17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan Golcuk depreminde enkaz altından 3 gun sonra kurtarılan ancak 2 bacağını kaybeden Ufuk Kocak (43), hayata sporla sarıldı. Turkiye'nin ilk engelli dalış eğitmeni ve Dunya Serbest Dalış rekoru sahibi olan Kocak'ın hedefi, Everest Dağı'na tırmanmak.
Kocaeli'nin Golcuk ilcesinde 17 Ağustos 1999 gunu yaşanan depremde, enkaz altında kalan Ufuk Kocak, enkaz altından 3 gun sonra sağ kurtarıldı. 2 bacağını kaybeden Ufuk Kocak, yaşama tenis, dalış, yuzme ve ruzgar sorfu yaparak tutunmaya devam etti. Turkiye'nin ilk engelli dalış eğitmeni olan Kocak, kırdığı Dunya Serbest Dalış rekorunu ise Trabzon'da teror saldırısında şehit edilen Eren Bulbul'un anısına ithaf etti. Everest Dağı'na tırmanmak isteyen Kocak, bu yonde calışmalarına başladı.

Everest'e tırmanarak insan azmini gostermek istediğini ifade eden Ufuk Kocak, "Benim aslında Everest'e tırmanışım 17 Ağustos 1999 depreminde ayaklarımı kaybetmemden sonra hasta yatağımdan cıkmamla başladı. İmkansızlıklar icinde neler yapabilirim diye duşunurken, ilk tırmanışımı klozete yaptım. Klozet aslında benim icin Everest Dağı'ydı. Asıl anlatmak istediğim, hasta yatağından insanın kalkıp surunerek de olsa oraya cıkabilmesidir. Dunyanın zirvesi olan Everest'e tırmanmayı planlıyorum. Orası dunyanın en yuksek noktası, istenildiği zaman insan azminin aslında nerelere kadar gidebileceğini anlatan bir hikaye olacak bu. Bu bizim azmimiz, bu topraklarda yaşayan insanların azmini anlatmak gibi bir derdim var. Aslında mayıs ayında planlıyorduk ama pandemi surecinin gidişatı neyi gosterecek bilemediğimiz icin mayıs ayından sonraki bir tarihe erteledik. Onunla ilgili calışmalarımızı başlatacağız yakın zamanda inşallah Everest'in zirvesine de bayrağımızı dikeceğiz" dedi.'BAŞARILARINI VE HAYALLERİNİ PROTEZ BACAKLARINA RESMETTİ'Ufuk Kocak, "Protez bacaklarıma şu ana kadar yaptığım ve yapacağım hayallerimin resimlerini yaptırdım. Sol bacağımda yaptığım işleri tasvir eden figurler var. Bir Kızılderili baltası var, savaşcı kimliğimi simgeliyor. Kırmızı beyaz tuyler, kırmış olduğum dunya rekorunu ve milli sporcu kimliğimi, temsili baltaların ucu kalem şeklinde o da yazarlık kimliğime atıfta bulunuyor. Sağ bacağımda ise hayallerim ve ileride yapacağım projeler var. Enkazın altından cıkıp Everest'e tırmanan bir dalgıc figuru var. İnşallah sağ bacağımda hayal ettiğim şeyleri gercekleştireceğim" diye konuştu.'OĞLUM İLE YAŞIT OLAN EREN BULBUL'E İTHAF ETTİM'Bircok spor dalında başarılar elde eden Ufuk Kocak, en anlamlı rekorunun 2019 yılında kırdığı dunya serbest dalış rekoru olduğunu belirterek, şoyle konuştu: "2019 yılında kırdığım rekorumu 17 Ağustos 1999'un yıldonumune denk getirdim. Hem depremde kaybettiğimiz insanları anmak icin hem de boyle bir rekorla anılmak icin. Aslında yıkıldığımızı değil de ayağa kalktığımızı belirtmek istiyordum. Yaklaşık olarak bu rekor denemesinden 6 gun once de Karadeniz'de kaybettiğimiz Eren Bulbul kardeşimizin olum yıldonumuydu. Eren 15 yaşındaydı, benim oğlumla yaşıttı. Genc yaşta toprağa verdiğimiz Eren, sosyal medya hesabından 'Biri de cıkıp demiyor ki Eren iyi ki varsın' diye bir şey paylaşmıştı. Onu gorunce bana cok dokundu ve ben rekoru kırdıktan sonra kafamı suyun uzerine cıkarır cıkarmaz hakemlerden de oluru alınca ilk yaptığım şey 'İyi ki varsın Eren' demek oldu ve o rekorumu da Eren'e adadım."VATANDAŞLIK TEKLİFİ Hollanda'dan aldığı vatandaşlık teklifine de değinen Kocak, "Hollanda'dan bir vatandaşlık teklifi aldım, bu teklif benim icin bir anlam ifade etmiyor. Bana sorulan 'Cay icer misin?' sorusu gibi bir şeydi bu soru. Ben bu coğrafyaya, bu topraklara aşık bir insanım. Hangi ulkeden hangi vatandaşlık teklifi gelirse gelsin her zaman elimin tersiyle iteceğim. Ben bu ulkenin yetiştirdiği bir evladım, bu ulkenin milli sporcusuyum ve bu ulke icin daha da guzel şeyler yapmaya devam edeceğim" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ergun AYAZ