bir noktada. Karşı taraftaki ormanlar kestane, yabani karayemiş, ıhlamur ve dağ cicekleri ile kaplı. Bu ağactaki arılar oradaki butun ciceklerden faydalanıyor" dedi.'KARAKOVAN ARICILIĞI COK ZOR'Bolgede arıcılık yapan Birgul Orhan ise ormanların icinde ağaclara yerleştirilen kovanlarda bal uretimine devam etiklerini belirterek, "Cocukluğumdan beri arıcılık yapıyorum. Buyuklerimizden oğrendik biz de devam ettiriyoruz. Karakovan arıcılığı gercekten zor. Ağaclara tırmanmak, inmek, belli bir yaştan sonra insanı zorluyor. Burada kurulan teleferik sistemi ile bu ağactaki kovanlarımızı ulaşıyoruz. Bu sayede orman iclerinde bal uretimimize devam edeceğiz" diye konuştu.'ZORLUĞU AŞMAYA CALIŞIYORUZ'Teleferiğe binerek kovanların yanına gidip bakım yapan Meryem Şenocak da arıcılığı severek yaptığını soyleyerek, "Eskiden dedelerimiz ağacların daha yuksek noktalarına petekler taşıdılar, halatlarla tırmanırdılar. Biz daha aşağıya yerleştiriyoruz ama tırmanmakta buyuk zorluklar yaşıyoruz. Teleferikler ile bu zorluğu aşmaya calışıyoruz. Karakovan balının ayarında bir bal yok, bu lezzetin yok olmaması icin şimdilik bizler teleferik sistemi ile uretime devam ediyoruz. Bizden sonraki nesillerde inşallah daha kolay yontemler bulur ve karakovan balcılığı devam eder" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Arzu ERBAŞ